Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2016

ΛΑΡΙΣΑ - ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΑΣΛ

Τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος, ύψους 1.000 ευρώ, και στους 147 απολυμένους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣΛ), ζητάει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, το οποίο κοινοποιεί και στο υπουργείο Εργασίας.
Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΣΛ, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, είναι απολυμένοι από τον Απρίλη του 2013 και βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, αφού δεν έχουν πληρωθεί επί 3,5 χρόνια μετά την απόλυσή τους τα δεδουλευμένα 2 ετών και τις αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται, έχουν πληρωθεί μέσα σε 3,5 χρόνια μόλις το 1 εκατ. περίπου. Αυτό αντιστοιχεί σε 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα, όταν η κατά μέσο όρο οφειλή στον καθένα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι απολυμένοι δεν έχουν εισπράξει τίποτα και από το «ταμείο αφερεγγυότητας του εργοδότη».
Η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει κολλήσει εδώ και μήνες, αλλά και αν επανεκκινήσει, με βάση το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πάρουν άλλα χρήματα οι απολυμένοι, αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη σειρά κατάταξης των εχόντων να λαμβάνουν από τα εκποιημένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, αφού τώρα κατατάσσονται τελευταίοι...

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣΛ, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι η κυβέρνηση, αντί να παρέμβει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων προς τους απολυμένους, από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, εμποδίζει αυτή την εξέλιξη. Απαιτεί από την εκποίηση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων να πληρώνεται κατά προτεραιότητα ο ΦΑΠ ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, διατηρώντας τον πίνακα κατάταξης όσων έχουν να λαμβάνουν από την υπό εκκαθάριση επιχείρηση. Ο εν λόγω πίνακας βάζει σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις των τραπεζών και από κοντά το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να επαναφέρει σε προτεραιότητα τους απολυμένους, όπως ίσχυε στον παλιότερο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά χρήματα που εισπράχθηκαν από παλιότερες πωλήσεις είναι εγκλωβισμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ και άλλα χρήματα που εισπράχθηκαν από ενοικιάσεις ακινήτων, που ήταν μπλοκαρισμένα σε τραπεζικό λογαριασμό της εκκαθάρισης, έχουν πάει στο Δημόσιο...
Το ΕΚΛ καταγγέλλει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και αξιώνει:
-- Να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους, είτε από την πώληση είτε από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣΛ.
-- Να σταματήσει η κατακράτηση από το ελληνικό δημόσιο των χρημάτων που κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό από πώληση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.
-- Να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης, με τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της, με το σταμάτημα των αρνητικών παρεμβάσεων κυβέρνησης - Δημοσίου.
-- Να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος και νερού στους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας που θα προσκομίζουν την απόλυσή τους και το λογαριασμό τους. Σε όσους εξακολουθούν να είναι άνεργοι σήμερα ή να απασχολούνται περιστασιακά, να διαγραφεί το 50% της οφειλής τους και να γίνουν πολύ περισσότερες οι δόσεις διακανονισμών.
-- Να παγώσουν κάθε είδους οφειλές στο Δημόσιο ή στις τράπεζες για τους απολυμένους που σήμερα παραμένουν άνεργοι και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Καμία κατάσχεση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας των απολυμένων.

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: