Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς ατομικά μέσα προστασίας και με μισθό φτώχειας, καλούνται οι εργαζόμενοι στα hot spots προσφύγων - μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ της Σάμου να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Στην πραγματικότητα, είναι εγκλωβισμένοι και οι ίδιοι, όπως και οι πρόσφυγες, από την πολιτική της ΕΕ που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, προωθώντας αντί της σταθερής δουλειάς απασχόληση με ημερομηνία λήξης και μισθούς πείνας. Ετσι, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ προσπαθούν, μέσα και από τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συστήσει, να πιέσουν για καλύτερους όρους δουλειάς. 

Σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, άμεσα συνδεδεμένα και με τις συνθήκες λειτουργίας των «hot spots», που σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τη στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ έχουν αφεθεί στα χέρια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).
Ενα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στους χώρους αυτούς έχει προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, άλλοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και άλλοι εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Οι δε 8μηνίτες, κάτω από τον τίτλο των... γενικών καθηκόντων με τον οποίο προσελήφθησαν και με το μισθό των 495 ευρώ, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να κάνουν τα πάντα, ανάλογα με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται κάθε φορά. Και μάλιστα σε συνθήκες που δεν πληρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως ατομικά μέσα προστασίας (κατάλληλα γάντια, φόρμες εργασίας) και χωρίς τα αναγκαία μέσα και εργαλεία που χρειάζονται ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι ή τεχνίτες.
Την κατάσταση επιδεινώνει η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δρουν στους καταυλισμούς, οι οποίες έχοντας αποκτήσει το «πάνω χέρι», συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους σαν υφισταμένους τους, δίνοντάς τους εντολές για το τι θα κάνουν.
Στη Μόρια
Χαρακτηριστικά, η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο «hot spot» στη Μόρια της Λέσβου έχει καταγγείλει τις απαράδεκτες συμπεριφορές του εκάστοτε «υπευθύνου», τις οποίες καλούνταν να αντιμετωπίσουν, με την απειλή της μη καταβολής του ημερομισθίου. Στον εν λόγω χώρο εργάζονται περίπου 1.500 άτομα σε 24ωρη βάση, με τρεις βάρδιες τη μέρα. Οι περίπου 1.000 εργάζονται μέσω ΜΚΟ. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ενώ είναι κάποιοι μόνιμοι εργαζόμενοι του δήμου. Το έργο τους, σε πολλές περιπτώσεις, παρεμποδίζουν οι ΜΚΟ, οι οποίες, με την ενθάρρυνση και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν το μεγαλύτερο «κουμάντο» στο χώρο.
Οι περισσότεροι αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, σε μια δομή που επικρατούν άθλιες συνθήκες, αφού, ανάμεσα σε άλλα, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων - μεταναστών ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση, οι τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ τα υδραυλικά σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν. Επίσης, δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης, αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τις δε μέρες του χιονιά που έπληξε το νησί, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα γάντια, μάσκες, παπούτσια, φόρμες, παρότι το έχουν ζητήσει από το δήμο. Πρόβλημα υπάρχει και με τη μετακίνησή τους στο hot spot, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει τη δωρεάν μετακίνησή τους.
Στο Βαθύ
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο «hot spot» στο Βαθύ της Σάμου. Η έλλειψη ενός στεγασμένου χώρου για να μπορέσουν έστω για λίγο κάπου να σταθούν, φάνηκε καθαρά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς. Και στο συγκεκριμένο χώρο κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ (συνολικά στο νησί δραστηριοποιούνται 9 τέτοιες οργανώσεις), οι οποίες δίνουν εντολές και στους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας. Τέτοιοι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί ως κοινωνικοί λειτουργοί τέθηκαν στη διάθεση των ΜΚΟ. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αντίξοες συνθήκες δουλειάς, που σχετίζονται όχι μόνο με την κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που σηματοδοτούν τέτοια προγράμματα τύπου κοινωφελούς εργασίας (με μισθό φτώχειας, χωρίς επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.) και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται στο «hot spot» της Σάμου χωρίς ζεστό νερό, καλό φαγητό, θέρμανση, ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες.

Χ. Δ. 

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: