Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2016

ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να διαμορφώσουν στο λαό κλίμα αναμονής για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και τη «δίκαιη ανάπτυξη», που θα ωφελήσει τάχα και τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, οι γιορτές βρίσκουν τους εργαζόμενους σε μια σειρά από χώρους δουλειάς στις επάλξεις του αγώνα, είτε με κινητοποιήσεις που συνεχίζονται ακόμα και αυτές τις μέρες είτε με αγώνες που αναπτύχθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα και με τους εργαζόμενους έτοιμους για νέες κινητοποιήσεις.

Η ανάπτυξη αυτών των εστιών αντίστασης σε μια σειρά από χώρους, με τη συμβολή των ταξικών κλαδικών Συνδικάτων και Ομοσπονδιών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη και έχει μεγάλη σημασία για τους εργατικούς αγώνες του επόμενου διαστήματος.
Κόντρα στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί συναίνεση και ανοχή στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, κόντρα στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των αφεντικών, οι αγώνες που αναπτύσσονται σε μια σειρά από χώρους δουλειάς βοηθούν να φωτίζεται ο πραγματικός αντίπαλος των εργαζομένων, τόσο το κεφάλαιο συνολικά όσο και η εργοδοσία σε κάθε χώρο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους και οι λυκοσυμμαχίες τους.

Απέναντι στην επιχείρηση συμβιβασμού του λαού με τα ψίχουλα και τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή της κερδοφορίας των καπιταλιστών, οι αγώνες αυτοί δίνουν απάντηση με το επιθετικό τους διεκδικητικό πλαίσιο όχι μόνο για την απόκρουση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.
Απέναντι στη διάσπαση των εργαζομένων, στους συντεχνιασμούς και τους διάφορους «κοινωνικούς αυτοματισμούς» που επιχειρούν να προωθήσουν όλα τα επιτελεία του συστήματος, οι αγώνες αυτοί αναδεικνύουν τη δύναμη της ταξικής ενότητας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, από καταγωγή και ηλικία, δείχνουν τη δύναμη και την αναγκαιότητα της ταξικής αλληλεγγύης.
Σε αντίθεση με τη λογική της ανάθεσης, της αναμονής για κάποιο «σωτήρα» που θα έρθει και θα λύσει τα προβλήματα, οι εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται μέσα σε χώρους δουλειάς αφήνουν ως σημαντική παρακαταθήκη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, την περιφρούρησή του και την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων.
Κόντρα στη λογική της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», οι κινητοποιήσεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για επίμονο και διαρκή αγώνα, διαπαιδαγωγούν τους εργαζόμενους να έχουν αντοχή σε όλες τις καμπές, στις φάσεις της ανάπτυξης και της κλιμάκωσης, αλλά και στις φάσεις της συγκέντρωσης δυνάμεων για το νέο πέρασμα στην επίθεση.

Μια ενδεικτική παρουσίαση τέτοιων αγώνων σε χώρους δουλειάς, με τέτοια χαρακτηριστικά, κάνει σήμερα ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», αναδεικνύοντας το πραγματικό ζητούμενο: Αυτές οι εστίες αγώνα να πολλαπλασιαστούν, με νέα μέτωπα αντίστασης και διεκδίκησης παντού, με ενίσχυση του συντονισμού της πάλης των εργαζομένων ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.
***
Στις εργολαβίες της εταιρείας «Τοξότης»
Οι εργαζόμενοι στις συνολικά 6 εργολαβίες της εταιρείας «Τοξότης» για τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική και την Κόρινθο πραγματοποίησαν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα (στο εργοτάξιο της Κορίνθου η απεργία ξεκίνησε στις 17/10) με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να δίνονται οι καταστάσεις μισθοδοσίας κ.ά. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας.
Στις 9/11, στα εργοτάξια Βοτανικού, Αχαρνών και Κορίνθου πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η εργοδοσία ικανοποίησε το βασικό αίτημα της απεργίας, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων, και αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης και η διεκδίκηση των υπόλοιπων αιτημάτων με άλλα μέσα.

Το κλαδικό Σωματείο, αποτιμώντας την πολυήμερη κινητοποίηση, επισήμανε:
«Ηταν η σημαντικότερη από άποψη διάρκειας, συμμετοχής και οργάνωσης απεργιακή κινητοποίηση στους εργολάβους των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, που, εκτός από τη σημαντική νίκη ως προς τα αιτήματα, εξόπλισε τους εργαζόμενους και με πολύτιμη εμπειρία για τη σημασία και την αποτελεσματικότητα των αγώνων και την οργάνωσή τους (...) Σημαντική κατάκτηση και παρακαταθήκη για το μέλλον αποτελεί η οργάνωση της κινητοποίησης. Κάθε 2 - 3 μέρες οι εργαζόμενοι, με τη βοήθεια του Σωματείου, πραγματοποιούσαν Γενικές Συνελεύσεις στο χώρο των εργοταξίων ή στα γραφεία του Σωματείου (...) Σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό των συνελεύσεων ήταν ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτές, γινόταν ελεύθερη, συναδελφική συζήτηση για όλα τα θέματα της κινητοποίησης, ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και έκφραση διαφωνιών, γίνονταν προτάσεις για τη διαμόρφωση των αιτημάτων, την οργάνωση της περιφρούρησης, την αντιμετώπιση των παρεμβάσεων της εργοδοσίας και, τελικά, παίρνονταν αποφάσεις με ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα, ακόμη και για τον κατάλληλο τρόπο τέλεσης της ψηφοφορίας σε κάθε περίσταση.
Αυτή τη φορά, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι πήραν ενεργά και υπεύθυνα στους ώμους τους την περιφρούρηση των αποφάσεών τους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε επίμονα και οργανωμένα στις απεργιακές φρουρές σε όλα τα εργοτάξια, καθημερινά, κι αυτό ήταν το κρίσιμο και αποφασιστικό στοιχείο που έκρινε την ικανότητα της απεργίας να αντέξει 3 βδομάδες, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κινητοποιήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η εργοδοσία επιχείρησε με πολλούς τρόπους να σπάσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων (...) Ολες οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό (...) Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, έδειξαν έμπρακτα ποιος στ' αλήθεια έχει τη δύναμη».
Στις εργολαβίες της «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ»

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» (συμφερόντων Γαντζούλα), που δουλεύουν επίσης σε εργολαβίες για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ (σε Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα), ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας στις 3/11 και σταμάτησαν στις 19/12, μετά την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων από την εργοδοσία και τη δέσμευσή της να καταβάλει τα υπόλοιπα το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε εργαζόμενο η εργοδοσία οφείλει χιλιάδες ευρώ, αφού τα τελευταία 6 χρόνια έχει κάνει σύστημα την απληρωσιά, δίνοντας μόνο «έναντι». Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, τους τελευταίους μήνες τους έδινε ποσά της τάξης των 50, 100, το πολύ 200 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Στον αγώνα τούς συμπαραστάθηκε το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το οποίο σε ανακοίνωση για τον αγώνα που δόθηκε σημειώνει απευθυνόμενο στους εργαζόμενους: «Το πιο σημαντικό όφελος είναι η ενότητα που κατακτήσατε το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις συζητήσεις που γίνονταν, ενότητα που πρέπει να κρατήσετε και στη συνέχεια. Αυτό είναι που φοβάται η εργοδοσία και προσπαθεί με όλους τους τρόπους να μας διασπάσει, για να μπορεί ανενόχλητη να μας αφήνει απλήρωτους για μήνες, να καταπατά κάθε εργατικό δικαίωμα (...) Ο αγώνας το επόμενο διάστημα για την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων θα πρέπει να συνδυαστεί με αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον όμιλο της ΔΕΗ με τους εργαζόμενους στους εργολάβους, με αγώνα για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ, για να έχουμε εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, φτηνό ρεύμα και σύγχρονες υπηρεσίες με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας για το λαό».
Στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου»
Στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», στο Κορωπί, σε σύνολο περίπου 90 εργαζομένων, οι 9 είναι «ενοικιαζόμενοι».
Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων για αγώνα ενάντια στο άθλιο καθεστώς των «δουλεμπορικών» γραφείων - το οποίο διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το διατηρεί και επεκτείνει παραπέρα η σημερινή - πραγματοποίησαν τρεις 24ωρες απεργίες και πέντε στάσεις εργασίας (σε κάθε βάρδια) το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη, μέχρι και τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.
Βασικό τους αίτημα ήταν η κατάργηση των «δουλεμπορικών» και η απασχόληση των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων απευθείας στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Οι κινητοποιήσεις τους δεν ξεκίνησαν από το μηδέν. Εδώ και χρόνια υπάρχει συστηματική παρέμβαση της Σωματειακής Επιτροπής της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στο εργοστάσιο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι ότι οι εργάτες έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του σωματείου στο δικό τους και σε άλλα εργοστάσια, όπως έκαναν και τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησής της.
Ο αγώνας ενάντια στα «δουλεμπορικά» που έδωσαν οι εργαζόμενοι έκλεισε τον πρώτο κύκλο του, αλλά δε σταμάτησε. Η εργοδοσία δεν αποδέχθηκε το βασικό αίτημα, να προσλάβει απευθείας τους «ενοικιαζόμενους», ωστόσο οι «ενοικιαζόμενοι» κατάφεραν να αποσπάσουν παροχή κουπονιών σούπερ μάρκετ, παρόμοια με αυτή που έχουν κερδίσει οι μόνιμοι.
Σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν με αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Σε αυτές, στα πηγαδάκια που στήθηκαν, έγιναν συζητήσεις για τον προσανατολισμό του αγώνα, για τους όρους με τους οποίους μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αναδείχθηκε ότι ο αγώνας που δίνεται θέλει υπομονή και επιμονή, ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων είναι ένα μέτρο ενταγμένο στη συνολικότερη αντεργατική πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι συνολικός.
Ετσι, ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων έκλεισε με τους εργάτες να βγαίνουν όχι απογοητευμένοι, αλλά πιο ατσαλωμένοι και πιο έμπειροι για τη συνέχεια.
Στη ΛΑΡΚΟ
Στον αγώνα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ. Μαζί με το κλαδικό Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις στάσεις εργασίας και τρεις απεργίες από τα μέσα Νοέμβρη, ενώ συνεχίζουν και αυτές τις μέρες με Γενικές Συνελεύσεις και προγραμματισμό πολύμορφων δραστηριοτήτων. Αίτημά τους η κατάργηση των εργολαβιών και η ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την πορεία και την οργάνωση των κινητοποιήσεων, σημείωσε:
«Από τις αρχές Νοέμβρη είμαστε σε κινητοποιήσεις. Αυτές είναι αποτέλεσμα συσκέψεων του προηγούμενου διαστήματος που κάναμε με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Για ένα διάστημα περιμέναμε από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να απαντήσει στο αίτημά μας. Ομως, όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά πολλές φορές, απαξιωτικά, δεν μας δεχόταν. Μετά από ένα εξάμηνο τέτοιας δράσης, ίσως και παραπάνω, ωρίμασε η κατάσταση, μας τελείωσε "η υπομονή της μελάνης και του χαρτιού" και είπαμε πάμε σε κινητοποιήσεις. Ξεκίνησαν όλα με μια τετράωρη στάση και συνεχίσαμε κλιμακώνοντας την αγωνιστική μας δράση, μέσα από την οποία κάναμε και 45 νέες εγγραφές μελών στο κλαδικό σωματείο. Υπάρχει συσπείρωση στις αποφάσεις όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες, συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις πάνω από 80%».
Στο ξενοδοχείο «Athens Ledra»
Τον αγώνα που ξεκίνησαν πριν από επτά μήνες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Με το επιχειρησιακό τους σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Παράλληλα, έχουν ξεκαθαρίσει σε παλιούς και επίδοξους νέους ιδιοκτήτες πως το ξενοδοχείο, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη από την εργοδοσία στα τέλη του περασμένου Μάη, θα επαναλειτουργήσει με όλους τους εργαζόμενους στα πόστα τους και τα δικαιώματά τους ακέραια. Το μετερίζι αυτό όχι μόνο δεν το εγκαταλείπουν τις μέρες των γιορτών, αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις αμέσως επόμενες μέρες.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ έχουν να πληρωθούν μισθό από τον περασμένο Μάρτη. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της απληρωσιάς και της αβεβαιότητας για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους, είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Μέχρι σήμερα έχουν οργανώσει κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και γλέντια στο χώρο του ξενοδοχείου, εκεί όπου βρίσκονται μέρα και νύχτα ανά βάρδιες όλο αυτό το διάστημα.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής εντάχθηκαν και οι αρχαιρεσίες, στις οποίες προχώρησε το επιχειρησιακό σωματείο στα μέσα του Δεκέμβρη. Οι εκλογές σφραγίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, που ενίσχυσαν το σωματείο τους, επιβεβαίωσαν τον ταξικό προσανατολισμό του και την απόφασή τους να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα.
Στην «Καρυπίδης ΑΒΕΕ»
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»), εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παλεύουν για δεδουλευμένα, Συλλογικές Συμβάσεις και θέσεις εργασίας, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς παλιών και επίδοξων εργοδοτών, οι οποίοι προχωρούν με τις πλάτες της κυβέρνησης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μέσα στις γιορτές, με την επόμενη συγκέντρωσή τους να έχει οριστεί για την Τρίτη 27/12, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση. Οταν η επιχείρηση ήταν στα χέρια του Αρβανιτίδη, και μόνο η λέξη «σωματείο» αποτελούσε λόγο απόλυσης. Παρ' όλα αυτά, μέσα σε τέτοιες συνθήκες τρομοκρατίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατάφεραν με συστηματική και επίμονη προσπάθεια να στήσουν το πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η πληρωμή σε είδος, έγιναν αφετηρία για πολλούς εργαζόμενους να πάρουν την απόφαση να οργανωθούν και να παλέψουν.
Ηρθε η νέα εργοδοσία, η «Καρυπίδης ΑΒΕΕ», και η συμφωνία της να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «Μαρινόπουλος». Παρέμειναν η συστηματική καθυστέρηση της μισθοδοσίας, το κλείσιμο καταστημάτων και οι απολύσεις. Η απληρωσιά εντάθηκε μετά τη λύση της συμφωνίας με τη «Μαρινόπουλος».
Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή αρχικά στο άρθρο 99 (πτώχευση) και μετά στο 106β (εκκαθάριση εν λειτουργία). Το σωματείο και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συναινέσουν στην ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 106β.
Ολο αυτό το διάστημα, με τους αγώνες τους κατάφερναν να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, οι 1.400 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη, ενώ τους οφείλονται επιδόματα και άδειες.
Από το Μάη άρχισαν να μπαίνουν μαζικά σε επίσχεση εργασίας, συνεχίζοντας παράλληλα τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έξω από καταστήματα της επιχείρησης, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας έκτακτο βοήθημα, σε ΕΥΑΘ, ΔΕΗ και Εφορίες για την υπεράσπιση των οικογενειών τους.
Σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με νέους εκβιασμούς. Η «Καρυπίδης», στο πλαίσιο των σχεδίων της να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «MARKET IN», εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχθούν «κούρεμα» δεδουλευμένων κατά 50%, μείωση μισθών τουλάχιστον 20% και μαζικές απολύσεις. Το κράτος και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν συνταχθεί με το πλευρό της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν ανυποχώρητοι, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις στις οικογένειές τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους. Και σ' αυτήν τους την επιλογή έχουν στο πλευρό τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκφράζουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους.
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9173869

ΠΡΕΖΑ TV
26-12-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά εμείς και πίσω το κκε.