Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2017

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΠΟΛΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβιούν περίπου 60.000 άνθρωποι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι μεν διαχρονικό, ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες βδομάδες, δεδομένου ότι τα κύματα κακοκαιρίας που έχουν «χτυπήσει», έχουν μετατρέψει τους περισσότερους καταυλισμούς ελλείψει θέρμανσης αλλά και άλλων αναγκαίων ειδών κυριολεκτικά σε πολικές ζώνες.

Στη βόρεια Ελλάδα αρκετοί πρόσφυγες ξεχειμωνιάζουν ακόμα μέσα σε σκηνές. Αλλες είναι στο ύπαιθρο, όπως στα Διαβατά, και άλλες σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, όπως στη Σίνδο, το Ωραιόκαστρο και τα Βασιλικά. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι που μένουν σε αυτούς τους χώρους στερούνται βασικών πραγμάτων. Σε κάποιους από αυτούς, όπως στη ΒΙΑΛ της Χίου, πριν δυο βδομάδες είχε κοπεί και το ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές μέρες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να ζεσταθούν και να έχουν ζεστό νερό.
Επίσης, στη Μαλακάσα, περίπου 400 πρόσφυγες - από τους συνολικά 800 - εγκατέλειψαν πριν μία βδομάδα, καταμεσής του χιονιά, τον καταυλισμό, για να βρουν αλλού τόπο να ζεσταθούν, αφού αρκετά εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, αφήνοντας τους ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο. Ομως, πολλά από τα κοντέινερ που είχαν ρεύμα, δεν διέθεταν κλιματιστικά.

Στη ΒΙΑΛ της Χίου ζουν 1.058 άνθρωποι σε κοντέινερ. Τα περισσότερα έχουν κλιματιστικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα χωρίς θέρμανση. Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες για κοντέινερ που μπάζουν νερά. Στη Σούδα ζουν 2.486 άνθρωποι σε σκηνές. Μετά την επίθεση των φασιστών τον περασμένο Νοέμβρη, τοποθετήθηκαν αρκετές σκηνές με πάτωμα, αλλά οι νεοαφιχθέντες ζουν σε μικρές σκηνές χωρίς πάτωμα και θέρμανση.
Σε δύσκολες συνθήκες βρίσκει το ψύχος και τους πρόσφυγες και μετανάστες στους καταυλισμούς στη Λέσβο, καθώς πέρα από τα καθημερινά προβλήματα, προστίθεται και η έλλειψη θέρμανσης που αναγκάζει πολλούς από αυτούς να ψάχνουν καταφύγιο σε αποθήκες στην πόλη για να ζεσταθούν. Στη Μόρια διαβιούν 4.733 πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές, όταν η χωρητικότητα του καταυλισμού υπολογίζεται σε περίπου 3.500 άτομα. Θέρμανση δεν υπάρχει σε όλες τις σκηνές, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Ο κίνδυνος γίνεται σοβαρότερος αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει σοβαρή υγειονομική περίθαλψη στον καταυλισμό και αν προκύψει κάτι θα πρέπει να γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο. Οι τουαλέτες που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ υπάρχει ζήτημα με την καθαριότητά τους. Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους, χωρίς διερμηνείς, με λειψές υπηρεσίες. Αλλοι 847 άνθρωποι βρίσκονται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και άλλοι 592 σε άλλους χώρους.
Στη Σάμο 1.932 άνθρωποι ξεχειμωνιάζουν σε εμπορευματοκιβώτια, αλλά υπάρχουν ακόμη σκηνές εκτεθειμένες στον αέρα και το κρύο. Υπάρχει υπερπληθυσμός, αφού ο καταυλισμός έχει χωρητικότητα για 850 άτομα κι έτσι οι άνθρωποι καταλαμβάνουν ακόμα και οδούς διαφυγής. Αλλα 340 άτομα βρίσκονται σε άλλους χώρους.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έχει δηλώσει πως η πολιτική που διαμορφώνει συνθήκες εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά συνεχίζεται. Ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, δηλαδή φυλακών, όχι μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες που χαρακτηρίζονται «παραβάτες», αλλά και για εκείνους που κρίνονται ότι μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου, πρέπει να κρατούνται φυλακισμένοι, όπως και την «ηλεκτρονική κάρτα», που θα έχει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα, αντί για την άδεια διαμονής των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Στο μεταξύ, τα σοβαρά και άμεσα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων, στις συνθήκες του χειμώνα, σε ακατάλληλες δομές της χώρας, έθεσε το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα.
Στην Ερώτηση υπογραμμίζονται οι άσχημες, μέχρι και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, καθώς «εκτός από τα ζητήματα στέγασης, σίτισης, υγείας - υγιεινής, εκπαίδευσης που έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές, τα προβλήματα επιδεινώνονται ραγδαία εξαιτίας του χειμώνα και των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες, οικογένειες με μωρά παιδιά, να είναι έρμαια των βροχοπτώσεων, των χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών υπό τους 0ο C». Δεδομένων των άσχημων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων όλους τους προηγούμενους μήνες, τη ελλιπούς σίτισης και υγειονομικής φροντίδας, το ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του το «σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθούν δραματικά τα προβλήματα στην υγεία των προσφύγων, να υπάρξουν ακόμα και θάνατοι».
«Αυτά τα προβλήματα, όπως και όλα τα υπόλοιπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, προκύπτουν πρώτα απ' όλα από τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους, καθώς και από την πολιτική επιλογή κυβέρνησης και ΕΕ να μη μεταφέρονται οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου, να μη λαμβάνονται μέτρα για την προστασία τους από το χειμώνα», σημειώνεται στην Ερώτηση. Καλείται, δε, η κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε:
Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς, στεγασμένους, θερμαινόμενους και προφυλαγμένους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, ειδικά για οικογένειες με παιδιά, ώστε κανένας πρόσφυγας να μη μένει σε σκηνές.
Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα, παπούτσια και ειδικά κλινοσκεπάσματα, για να μπορούν να αντα πεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, επαρκούς σίτισης και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Γ. Α.
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: