Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

ΤΟ SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Καταδικάστηκε χτες από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η τρομοκρατική επιχείρηση παρακολούθησης με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, που είχε στήσει το Φλεβάρη του 2012 η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») σε βάρος των εργαζομένων της.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Γιώργο και Χαρίλαο Αρβανιτίδη, για την υπόθεση της παρακολούθησης των εργαζομένων που αποκαλύφθηκε στις 26/2/2012, όταν άτομα κατέγραφαν με κάμερα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν στη συνέλευση που είχε καλέσει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Συνδικαλιστές του σωματείου εντόπισαν τον εικονολήπτη, που όπως αποκαλύφθηκε κατέγραφε τους εργαζόμενους που προσέρχονταν στο ΕΚΘ, με εντολή ενός ιδιοκτήτη και διαχειριστή ενός site και για λογαριασμό της εργοδοσίας. Κάλεσαν την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον εικονολήπτη και έναν εργαζόμενο της επιχείρησης που του είχε διαθέσει το αυτοκίνητό του...
Ο εικονολήπτης Σ. Μανίκας καταδικάστηκε με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο. Ο αποθηκάριος της επιχείρησης, Γ. Διαμαντής, που παραχώρησε το όχημά του στον εικονολήπτη καταδικάστηκε για απλή συνεργία σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ο διαχειριστής του site, Μ. Μελιόπουλος, και οι αδερφοί Αρβανιτίδη καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία σε ένα χρόνο φυλάκιση και 3.000 ευρώ πρόστιμο. Για τους αδελφούς Αρβανιτίδη η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ορίστηκε ως εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα με διπλασιασμό.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία στο ΕΚΘ και την καταγραφή των εργαζομένων με βιντεοκάμερα, αρχικά επικαλούμενοι μια καρναβαλική εκδήλωση, μετά επικαλέστηκαν την παρουσία της τότε προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και βουλευτή του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, από την οποία δήθεν ήθελαν να πάρουν δήλωση και διάφορα άλλα τέτοια.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και μάλιστα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που άπτονται του δικαιώματος της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έδωσαν τότε απάντηση, με τη δημιουργία του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου τους, κόντρα στην επιχείρηση εκβιασμών και απειλών που είχε στηθεί προκειμένου να υποταχθούν στις αξιώσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών.
Και σήμερα, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επίθεση της νέας εργοδοσίας. Παλεύουν για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους.
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Αθήνα
Με σκοπό την ενίσχυση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο 4/2, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).
Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που δίνουν αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 8 περίπου μηνών και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: