Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2017

ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΦΚΑ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Με έλλειμμα 1,049 δισ. ευρώ ξεκινά η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), του νέου υπερ-ταμείου που συγκροτήθηκε με βάση όσα προβλέπονται στον αντιασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο 4387/2016.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, που στρώνει το έδαφος και για το νέο γύρο ακόμα μεγαλύτερων περικοπών σε συντάξεις και παροχές... «ξεχάστηκε» εντελώς από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στη χτεσινή προπαγανδιστική φιέστα που έστησαν για να διαφημίσουν την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Για μιάμιση περίπου ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαφήμιζε πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως η ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ πίσω από συνεχείς αναφορές περί «αλληλεγγύης», «δικαιοσύνης», «ισονομίας» κ.ο.κ., επιχείρησε να συγκαλύψει το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ είναι ενταγμένος στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία προβλέπει περικοπές και αυξήσεις εισφορών που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέσα στην τετραετία 2016 - 2019!
«Ασφάλεια» και «αλληλεγγύη» η κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης!
Ετσι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ έχει απέναντί της «τις επιδιώξεις όλων όσοι βλέπουν στην Κοινωνική Ασφάλιση άλλο ένα πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και όχι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα»... Ομως, είναι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης αυτοί που ξηλώνουν συστηματικά το εργατικό - λαϊκό δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στρώνουν δρόμο για παραπέρα ενίσχυση των λεγόμενων «επαγγελματικών ταμείων» και της ιδιωτικής ασφάλισης, στη βάση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, που έχει χαραχτεί πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, ισχυρίστηκε πως ο ΕΦΚΑ τάχα... «νοηματοδοτεί την αλληλεγγύη. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Προτάσσει το καθήκον για τη συμβολή όλων ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας». Την ώρα, μάλιστα, που συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες περικοπές και νέες αυξημένες εισφορές, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «η Κοινωνική Ασφάλιση εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Την εποχή της σιγουριάς, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας»!
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις... πινακίδες με το λογότυπο του ΕΦΚΑ που τοποθετούνται στις υπηρεσίες, στη νέα ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και στις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω αυτής, στο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του νέου Ταμείου κ.ο.κ.
Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, εξάλλου, ότι έως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων και στη συνέχεια θα πληρώνονται εντός τριμήνου, ή και λιγότερο, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Πίσω από τη βιτρίνα...
Στην ουσία της υπόθεσης, βέβαια, όπως ήδη αναφέραμε, ο ΕΦΚΑ ξεκινάει με έλλειμμα 1,049 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω από τον τίτλο ΕΦΚΑ βρίσκεται σωρεία αντιδραστικών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νόμο 4387/2016.
Το ύψος των περικοπών και των αυξημένων εισφορών, μόνο για την πρώτη τετραετία λειτουργίας του νέου Ασφαλιστικού (2016 - 2019), σύμφωνα και με την Εκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το σχέδιο νόμου, ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Οι πρώτοι λογαριασμοί ήρθαν, μεταξύ άλλων, με το κόψιμο του ΕΚΑΣ - οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να το λαμβάνουν το 2017 θα πάρουν μόλις το μισό - τη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων σε 250.000 δικαιούχους, τη μείωση των μερισμάτων στους 257.000 δημόσιους υπαλλήλους κατά 40% φέτος, το πετσόκομμα εκ νέου των δεκάδων χιλιάδων εφάπαξ που είναι υπό έκδοση κατά 20%, την αύξηση της εισφοράς για τις επικουρικές που μόνο φέτος επιβάρυνε τους ασφαλισμένους κατά 173 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 θα τους αφαιρεθούν ακόμα 350 εκατ. ευρώ.
Η μέχρι πρότινος ενιαία σύνταξη σπάει σε δύο τμήματα, στη λεγόμενη «εθνική» και «ανταποδοτική», και η ευθύνη του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζεται μόνο στο πρώτο τμήμα, καθώς με την ωρίμανση του συστήματος, το κράτος ουσιαστικά παύει να εγγυάται το σύνολο της σύνταξης, καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το κράτος χρηματοδοτεί (μέσω της φορολογίας) μόνο την «εθνική» (από 345 έως 384 ευρώ το μήνα). Το λεγόμενο «ανταποδοτικό τμήμα» θα καλύπτεται μόνο από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ετσι το μέλλον των συντάξεων, ακόμα και αυτών των πενιχρών που προβλέπει το νέο σύστημα, έχει εκ των προτέρων υπονομευτεί και μαζί το μέλλον συνταξιούχων και κυρίως των νέων γενιών ασφαλισμένων.
Ετσι η κυβέρνηση, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται η υπουργός, πέτυχε έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για σταδιακή απόσυρση των κρατών - μελών από τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την παραπέρα επέκταση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των αμιγώς ιδιωτικών συστημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ακόμα, ενδεικτικά αναφέρουμε:
Με προηγούμενους νόμους και τη συγκρότηση του ΕΤΕΑ, αλλά και με το ν.4387/2016 που τους συμπλήρωσε, η επικούρηση μετατράπηκε από σύστημα καθορισμένων παροχών σε σύστημα καθορισμένων εισφορών. Δηλαδή, ενώ οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις εισφορές τους, παραχωρώντας κάθε μήνα ένα μέρος του μισθού τους, το ΕΤΕΑ δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων στο μέλλον. Κάθε χρόνο η σύνταξη θα καθορίζεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση. Με μια κουβέντα, οι επικουρικές συντάξεις, με τους «ατομικούς λογαριασμούς» και όλα τα συναφή, διέπονται πλέον ουσιαστικά από τους κανόνες της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι πρόσφατες μειώσεις και αυτές που θα ακολουθήσουν, είναι τα προεόρτια αυτής της αντιδραστικής εξέλιξης.
Οι νέες συντάξεις που θα απονέμονται, αλλά και οι ήδη καταβαλλόμενες, μέσω του επανυπολογισμού τους και της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», θα είναι όχι συντάξεις, αλλά επιδόματα πτωχοκομείου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νέες συντάξεις θα βρίσκονται κάτω από τα 700 ευρώ.
Καταργούνται τα κατώτερα όρια συντάξεων, χειροτερεύουν οι όροι απονομής των συντάξεων χηρείας, οι προϋποθέσεις και το ύψος της σύνταξης σε πολλές περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων.
Για τους μικρομεσαίους αγρότες, από 1/1/2017 καταργούνται οι εφτά ασφαλιστικές κλίμακες και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται σύμφωνα με το καθαρό εισόδημα. Κατώτερο υποχρεωτικό καθαρό εισόδημα είναι τα 4.992,4 ευρώ το χρόνο, όχι μόνο για τον αγρότη, αλλά στο εξής και για τη σύζυγό του και κάθε άλλο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης. Η συνολική επιβάρυνση του κάθε αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του (σύνταξη, υγεία, αγροτική εστία) θα φτάσει στο 27,20% στο καθαρό εισόδημα το 2022. Ανάλογες αυξήσεις γίνονται και στους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), αλλά και στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ από ένα εισόδημα και πάνω. 
http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: