Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2017

ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Την ίδια ώρα που από την 1η Γενάρη η φοροληστεία του λαού ενισχύεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, με το βλέμμα στραμμένο στα χαράτσια νέας και παλαιότερης κοπής.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν τα εξής:
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Νοέμβρη φτάνουν στα 851 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2016 στα 12,6 δισ. ευρώ.
Για 826.211 οφειλέτες, έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, με κατασχέσεις απειλούνται περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι «στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης».

Στο 11μηνο του 2016, ο αριθμός των κατασχέσεων ξεπέρασε τις 131.000 και διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 12.000 κατασχέσεις το μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση αφορολόγητου ορίου, καθώς και την κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων για τις λαϊκές δαπάνες, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).
Κατασχέσεις σε συντάξεις με το «έτσι θέλω»
Αντίστοιχες πρακτικές και «μεθοδολογία» εφαρμόζει και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναγνώστριας του «Ριζοσπάστη» (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατάσχεση αναδρομικών ποσών για τις καταβαλλόμενες συντάξεις και, μάλιστα, λόγω ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών τρίτου συγγενικού της προσώπου με το οποίο διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών απέρριψε το αίτημα της συνταξιούχου για την αποδέσμευση του συγκεκριμένου ποσού και αυτό παρά το γεγονός ότι η πηγή προέλευσης των χρημάτων όσο και ο δικαιούχος είναι γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτές, με τη σειρά τους, σε μια τουλάχιστον «επιλεκτική» παράθεση των έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκών νομοθετικών διατάξεων και με το «έτσι θέλω», αποφαίνονται ότι το «αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί». Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία του ΙΚΑ, με βάση τις κυβερνητικές εντολές από την πολιτική ηγεσία, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το «τυπικό» της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η συνταξιούχος δεν είχε υποβάλλει αίτημα για ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η συνταξιούχος, η Τράπεζα στην οποία τηρούνταν ο καταθετικός λογαριασμός, προχώρησε στην κατάσχεση χωρίς καν να έχει ενημερώσει την συνταξιούχο και μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι έπραξε σε «πνεύμα πίστεως και σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη».  http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: