Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2017

GOVERNMENT REQUESTS REPORTS: ΟΤΑΝ ΤΑ "NETWORKS" ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ"

Ο κόσμος που αναφέρουν πολλά βιβλία, ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας είναι εδώ. Ένας κόσμος που ελέγχεται από λίγες πολυεθνικές, κυβερνήσεις μαριονέτες και μια οικονομική ελίτ, στην κορυφή μιας κοινωνίας, ακόμα πιο σκληρά διαχωρισμένης ταξικά, κοινωνικά, φυλετικά. Αν και όλα έχουν ρίζες από παλιότερα, η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα θα μπορούσε «ιστορικά» να προσδιοριστεί σαν την απαρχή αυτής της δυστοπίας που θα ακολουθήσει. Το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), η βιοτεχνολογία, η ασύρματη δικτύωση, οι έξυπνες πόλεις, συσκευές / κάρτες και όλα αυτά έχουν αρχίσει να συμβαίνουν.
Θέλετε να λογαριάσουμε τα εξής;

1. Πόσες εταιρείες έχουν τον πρωταρχικό έλεγχο σε όλα αυτά;
2. Πόσα αφεντικά υπάρχουν πίσω από αυτές;
3. Πόσοι μέτοχοι ωφελούνται από τα τρομερά αυτά μονοπωλιακά / ολιγοπωλιακά κέρδη;
4. Πόσα μεγαλοστελέχη;
5. Πόσα αφεντικά (κυρίως μεγάλων αλυσίδων) από εκεί και κάτω;
6. Πόσες κυβερνήσεις θα που επιδοτήσουν, προωθήσουν νομοθεσίες υπέρ αυτών;

Αν μεταφέρετε αυτά και σε άλλους τομείς (πχ: ενέργειας, διατροφής κλπ), έχετε μια εικόνα για την πραγματικότητα του κόσμου.

Όμως, μέχρι την επιβολή της ολοκληρωτικής δικτατορίας, έχουμε κάμποσες δεκαετίες ακόμα και έτσι, μέχρι τότε, χρειάζονται ορισμένα προσχήματα. Είναι και η νομική βιομηχανία στην μέση που ούτε να καταργηθεί μπορεί, ούτε να εφαρμοστούν εν μια νυκτί απολυταρχικά νομοθετήματα.


Νομίζω, πως δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό ή εμπειρία για να κατανοήσει κάποιος πως η επονομαζόμενη «δικτυακή ανωνυμία» είναι κάτι εντελώς επιφανειακό.

Πρόσφατα, σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Σουηδία, έγινε ένα κλειστό πείραμα κατά το οποίο μια ομάδα φοιτητών, κλήθηκε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Facebook, δημιουργώντας ένα «αληθινό» προφίλ, όπως το επιθυμούσε ελεύθερα ο κάθε μετέχοντας. Τους ζητήθηκε, να δημιουργήσουν φίλιες με άλλους άλλους ανθρώπους και να μπουν σε διάφορες ομάδες.
Στο τέλος της χρονιάς, τους κάλεσαν να αναφέρουν όσα λεπτομερή στοιχεία μπορούσαν για 3 με 5 ανθρώπους που πριν από αυτόν τον δικτυακό λογαριασμό δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους.
Όλοι (ποσοστό 100%) ήταν σε θέση να δώσουν αναλυτικά στοιχεία (διανομή, επάγγελμα, αυτοκίνητο, οικογενειακή κατάσταση, πεποιθήσεις και πολλά άλλα) για τουλάχιστον 3 ανθρώπους.
Σε ποσοστό 82% μπορούσαν να κάνουν αυτό για 1 με 2 ανθρώπους που δεν υπήρχαν καν στην λίστα φίλων τους, μα αλληλεπιδρούσαν μέσα από κοινές ομάδες που ήταν μέλη.
Ένα ποσοστό που έφτανε στο 66% ανέφερε πως με μια αναζήτηση στο Google κατάφεραν να βρουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για κάποιους ανθρώπους.

Δεν έχω στην διάθεσή μου περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη έρευνα, μα δεν χρειάζονται αφού λίγο-πολύ όλοι μας τα ξέρουμε και από πρώτο χέρι όλα αυτά.

Επίσης, είναι γνωστό πως οι κυβερνήσεις, με τα κρατικά κονδύλια που προκύπτουν από την φορολόγηση, μπορεί να κάνει πιο τολμηρά «πειράματα» και επενδύσεις. Βέβαια, υπάρχει ο αλληλένδετος κρίκος που ενώνει τις κυβερνήσεις και τις κραταιές πολυεθνικές και το πραγματικό μη αδιαμφισβήτητο γεγονός ήταν και παραμένει, πως καμία τεχνολογία, καμία επιστήμη, καμία «καινοτομία» δεν θα είχαν φτάσει στα υπάρχοντα επίπεδα, αν δεν είχαν υπάρξει προηγουμένως κρατικές επενδύσεις ή και έρευνες. ΟΙ ΗΠΑ είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τρόπου ανάπτυξης και παροχής από το κράτος στις εταιρείες.

Η NSA για παράδειγμα, η περίφημη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, έχει τεχνολογία και τεχνογνωσία άπειρα level ψηλότερα από αυτήν που χρησιμοποιούμε, ενώ δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιεί κβαντική τεχνολογία.
Εδώ, από την δεκαετία του 90, κατάφεραν και δημιούργησαν το Echelon, ένα παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπής τηλεπικοινωνιών, που μπορεί να συλλαμβάνει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, δορυφορικές επικοινωνίες, ασύρματες μεταδόσεις, fax, telex και κάθε είδους internet-ικές επικοινωνίες (e-mail, IRC, News-Groups, Websites κ.ά.) και μάλιστα, με τη βοήθεια υπολογιστών, να αναγνωρίζει, επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες που περιέχουν όλα αυτά τα μηνύματα!
Σκεφτείτε, το πόσο θα έχει εξελιχτεί αυτή η τεχνολογία σήμερα.
Ή μάλλον, δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείτε. Η NSA δημιουργεί μια συγκεκριμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα μπορεί να καταγράφει τα πάντα, να παραβιάζει servers, συνδιαλέξεις και κάθε τι που θεωρείται ως «προσωπικό / ιδιωτικό». Αυτό βασικά συμβαίνει ήδη και δεν πιστεύω πως (μέχρι ενός ορισμένου σημείου έστω) οφείλεται στα γνωστά back-doors που υποχρεούται να αφήνει κάθε αμερικάνικη ηλεκτρονική υπηρεσία ή και άλλο λογισμικό. Ήταν μάλλον, μια επίδειξη δύναμης προς τις διάφορες κραταιές εταιρείες της τεχνολογίας.

Οι αποκαλύψεις του Snowden, το Heartbleed που ακολούθησε, δεν ήταν παρά η επαλήθευση των χειρότερων φόβων. Μα αυτό δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση πως άλλαξε κάτι. Ίσα-ίσα. Άλλωστε, ζούμε σε έναν κόσμο εχθρικό, έτσι δεν είναι; Οι «τρομοκράτες», οι πρόσφυγες, οι ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι αναρχικοί, οι αλλόθρησκοι, οι φτωχοί είναι οι «εχθροί» της κοινωνίας. Που ακόμα και αν όλοι αυτοί εξαλειφθούν, θα δημιουργηθούν νέοι.
Το Skype για παράδειγμα και άλλες voip, chat, mail υπηρεσίες, δεν υπάρχει λόγος να «σπάσουν» από την NSA, καθώς πλέον παρακολουθούνται νόμιμα. Ο δυτικός μας πολιτισμός, κινδυνεύει από τους μαυριδερούς εποίκους άλλωστε. Και πάντα από κάτι θα κινδυνεύει και κατά συνέπεια, για την ασφάλεια του κόσμου μας, καλό θα είναι να μην υπάρχει και ιδιωτικότητα πουθενά και μάλιστα νομίμως.

Όλο το κλειδί είναι αυτή ακριβώς η λέξη: «νομίμως» και χωρίς αντιδράσεις. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό το ολοκληρωτικό «νομίμως» χρειάζονται τα προσχήματα. Επιπλέον, οι διάφορες πολυεθνικές σίγουρα δεν γουστάρουν να δέχονται εντολές από τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον δημόσια ή με τρόπο που θα τους τσαλακώσει το προφίλ και θα μειώσει το πελατολόγιό τους.

Για αυτούς και άλλους παρόμοιους λόγους, δημιουργήθηκε αυτό που είναι γνωστό σαν «Government Requests Report».

Τι είναι το Government Requests Report:

Πρόκειται για δημόσιες σελίδες που έχουν δημιουργήσει εταιρείες σαν το Facebook, την Google, το Twitter, την Microsoft και άλλες στις οποίες υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία και πληροφορίες, μαζί με φόρμα για την υποβολή αιτήσεων από κρατικές υπηρεσίες που αφορούν την άρση απορρήτου για συγκεκριμένα άτομα. Όπως αναφέρει το Facebook στην σχετική του σελίδα (ενώ αντίστοιχα είναι και τα όσα γράφονται σε σελίδες άλλων εταιρειών):

Ορισμένες φορές, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, λαμβάνουμε αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη γνωστοποίηση δεδομένων χρηστών του Facebook. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, π.χ. το όνομα και πότε γράφτηκαν στο Facebook. Επίσης, μπορεί να ζητούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών. [...]
Όταν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ορισμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο παραβιάζουν τη νομοθεσία, μπορεί να επικοινωνήσουν με εταιρείες όπως το Facebook προκειμένου να ζητήσουν να απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο. Όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο αίτημα, το ελέγχουμε διεξοδικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο περιεχόμενο παραβιάζει όντως την τοπική νομοθεσία.[...]

Ενώ διευκρινίζεται και το εξής:

Τα αιτήματα που λαμβάνουμε μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής περιλαμβάνονται στην έκθεσή μας. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των αιτημάτων που λαμβάνουμε μέσω αυτής της οδού, καθώς τα αιτήματα αυτά οδηγούν στην έκδοση εντάλματος έρευνας ή δικαστικής απόφασης σύμφωνα με τη νομοθεσία των Η.Π.Α. που δεν είναι πάντα εμφανές ότι αποτελεί προϊόν αιτήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.[...]
Η διαδικασία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής παρέχει έναν επίσημο μηχανισμό συνεργασίας των διαφόρων χωρών στην επίλυση ποινικών υποθέσεων. Οι χώρες που συνεργάζονται με τις Η.Π.Α. μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να ζητήσουν δεδομένα από έναν πάροχο, όπως το Facebook. [...]

Και με βάση όλα αυτά, δίνουν διάφορα συγκεντρωτικά reports τα οποία και αφορούν τις αιτήσεις που έχουν κάνει οι υπηρεσίες ασφαλείας διαφόρων χωρών. Mια έκθεση δηλαδή, η οποία ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα, που παρέχει πληροφορίες σε επίπεδο χώρας σχετικά με τα αιτήματα που έχουμε λάβει από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο για όσα αφορούν απαγόρευση περιτρεχόμενου. Δεν περιλαμβάνουν βέβαια περισσότερα στοιχεία, μα γενικές αναφορές. Για παράδειγμα, από την Google:



Ή, από το Facebook:



Ενώ αντίστοιχα στοιχεία δίνουν και άλλοι, όπως η Microsoft:



Το Twitter:



και άλλοι.
Ενδεικτικά μπορείτε να τα δείτε στις αντίστοιχες σελίδες τους (ορισμένες δίνουν και την επιλογή ανά χρονικά διαστήματα):

- Facebook Government Requests Report 
https://govtrequests.facebook.com/country/Greece/2016-H1/
- Google Government Requests Report
https://www.google.com/transparencyreport/removals/government/notes/?hl=el#authority=GR
- Twitter Government Requests Report
https://transparency.twitter.com/en/countries/gr.html
- Microsoft Government Requests Report
https://www.microsoft.com/about/csr/transparencyhub/lerr/
- Yahoo Government Requests Report
https://transparency.yahoo.com/government-data-requests/country/Greece/34/?tid=34
- Dropbox Government Requests Report
https://www.dropbox.com/transparency
- Adobe Government Requests Report
https://www.adobe.com/gr_en/legal/lawenforcementrequests/transparency.html

Φυσικά, όλα αυτά, όπως είπαμε, είναι προσχήματα και νομικίστικα. Θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι εταιρείες και οι κρατικές υπηρεσίες πως όλα έγιναν βάσει των υπαρχόντων τύπων και νόμων.
Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, με μια πολύ γνωστή υπόθεση που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να συνειδητοποιήσουν πως ο σκοταδισμός δεν έρχεται εξ' ανατολών, μα από μια ασήμαντη κουκίδα στον χάρτη. Μιλάμε φυσικά για την περίπτωση του «Γέροντος Παστίτσιου», η οποία σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της ΔΙ.ΔΗΕ, είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της υπηρεσίας στην 15ετή πορεία της.
Αν και ήδη γνώριζαν ποιος ήταν ο διαχειριστής της περίφημης σελίδας στο Facebook, δεν μπορούσαν τυπικά να κάνουν τίποτα εναντίον του, αν δεν έπαιρναν επαλήθευση και ταυτοποίηση από το Facebook. Αυτός είναι ο λόγος που έδρασαν τόσο γρήγορα και οργανωμένα μόλις έλαβαν τα στοιχεία και καλυφθήκαν νομικά.
Σαφώς και πρόκειται για μια υπόθεση που γελάνε και οι πέτρες στην Αφρική, όμως δείχνει αυτό που αναφέραμε στην αρχή. Πως δηλαδή, η «παραβίαση» μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους, τα δεδομένα είναι ρευστά και στον αέρα και τις περισσότερες φορές ανύποπτα μα ηθελημένα δοσμένα.

Από την μια, η NSA δεν χρειάζεται καμία άδεια. Μπαίνει μόνη της και παίρνει ό,τι θέλει, ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη, οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες των φίλιων χωρών, μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία ακόμα και χωρίς να τηρούνται τα πρωτόκολλα, με ημιεπίσημα κανάλια επικοινωνίας [Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία: Η σκοτεινή πλευρά].

Αν αναρωτιέστε για τι είδους προσωπικά στοιχεία μιλάμε δείτε αυτό:

Τι δίνει το Facebook στους τσαίους [αστυνομία]
http://osarena.net/news/ti-dini-to-facebook-stous-tseous-astinomia.html

Αν αυτά πχ, τα συνδυάσει και με τα όσα της δώσει η Google, ο τηλεφωνικός πάροχος, τράπεζες και άλλοι φορείς, αναλογιστείτε για τι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιλάμε, μα και το πώς θα μπορούσαν αυτά να χρησιμοποιηθούν επιλεκτικά για οποιονδήποτε σκοπό. Άλλωστε, αν χρησιμοποιείς κάτι που η NSA το θεωρεί ως «εξτρεμιστικό», τότε αυτόματα έχεις μπει σε κάποια λίστα κι' ας μην το γνωρίζεις. Διότι, επί παραδείγματι, ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως το Linux Journal είναι εξτρεμιστικό και επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια; Κι' όμως...
Σκεφτείτε λίγο τα βασικά: ηλεκτρονικό χρήμα διακινούμε, ηλεκτρονικό είναι το ΑΦΜ μας, η ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα, τα κινητά μας είναι απόλυτοι καταγραφείς θέσεων και η κάθε μας κίνησή στο διαδίκτυο βρίσκεται στους servers των παρόχων, ενώ πιθανότατα να έχουμε δώσει σωρεία δεδομένων σε FB, Google, Microsft, Apple κλπ [δείτε: Μα πώς ξέρουν τα στοιχεία μου; Εγώ δεν τους τα έδωσα ποτέ!].
Και εκτός αυτού, εργαλεία υπάρχουν. Το οποιοδήποτε κράτος στον πλανήτη, μπορεί να μην διαθέτει δαπάνες για παιδεία και υγεία, μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαθέσει για καταστολή και έλεγχο των πολιτών.

Έτσι, ας μην γελιόμαστε. Αυτά τα «Government Requests Report» ναι μεν καλό που υπάρχουν (και σίγουρα καλύτερα αν υπήρχαν όλα), μα δεν είναι τίποτε άλλο και από την απειροελάχιστη κορυφή του παγόβουνου.
Οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τα έχουν κατ' ανάγκη καλά. Οι εταιρείες αυτές, όπως διευκρινίζουν, έχουν νομικούς συνεργάτες που ψάχνουν τις νομοθεσίες των κρατών και βάσει αυτών απαντούν - επίσημα - στα αιτήματα.
Όμως, οι νόμοι φτιάχνονται από τα κράτη και κατόπιν επιταγών (να, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που φυσικά δεν είναι το μόνο). Και τα πάντα έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό χρυσό που δεν είναι άλλος από τα προσωπικά δεδομένα. Χρήσιμα από όποια πλευρά και αν το δεις και οι απολαβές που προσφέρουν είναι ανεκτίμητες: Τα προσωπικά δεδομένα στη νέα εποχή της επιτήρησης.

Δεν θα πρέπει να ξενίζει η άμεση σχέση «χορηγίας» που υπάρχει ανάμεσα στην NSA και στην βιομηχανία Copyright ή σε μικρότερη κλίμακα, ανά χώρα από τις κατά τόπους «ΔΗΕ» (η συνεργασία με την BSA σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, είναι γνωστή). Δεν νομίζω να είναι τυχαίο πως εν' έτει 2017, ένα ποσοστό που πλησιάζει το 60% θεωρούνται «πειρατές» σύμφωνα με την NSA και υπηρεσίες άλλων χωρών.

Ούτε και σημαίνει πως οι εταιρείες αυτές δεν δρουν από μόνες τους (να μια καλή περίπτωση) ή πως δεν παίρνουν «πρωτοβουλίες» αυτοχριζόμενες σε κρατικές υπηρεσίες καταστολής (κάτι τέτοιο ας πούμε).
Δεν κάνουμε μαθήματα ιδιωτικότητας και κακώς ορισμένοι θεωρούν κάτι τέτοιο. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που το κράτος τους θεωρεί υπεύθυνους να αποφασίζουν. Όμως, αν υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει για την χρήση της τεχνολογίας για την μαζική επιτήρηση, τότε θα σημαίνει πως η σχέση του με την τεχνολογία αρχίζει και τελειώνει σε φορητό ραδιοφωνάκι.

- Ο λόγος που έγραψα το πιο πάνω, υπήρξε ένα περιστατικό που συνέβη αρκετό καιρό πριν, σε άλλη χώρα (μέλος της ΕΕ παρεμπιπτόντως), μα πρόσφατα εκδόθηκε η οριστική δικαστική απόφαση, με γνωστό άτομο του ευρύτερου κύκλου μου και έχοντας κατά συνέπεια πληροφορίες από πρώτο χέρι:

Πρόκειται για μια νέα γυναίκα που πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνου η οποία κάνει θεραπεία με καθαρή κάνναβη, έχοντας συγχρόνως και συμμετοχή σε τοπικά ακτιβιστικά κινήματα για την απελευθέρωσή της και την ελεύθερη χρήση της, μα και την μη δίωξη ασθενών που την χρησιμοποιούν ως θεραπευτικό μέσον.

Αυτή λοιπόν, ανά διαστήματα, ανέβαζε φωτογραφίες στο Facebook και σε σελίδες που ασχολούνταν με το θέμα αυτό. Φωτογραφίες κατά τις οποίες κάπνιζε κάνναβη, ενώ συγχρόνως έγραφε το ιστορικό της υγείας της και τις διαφορές που έβλεπε να συμβαίνουν στον οργανισμό της με τις διάφορες θεραπείες, συγκριτικά με την συγκεκριμένη. Μάλιστα, ορισμένες φωτογραφίες της ήταν «φωτοσοπαρισμένες», έχοντας κυρίως σατιρικό χαρακτήρα (κάτι σαν memes) για να αναδείξει το γελοίο όλης αυτής της απαγόρευσης.

Δεν έκανε χρήση του κανονικού της ονόματος, μα ενός nick-name, παρατσούκλι καλύτερα που έχει από την παιδική της ηλικία.
Κάποια στιγμή, δέχτηκε «επίσκεψη» ένοπλων αστυνομιών, με σκυλιά στο σπίτι της, όπου κυριολεκτικά ξηλώθηκαν τα πάντα και οδηγήθηκε κατηγορούμενη για μικροποσότητα, αλλά και πως έχει σχέσεις με κυκλώματα, εμπόρους, βαρόνους, αυτοκράτορες και τέτοια...

Δεν θα ήθελα επί του παρόντος, να δώσω περισσότερα στοιχεία, καθώς όπως φαίνεται, είναι μια ιστορία που θα γίνει ευρύτερα γνωστή σε προσεχές διάστημα, καθώς μάλλον, έχει αρκετό ζουμί από πίσω.

Όπως καταλαβαίνετε, τα στοιχεία της επιβεβαιώθηκαν μετά από αίτημα της τοπικής «ΔΗΕ» στο Facebook και έτσι κινήθηκαν οι ήδη σχεδιασμένες διαδικασίες.

Αυτά λοιπόν για τα «Government Requests Reports», κάτι που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζανε. Βέβαια, στο όλο κείμενο πιο πάνω «αιωρούνται» και άλλα, τα οποία προφανώς θα τα δει, ή όχι, ο καθένας κάτω από την δική του αντίληψη των πραγμάτων. Παρόλα αυτά, θεωρώ συνένοχα αφελείς, όσους δεν δεν βλέπουν πως ο σύγχρονος φασισμός (με την έννοια του ολοκληρωτισμού) προελαύνει μέσω της τεχνολογίας. 
http://osarena.net/government-requests-reports-ti-einai-ayta

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: