Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΑΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Ή ΑΡΓΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ;
Tη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντησή τους.


«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν και οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε πως η πάγια θέση της Επιτροπής είναι πως πολλά έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκείμενου «να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα». «Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση εγκαίρως και βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως από τα συνολικά 80 σημεία της αξιολόγησης υπάρχουν μόνο λίγα που είναι ακόμα ανοιχτά και τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό. Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ακόμα πως συζητήθηκαν τα μέτρα για το χρέος και η εφαρμογή της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων, ενώ ευχήθηκε «αίσιο τέλος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια δυνατή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρωζώνη και αυτό που είναι αναγκαίο είναι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας στη χώρα».

 Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως και οι δύο πλευρές μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «στο δρόμο της ανάκαμψης», επισημαίνοντας τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. «Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή της αβεβαιότητας στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ανέφερε πως συμφώνησε με τον επίτροπο να συνεργαστούν στενά και με τους υπόλοιπους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία της δεύτερης αξιολόγησης. «Όλοι οι παίχτες συγκλίνουν προκειμένου να βρεθούν συνολικές λύσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν «δυσκολίες» λόγω των «πολλών παιχτών» και «ζητημάτων» αλλά και των επερχόμενων εκλογών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και η «μεγάλη περίοδος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα» θα γυρίσει σε θετική τροχιά. «Όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και δεν υπάρχουν πολλοί που δημιουργούν πρόβλημα» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η συγκυρία είναι «θετική» και «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα. Ο Π. Μοσκοβίσι συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι γίνονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος. Ειδικότερα, οι δύο άντρες ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προετοιμασία των τελευταίων στοιχείων για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έτσι ώστε να αξιολογηθεί από το Eurogroup. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δημοσιονομικό κενό είναι τα ανοιχτά ζητήματα, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ζητημάτων, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν εντός της περιόδου του προγράμματος, η δημοσιονομική πορεία μετά τη λήξη του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, ανέφερε πως η σειρά επίλυσής τους είναι «ένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις» και πως εφόσον τεθούν επί τάπητος θα καταστεί «δυνατή η επιτάχυνση της διαδικασίας».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το κατά πόσο οι καθυστερήσεις είναι σε βάρος της Ελλάδας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να πάρει «τις δικές του αποφάσεις, να μετρήσει τι σκέφτεται για το πρόγραμμα και το επίπεδο της συμμετοχής του». «Έχω ακούσει πολλές φορές ότι ξεμένουμε από χρόνο και πιστεύω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός. Καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια λύση και μια καθαρή έξοδο, όπως και οι επενδυτές» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται ουσιαστικό ζήτημα πίεσης χρόνου. «Πιστεύω ότι εάν κρατηθεί αυτή η καλή συγκυρία, θα καθησυχάσει τους επενδυτές εντός και εκτός της χώρας αλλά και τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» ανέφερε.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος», ενώ επανέλαβε πως «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο». «Η Κομισιόν πάντα εργάζεται στο πλαίσιο των θεσμών και προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή θέση, συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για κάποια κράτη-μέλη χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή μια συμφωνία. Και όσο ισχύει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με τον τρόπο που το κάνουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε ο επίτροπος.

Ερωτηθείς για τον χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν συνίσταται σ’ αυτό το ζήτημα και επανέλαβε πως «πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες ακόμη» για να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά. Παράλληλα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η συνάντηση με Σαπέν

Θέματα που αφορούν την αξιολόγηση, με την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, συζήτησε χτες, Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. Η συνάντηση θεωρήθηκε «κλειστή στον τύπο» και δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπήρξε μια λεπτομερής συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν την αξιολόγηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Για τον γαλλικό τύπο πάντως είναι σαφές, ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

«Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!» γράφει η εφημερίδα L'OPINION. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ», αναφέρει.Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη σημερινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και με πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Pierre Moscovici μετά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (ανεπίσημη μετάφραση)

Pierre Moscovici

«Ήταν χαρά για μένα να υποδεχτώ τον φίλο μου. Είχαμε  μια πολύ καλή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να υπάρξει επιτυχία και το πρόγραμμα αυτό να πετύχει αληθινά. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ολοκληρώσει έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση που οδήγησε σε μια πολύ σημαντική εκταμίευση. Προχωρούμε προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, κάτι  που είναι ο κοινός στόχος μας. Σε πολλά θέματα έχουμε συμφωνήσει, πολύ λίγα θέματα είναι ακόμα στο τραπέζι, τα συζητήσαμε και ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τις  μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα.  Συζητήσαμε ακόμα για τα μέτρα για το χρέος και τον τρόπο που θα ενδυναμώσουμε την συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.  Είχαμε λοιπόν μια πολύ ουσιαστική και πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων  προκειμένου να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό και με τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή. Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα αυτό θα στεφθεί με επιτυχία, επειδή αυτό που θέλει η σημερινή Επιτροπή υπό τον Juncker είναι να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα εντός μιας ισχυρής ευρωζώνης. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι θα έχουμε μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι ωφελημένοι, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιστρέψει η βεβαιότητα, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και η σταθερότητα στην χώρα και ολόκληρη την ευρωζώνη. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και θα συνεχίσουμε την εντατική μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του Eurogroup και από κοινού με τους υπόλοιπους θεσμούς γιατί βεβαίως η Επιτροπή θέλει πάντοτε να εργάζεται μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση τόσο σε ό,τι αφορά την διαδικασία όσο και σε ό,τι αφορά την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης. Και οι δύο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν τέλει στην οδό της ανάκαμψης. Επιστρέψαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς είχαμε τρία συνεχή τρίμηνα όπου καταγράφηκε θετική ανάπτυξη. Κανείς μας δεν θέλει να δει την ανάπτυξη αυτή να μπαίνει σε ρίσκο από τυχόν αύξηση της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε να εργαστούμε στενά μαζί και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τους θεσμούς  ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης: Δηλαδή όχι μόνο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά και για την περίοδο μετά το 2018 και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Έχω την αίσθηση ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φτάνουν όλο και πιο κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης. Είναι γεγονός ότι όταν εμπλέκονται πολλοί κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και όπως όλοι γνωρίζετε, πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις που περιπλέκουν τα πράγματα, Πιστεύω όμως ότι με καλή θέληση όλα αυτά τα θέματα, τα προβλήματα δηλαδή που παραμένουν,  μπορούν να ξεπεραστούν. Και οι δύο προσβλέπουμε σε κάτι τέτοιο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία, ύστερα από μια μακρά περίοδο καχεξίας,  θα στραφεί προς ένα περισσότερο ενάρετο κύκλο».

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων.

-Σε ερώτηση για το κατά πόσο θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:

«Όπως είπα, όταν εμπλέκονται τόσες πολλές πλευρές, υπάρχουν πάντα πολλά ζητήματα να συζητηθούν και συμφωνίες να γίνουν. Αυτό που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι ότι πιστεύω ότι υπάρχει θετική δυναμική. Η δυναμική βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, νομίζω ότι όλα τα μέρη επιζητούν μία λύση και δεν είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν να προκαλέσουν πρόβλημα ως προς αυτή τη δυναμική. Δε γνωρίζω λοιπόν σε αυτή τη φάση αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή αργότερα, αλλά νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει, ιδίως με τον Pierre, ότι όσο συντομότερα τόσο καλύτερα».

Ο Επίτροπος Moscovici σημείωσε:

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ακόμα εφικτή και ευκταία και μπορώ όντως να επιβεβαιώσω ότι όσο συντομότερα τόσο καλύτερα. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

-Σε επόμενη ερώτηση σε σχέση με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και με το πότε αναμένεται η επιστροφή τους, ο Pierre Moscovici σχολίασε:

«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Αν οι θεσμοί επιστρέψουν, θα είναι για να προετοιμάσουν τα τελευταία στοιχεία της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, πριν την αξιολόγηση από το Eurogroup. Στην πραγματικότητα, από τα 80 σημεία, πολύ λίγα παραμένουν ακόμα στο τραπέζι, όπως η μεταρρύθμιση της ενέργειας, η συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η διορθωτική εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, σημείο στο οποίο η Επιτροπή εμμένει στα στοιχεία που αναφέρθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Υπάρχουν, επομένως, κάποιες προσπάθειες που πρέπει ακόμα να γίνουν και κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν, αλλά θεωρώ και πάλι ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μέσα στις δυνατότητές μας».

Ό Έλληνας Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε:

«Συμφωνώ. Δε νομίζω ότι το κύριο ζήτημα είναι το κατά πόσο και πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Έχουμε τρεις σειρές ζητημάτων να συζητήσουμε. Η πρώτη αφορά τις μεταρρυθμίσεις μέσα στη χρονική περίοδο του προγράμματος, η δεύτερη το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος και η τρίτη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό που έχει δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερο είναι η διαδικασία αλληλουχίας, το πότε συζητιέται τι και με ποια σειρά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, θεωρώ, για τους οποίους έχουν προκύψει καθυστερήσεις και νομίζω ότι τώρα είμαστε σε ένα στάδιο όπου μπορούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και αυτό θα βοηθούσε στην επίσπευση της διαδικασίας».   

-Σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, δεδομένου ότι είναι χρονιά εκλογών σε χώρες της Ευρώπης, ο χρόνος εξαντλείται και στην Ελλάδα θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:

«Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Πρέπει να ζυγίσει τις απόψεις του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του, αφού γνωρίζετε ότι για το ΔΝΤ τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο. Έχω ακούσει πολλές φορές – τον ενάμισι χρόνο που βρίσκομαι στη θέση αυτή, αλλά και πιο πριν που συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις – ότι εξαντλείται ο χρόνος. Δε νομίζω, όμως, - όσο κι αν καταλαβαίνω τη σημασία του χρόνου και για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν διακαώς μια λύση και για τους επενδυτές που θέλουν ένα ξεκάθαρο διάδρομο – ότι είναι μια δίκαιη περιγραφή [το ότι εξαντλείται ο χρόνος], τόσο από την οπτική γωνία των επενδυτών όσο και των πολιτικών. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός, ο κόσμος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει μία δυναμική – αυτό είναι πολύ σημαντικό - αλλά πιστεύω ότι, αν διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, αυτό θα είναι καθησυχαστικό τόσο για τους επενδυτές, εντός και εκτός της χώρας, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ο οποίος αξίζει να έχει μπροστά του μία ξεκάθαρη προοπτική, ώστε να μπορέσει να νιώσει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία».   

O Pierre Moscovici ανέφερε σχετικά:

«Είμαι στο Eurogroup εδώ και σχεδόν 5 χρόνια πλέον και μπορώ να επιβεβαιώσω το συλλογισμό σας σε σχέση με το χρόνο, αν και δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει. Αναφορικά με το ΔΝΤ, η Επιτροπή πάντοτε ενεργεί σε ένα πλαίσιο μιας ομάδας θεσμών, όπως ο ΕΜΣ και η ΕΚΤ από την ευρωπαϊκή πλευρά, συν το ΔΝΤ. Πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε μία συλλογική θέση που να εμπλέκει το ΔΝΤ. Γνωρίζω επίσης, από την εμπειρία μου, ότι η παρουσία του ΔΝΤ αποτελεί μια καθησυχαστική αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη μέλη, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Όσο η κατάσταση παραμένει αυτή, πρέπει να προχωρήσουμε όπως ήδη κάνουμε».  
LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΒΑΛΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΤΟ ΞΕΧΡΕΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΩΣ Η ΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΑΠΙΣΤΕ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΛΑΚΕΣ.

panfoto είπε...

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ