Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2017

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΧΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ 2017

Χωμένες έως τα μπούνια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς «διεισδύουν» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και το 2017. Η συστηματική και αδιάκοπη συμμετοχή τους σε σειρά ασκήσεων υπό την ομπρέλα και στα πρότυπα της λυκοσυμμαχίας, υπηρετεί την τέτοια γραμμή των κυβερνήσεων (και των προηγούμενων, και της τωρινής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη συμμετοχή σε επικίνδυνα για το λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Σε αυτό το μοτίβο, στο καλεντάρι των στρατιωτικών ασκήσεων στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έχει περιληφθεί για το διάστημα 1 - 11 Γενάρη η άσκηση «GREEN BRIDGE 17», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, με σκοπό την παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης πάνω σε διαδικασίες και κατευθύνσεις της λυκοσυμμαχίας.
Σημειωτέον, η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών κουμπώνει πάνω στα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης, όπως έχει εκφραστεί πολλάκις από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για οικοδόμηση αξόνων τόσο στα νότια, με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία, όσο και στα βόρεια, με Βουλγαρία και Ρουμανία, εμφανιζόμενη η Ελλάδα ως προπύργιο και συνδετικός κρίκος στην προάσπιση θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα με ρωσικά και άλλα μονοπώλια, σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Διώρυγα του Σουέζ, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Κινήσεις που γίνονται με διάφορα προσχήματα, όπως ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία», η «διαχείριση του Προσφυγικού» κ.ά.
`Η όπως το είπε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην Ημερήσια Διαταγή του για την 1η Γενάρη 2017: «Η χώρα μας, παρά τη δημοσιοοικονομική κρίση, παρέμεινε ο βασικός πυλώνας σταθερότητας και το προπύργιο της Ευρώπης στον αγώνα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των φονταμενταλιστικών τάσεων και ασύμμετρων απειλών, από το τόξο αστάθειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Στην ίδια κατεύθυνση, έβαλε στόχο το 2017 να αποδειχθεί έτος «εθνικής ανάτασης και ανασυγκρότησης» «αξιοποιώντας πιο πολύ τη γεωστρατηγική μας θέση»...
Προς υλοποίηση του στόχου τους, και ακριβώς στη λογική προβολής της στρατιωτικής ισχύος της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς και τα παζαρέματα για ρόλους και κέρδη στη Μεσόγειο και παραπέρα, εξετάζεται η συμμετοχή σε άλλες δύο ασκήσεις, αυτές με καθαρά ΝΑΤΟικό «καπέλο», που προγραμματίζονται και σχεδιάζονται στα κεντρικά της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) για το αμέσως επόμενο διάστημα:
-- Την Dynamic Move 2017. Επισήμως, είναι ετήσια άσκηση της MARCOM με αντικείμενο τη ναρκαλίευση και εξουδετέρωση ναρκών και λοιπών εκρηκτικών. Φέτος, έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Γενάρη - 11 Φλεβάρη. Ως κέντρο - βάση διεξαγωγής της άσκησης έχει καθοριστεί η αρμόδια σχολή των βελγο-ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, EGUERMIN («Naval Mine Warfare School») στο Βέλγιο. Ως κύριος στόχος της άσκησης προβάλλεται η βελτίωση των δυνατοτήτων των καθ' ύλην δυνάμεων του ΝΑΤΟ να απαντήσουν σε μια κρίση, όπου οι πλωτές νάρκες θα αποτελούν βασική απειλή, επομένως πρέπει να εντοπιστούν και εκκαθαριστούν, ώστε να ανοίξουν οι θαλάσσιοι δίαυλοι και ανεμπόδιστα τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να περάσουν για να διεξαγάγουν τις δικές του επιχειρήσεις...
Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι σε μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, τη SNMCM2, που βασικό αντικείμενό της έχει τον τέτοιου είδους πόλεμο, τη ναρκαλίευση, μέχρι πρόσφατα ρόλο ναυαρχίδας έπαιζε το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», και διοικητής της ΝΑΤΟικής αρμάδας ήταν Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσα κι από την ανάληψη κρίσιμων πόστων και αποστολών.
Εξάλλου, διόλου τυχαία, στο καλεντάρι του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ασκήσεις των κρατών - μελών του, το 2016, ήταν ενταγμένη και η άσκηση «AEGEAN SEAL 2016», που διεξήχθη από 2 έως 11 Νοέμβρη στο Νότιο Ευβοϊκό, προς εξάσκηση στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών και λοιπών εκρηκτικών μηχανισμών και στις διαδικασίες αντιναρκικών επιχειρήσεων σε ρηχά ύδατα. Συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις (Ομάδων Εξουδετέρωσης Ναρκών) και μέσα από Ελλάδα, Αλβανία, Βέλγιο, Ιορδανία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

-- Και την Dynamic Manta 2017, η συμμετοχή στην οποία εκτιμάται ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Επισήμως αφορά την εξάσκηση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο με συμμετοχή πλοίων επιφανείας και αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας. Προγραμματίζεται για τις 13 - 25 Μάρτη στη Μεσόγειο με επίκεντρο την Ιταλία. Σημειωτέον, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι άλλος ένας τομέας που στη MARCOM έχει χαρακτηριστεί προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, καθόσον κρίνουν ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εκεί μιαν υπεροχή.
Τέλος, άλλη μια παράμετρος, χαρακτηριστική για την πρεμούρα της εγχώριας αστικής τάξης να υπηρετήσει επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: Λόγω συγκυρίας (γιορτές) αλλά και της γενικότερης καπιταλιστικής κρίσης που μεταφράζεται και ως μικρότερη διαθεσιμότητα πολεμικών μέσων, 2 από τις 4 μόνιμες ΝΑΤΟικές αρμάδες, οι SNMCM1 και SNMCM2, έχουν αναστείλει προσώρας τη λειτουργία τους, αναμένοντας πλοία για να επανασυσταθούν.
Η τρίτη τέτοια αρμάδα, η SNMG1, που περιπολεί στον Ατλαντικό, έχει δει τη σύνθεσή της να περιορίζεται σε μόλις 2 πλοία. Η μόνη αρμάδα που συνεχίζει με ...αξιοπρεπή σύνθεση και πληρότητα την «αποστολή» της, είναι η SNMG2, που επιχειρεί στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία. Η τωρινή σύνθεσή της είναι 4 πλοία, 2 εκ των οποίων τα παρέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας σε ετοιμότητα κι άλλα... 

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: