Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ

Παραδομένοι στα χέρια των ΜΚΟ βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους του Ατυπου Κέντρου Φιλοξενίας του Ελληνικού. Με το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων να έχει υπό την εποπτεία του σχεδόν τα πάντα, οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να πιστεύουν και να ελπίζουν στη συνέχιση του ταξιδιού τους προς τις χώρες προορισμού τους ή στην απόκτηση ασύλου.

Η παντελής απουσία κρατικών δομών έχει οδηγήσει - με ευθύνη της κυβέρνησης - στο να έχει αναδειχθεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ (DCR) ως εκείνη που έχει την ευθύνη για όλα. Από την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν ακόμα και σήμερα στους παλιούς διαδρόμους του Ελληνικού, μέσα σε αντίσκηνα, κρυμμένα από τα μάτια των άλλων προσφύγων με κουβέρτες, μέχρι τη μηνιαία προμήθεια των ανθρώπων αυτών με είδη υγιεινής. Από το φαγητό μέχρι τη διαχείριση όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, που μαζεύτηκε από το υστέρημα απλών εργαζομένων.
Ετσι, το Δανέζικο Συμβούλιο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έχει υπό τον έλεγχό του και τα τρία «κομμάτια» του Ελληνικού. Τις Αφίξεις και τα γήπεδα «μπέιζμπολ» και «χόκεϊ». Και στα τρία παρέχει σχεδόν τα πάντα, έχοντας να την συνεπικουρούν σειρά άλλων ΜΚΟ όπως: GRC (Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων), «Δίκτυο για το παιδί», «Γιατροί του Κόσμου», «Εμφασις», «Βαβέλ», «Save the children» και «MSF - MDM».

Στη διάρκεια του επιτόπιου ρεπορτάζ, συναντάμε κάποιες διαρροές νερού μέσα στο κτίριο του παλιού αεροδρομίου, τις Αφίξεις. Ρωτάμε την «συντονίστρια» αν τα αιτήματα που θέτουν στο υπουργείο για διάφορα θέματα, όπως αυτό, ικανοποιούνται. «Βεβαίως» απαντά και στο πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, για το ποιος θα ασχοληθεί π.χ. με αυτές τις διαρροές, μας απαντά πως θα ασχοληθεί η DRC, «σε συνεννόηση με την εταιρεία "Ελληνικό ΑΕ" φυσικά». Οταν, μάλιστα, ρωτήσαμε σε ποια έκταση φτάνει η κάλυψη των αναγκών από το υπουργείο, απάντηση δεν πήραμε.
Οπως μας ενημέρωσε η «συντονίστρια» του «χόκεϊ», «είμαστε σε διαδικασία εκκένωσης. Εχουμε σταματήσει να δεχόμαστε νέο πληθυσμό. Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία μετακίνησης των προσφύγων, αλλά το Ελληνικό θα αδειάσει». Αυτό, άλλωστε, είχε δηλώσει παλαιότερα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δίνοντας μάλιστα και χρονικό περιθώριο, στα μέσα του Ιούνη δηλαδή.
Παραμένουν οι ακατάλληλες συνθήκες
Οι περίπου 360 πρόσφυγες στο «μπέιζμπολ», οι 660 στο «χόκεϊ» και οι 700 των Αφίξεων απλά περιμένουν το πότε θα μετακινηθούν σε άλλες δομές, ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η «αξιοποίηση». Για τους πρώτους, η κατάσταση παραμένει τραγική. Σε σκηνές ακόμα και σήμερα, καθώς ο χώρος που μένουν δεν έχει κτίρια. Πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι και τώρα ζουν έναν ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Παρά το γεγονός πως μένουν στις πολυδιαφημιζόμενες σκηνές «πολικού» τύπου, ακόμα κι αυτές δεν μπορούν να τους ζεστάνουν όταν η εξωτερική θερμοκρασία έφτανε τους -1 βαθμούς Κελσίου. Εξακολουθούν, λοιπόν, να δοκιμάζονται σε ακραίες καταστάσεις, με περισσότερους από 40 βαθμούς το καλοκαίρι, κάτω από τον καυτό ήλιο, και πολικό κρύο αυτές τις μέρες.
Ολοι όσοι διαμένουν σε αυτούς τους χώρους, έχουν το «δικαίωμα» να αρρωστήσουν μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά θα πρέπει να περιμένουν το ασθενοφόρο να τους παραλάβει, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί (πάντα μιλώντας για ΜΚΟ) στους χώρους. Η Αστυνομία απούσα από όλη την εγκατάσταση, με ένα φυλάκιο στη μέση του Κέντρου.
Για όλα αυτά, η κυβέρνηση θριαμβολογεί πως προσφέρει τα πάντα στους πρόσφυγες και πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη...

Π.Α.

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: