Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2016

ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Όπως είχε ήδη αναφέρει το news247 από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κανονικότητα στα καταστήματα της Μαρινόπουλος δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από την προσεχή Άνοιξη. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση η οποία και ολοκληρώθηκε είχε δύο σκοπούς: τον εφοδιασμό επιλεγμένων καταστημάτων με βασικά προϊόντα και την πληρωμή μισθοδοσίας των χιλιάδων εργαζομένων του χειμαζόμενου ομίλου. Όλα αυτά είχαν προϋπολογίσει οι τρεις πλευρές (τράπεζες, Σκλαβενίτης, Μαρινόπουλος) υπό την προϋπόθεση ότι όλη η διαδικαστική πορεία θα κινούνταν εντός των χρονικών ορίων που ήταν το τέλος του χρόνου. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από την γραφειοκρατεία του ελληνικού δημοσίου. Ενώ ήταν εις γνώση τόσο της κυβέρνησης όσο και την δικαιοσύνης το πόσο σημαντική ήταν η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επηρέαζε την ζωή περίπου δέκα χιλιάδων εργαζομένων και την επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίσθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα. Μπήκε σε ένα συρτάρι και μόνο όταν χτύπησε "κόκκινος συναγερμός" "ξύπνησαν" και άρχισαν να προσπαθούν την καλύψουν την χαμένη απόσταση.

Απο χθες οπότε και ήρθε στην επιφάνεια ξανά το θέμα "κυβερνητικοί κύκλοι" θέλησαν να καθησυχάσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρχει σύντομα αίσιο τέλος. Τα πρώτα θύματα αυτής της αργοπορίας είναι οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος οι οποίοι όσο καθυστερεί η διαδικασία δεν θα βλέπουν από εδώ και εμπρός να καταβάλετε η μισθοδοσία τους. 
Μία μισθοδοσία η οποία με πρόχειρους υπολογισμούς φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ και όπως είναι λογικό κανείς από τις τρεις πλευρές δεν προτίθεται να κάνει την απερισκεψία "να το πάρει πάνω του" όσο δεν υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση. Στους κύκλους των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν βιώσει χειρότερες καταστάσεις, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρόλο ότι δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Από την πλευρά της Σκλαβενίτης γίνονται διαχειριστικές κινήσεις ώστε στα καταστήματα της Μαρινόπουλος να καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο τα κενά που θα προκύψουν στα ράφια από την τροφοδοσία η οποία θα αρχίσει γίνεται όλο και πιο αραιή από εδώ και εμπρός. Σύμφωνα με πληροφορία έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν προσφορές τύπου  1+1 δώρο με στόχο να διατηρηθεί απόθεμα το επόμενο διάστημα.
Ακόμη και αν ολοκληρωθεί το δικαστικό σκέλος δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδρομή ώστε να μετονομαστούν τα καταστήματα Carrefour και Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης. Το τελευταίο "εμπόδιο" ακούει στο όνομα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή ειχε πριν από ένα περίπου χρόνο πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα με αφορμή την εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο METRO, οπότε δεν πρόκειται να χρονοτριβήσει ιδιαίτερα στην έκδοση της απόφασης της η οποία εάν έχει κάποιες ενστάσεις αυτές θα αφορούν την Αττική και κάποιους νομούς της Κρήτης. Σε ότι αφορά στην Αττική όπως είχε γράψει και νωρίτερα το news247 η διοίκηση Σκλαβενίτη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων που είτε ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από δικά της καταστήματα είτε ήταν μικρού μεγέθους.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 14 Φεβρουαρίου που είναι η ημερομηνία που έχει θέσει η πλευρά Σκλαβενίτη ως καταληκτική για την υλοποίηση των διαδικασιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποσύρει το ενδιαφέρον της.
Κωστής Χριστοδούλου
http://news247.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός χέζει τους εργαζόμενους; για την μαμάλα όλα.