Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016

ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT»

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η κυβέρνηση, μετά το διήμερο θρίλερ στις Βρυξέλλες, στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group, με επίκεντρο τη θέση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ότι τίθεται ζήτημα με τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα.
Η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ζητήσει γραπτώς τις αιτιάσεις των θεσμών, στην πραγματικότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε να απαντήσει στη συνέχεια επ’ αυτών με την περιβόητη επιστολή για τα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα Τσίπρα, μπορεί να έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά κρύβει και τη διάθεση της Αθήνας να αξιοποιήσει τις όποιες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη, με τη λογική του «Verba volant, scripta manent» (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν).

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση θεωρεί πως οι αναφορές, χθες και προχθές, του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Τόμας Στέφεν, σύμφωνα με τις οποίες οι εξαγγελίες Τσίπρα επηρεάζουν το ελληνικό πρόβλημα, πολύ δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν και ακόμη περισσότερο να «σταθούν» στο χαρτί. 
Ωστόσο, το έτερο σενάριο είναι αρκετά πιο δυσμενές για την Αθήνα, αφού θέλει τη Γερμανία να ζητεί γραπτώς ακόμη και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που την άνοιξη η ΕΛΣΤΑΤ δεν επιβεβαιώσει το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, να προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων. Έναν «κόφτη» δηλαδή που μπορεί να ενεργοποιηθεί την άνοιξη. Εξάλλου, στο Μαξίμου υπάρχει η ανησυχία για το σενάριο η γερμανική πλευρά να συνδέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Από το πρωί χθες είχε σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση όταν ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για την άκαμπτη στάση του εκπροσώπου του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Αμέσως, πήραν την απόφαση να μη σταλεί η επιστολή και να αναμένουν τις διαπραγματεύσεις. Αργά το απόγευμα, και όταν διαφαίνονταν ότι στο EWG, τουλάχιστον για χθες, δεν θα έβγαινε «λευκός καπνός», ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε γραπτώς τις αιτιάσεις των Γερμανών.
Η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή θα συνεχιστεί και σήμερα με πηγές της Κομισιόν χθες, που είναι σαφώς πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι «υπήρξε πρόοδος» και ότι ως εκ τούτου είμαστε κοντά σε λύση. Στο Μαξίμου πάντως εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι χωρίς το γερμανικό «ναι» η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού όλο το αφήγημα για την έξοδο από την κρίση πηγαίνει πίσω χρονικά, βάζοντας εκ νέου δύσκολα στην ελληνική οικονομία και με την αντιπολίτευση στα «μπαλκόνια», κυρίως για τη χρονική στιγμή την οποία επέλεξε ο πρωθυπουργός να δώσει τη «13η σύνταξη».  naftemporiki.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: