Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2016

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Τον «κώδωνα κινδύνου» κρούουν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας της καρδιολογικής μονάδας και υπομονάδας του νοσοκομείου (οι οποίες έχουν πλέον συγχωνευτεί), διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό τριών χρόνων, να στελεχωθούν η καρδιολογική μονάδα και υπομονάδα (ο διαχωρισμός των ασθενών γινόταν ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού) με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ώστε να λειτουργούν και τα δυο τμήματα με ασφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Μέχρι πρόσφατα, 14 ειδικευμένοι νοσηλευτές (8 στη μονάδα και 6 στην υπομονάδα) καλούνταν να λειτουργήσουν και τα δύο τμήματα, φτάνοντας στα όρια της εξόντωσης. Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου στην παραπάνω επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς κατάσταση, ήταν να γκρεμίσει τον τοίχο που τις χωρίζει, απαιτώντας από το υπάρχον προσωπικό (συνολικά απέμειναν 11 νοσηλευτές - 2 άτομα στη βάρδια) να προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζονται άρρωστοι με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, που έχουν αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας και χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση.
«Δεν βάζεις απλώς έναν ορό. Χρειάζεται να παρακολουθείς το μόνιτορ για κάθε ασθενή (εκεί καταγράφεται το καρδιογράφημα και η πορεία ζωτικών σημείων, όπως πίεση, οξυγόνο κ.ά.) και δεν μπορείς να έχεις εποπτεία όλων των κρεβατιών. Επειδή μιλάμε για βαριά περιστατικά, σε αυτό το τμήμα δεν επιτρέπονται καν συγγενείς, άρα ο κάθε ασθενής είναι μόνος. Αν προκύψει κάτι σ' έναν απ' αυτούς θα χρειαστεί να τρέξουμε και οι δύο, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ασθενείς; Και δεν μιλάμε καν για την περίπτωση που μπορεί να συμβούν δύο περιστατικά συγχρόνως...», είναι μερικά απ' όσα κατήγγειλαν στον «Ριζοσπάστη» οι νοσηλευτές του «Γεννηματάς». Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι νοσηλευτές σε κάθε βάρδια: «Ακόμη και ως προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες ορίζονται 4 άτομα το μίνιμουμ...», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι νοσηλευτές έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρίες προς όλους τους αρμόδιους, τονίζοντας ότι δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων και επισημαίνοντας ότι η ενοποίησή τους εξουθενώνει ακόμη περισσότερο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Μετά το καλοκαίρι που οι νοσηλευτές της μονάδας προχώρησαν σε διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό και αδειών τους, κλήθηκαν... να καλύψουν αναρρωτικές άδειες σε άλλα τμήματα, ενώ η υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού της καρδιολογικής μονάδας, η οποία συμμετείχε στις κινήσεις διαμαρτυρίας του προσωπικού, μετακινήθηκε και υποβαθμίστηκε, απόφαση που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν εκδικητική και ζητούν την ανάκλησή της. 


http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: