Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2017

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ: ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ

Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος είναι σε σκηνή χωρίς θέρμανση, εκτεθειμένος στον κακό καιρό», θριαμβολογούσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Την επόμενη μέρα, με τα πρώτα χιόνια, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να εγκαταλείπουν το Κέντρο Φιλοξενίας Μαλακάσας, με αποτέλεσμα από τους 800 που έμεναν στο χώρο να έχουν παραμείνει περίπου 400. Οι υπεύθυνοι του χώρου τόνιζαν στα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την ίδια μέρα το χώρο, προκειμένου να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες σε αυτό το κύμα κακοκαιρίας, πως όσοι έφυγαν μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία. Ομως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει γίνει, καθώς παρατηρήθηκε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες άρχισαν να εγκαταλείπουν μεμονωμένα το χώρο και όχι οργανωμένα - όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις - προς άλλους χώρους.   

Επίσης, οι σκηνές μπορεί να απομακρύνθηκαν από το Κέντρο, αλλά αυτή τη στιγμή από τα 200 κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί, τα 130 έχουν ρεύμα. Κατά συνέπεια, οι οικογένειες που διαμένουν στα σκοτεινά, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα θέρμανσης. Ζεστασιά, όμως, προσπαθούν να βρουν και όσοι είναι στα κοντέινερ, καθώς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν αιρκοντίσιον. Ετσι, οι όποιες σόμπες έχουν επιστρατευτεί σε αυτούς τους χώρους, αδυνατούν να τους ζεστάνουν, τη στιγμή που η θερμοκρασία έχει πέσει υπό το μηδέν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και τα χιόνια έχουν καλύψει τα πάντα.
Μετά τα παραπάνω, τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στο χώρο σημειώνουν πως οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο χώρο παραμένουν άθλιες και πως οι ελλείψεις και οι ανάγκες παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες. Επίσης, κατήγγειλαν για άλλη μία φορά το ότι οι διάφορες ΜΚΟ εξακολουθούν να λυμαίνονται το χώρο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες και μετανάστες ευελπιστούν να βγάλουν κάθε νύχτα «καθαρή».
Στο μεταξύ, από τον ερχόμενο Μάρτη θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για προσφορά χρημάτων στους πρόσφυγες, αντί για συσσίτιο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Το βοήθημα αφορά όλον τον προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα εξαιρούνται όσοι στεγάζονται στα νησιά. Σε ό,τι αφορά το ύψος του βοηθήματος, ο κ. Μουζάλας είπε πως το ποσό για μία οικογένεια προσφύγων θα είναι ένα ευρώ λιγότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αναλογεί σε μία ελληνική οικογένεια, κι αυτό για συμβολικούς λόγους. Ο υπουργός τόνισε ότι μετά τη συμφωνία με την ΕΕ, πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται σε βάση δεδομένων και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τους 50.000. Επέμεινε ότι εάν απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά, θα «καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να μοιράσουμε τους πρόσφυγες σε περισσότερα κέντρα, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή», σημείωσε ο Γ. Μουζάλας.
Τέλος, ψευδής αποδείχθηκε τελικά η καταγγελία ζευγαριού Αφγανών προσφύγων στη Μυτιλήνη πως άγνωστοι βίασαν την 21χρονη κοπέλα, το μεσημέρι της Κυριακής. Η αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση, μιας και τα στοιχεία δεν έδειχναν βιασμό. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, μεν, είδε σεξουαλική πράξη, ωστόσο δεν υπήρχαν τραύματα ή ίχνη βιασμού. Ενα ακόμη στοιχείο ήταν το επιπόλαιο τραύμα που είχε ο Αφγανός στην κοιλιά του. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τις αρχές, οδήγησαν το ζευγάρι να ομολογήσει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την ενέργεια, ώστε να καταφέρουν να μεταφερθούν στην Αθήνα και στη συνέχεια να διαφύγουν στην Ευρώπη. Οι δύο νεαροί κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου σχηματίζεται δικογραφία για ψευδή καταμήνυση, και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. 

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: