Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

Η ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ «ΖΩΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Τα σχέδια ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για τη Συρία με πρόσχημα τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» τάχα για τους Σύρους εκτοπισμένους αμάχους αντιμετωπίστηκαν χτες με επιφυλάξεις και επισημάνσεις από τη συριακή ηγεσία. Σύροι αξιωματούχοι προειδοποίησαν χτες πως η πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» σε Συρία και Υεμένη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χώρα τους, θα πρέπει να γίνει «σε συντονισμό και συνεννόηση» με τις συριακές αρχές, ειδάλλως θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε χτες σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, στη Δαμασκό, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε τη Δευτέρα ο τελευταίος.
Το Σαββατοκύριακο είχε εκδοθεί ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον βασιλιά Σαλμάν της Σ. Αραβίας, που ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και «για τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των προσπαθειών καταπολέμησης της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».
Νωρίτερα (Κυριακή), Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν την κοιλάδα Μπαράντα που υδροδοτούσε την πρωτεύουσα Δαμασκό, μέχρις ότου μόλυναν τα νερά και στη συνέχεια σαμποτάρισαν το δίκτυο ύδρευσης ομάδες αντικαθεστωτικών ενόπλων. Σημείωσαν, μάλιστα, πως προχώρησαν σε συμφωνία μαζί τους και πως σύντομα (ίσως και σήμερα) αρχίσει η μεταφορά 1.142 ενόπλων και των 760 μελών των οικογενειών τους σε περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ.
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί
Παράλληλα, έξι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και αεροσκάφη τύπων Su-30SM και Su-35S σφυροκόπησαν από αέρος θέσεις τζιχαντιστών στην ανατολική περιοχή της Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, χτυπώντας διοικητικά κέντρα, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.
Στο Χαλέπι πάντως έχουν αρχίσει πλήρως τις περιπολίες περίπου 400 Τσετσένοι της στρατιωτικής αστυνομίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αστυνόμευσης. Οι Τσετσένοι φέρεται (σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ) πως έχουν γίνει αποδεκτοί από τον πληθυσμό της πόλης, μεταξύ άλλων και γιατί οι Τσετσένοι είναι Μουσουλμάνοι και όχι Χριστιανοί όπως οι Ρώσοι. 
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: