Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2017

NSA | ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΤΑ Π.Α.Ν.Τ.Α ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

1.700.000.000. Τι λέτε να είναι αυτό το νούμερο; 1,7 δισεκατομμύρια πιο απλά.
Σας φαντάζει εξωπραγματικό; Και όμως, τόσα είναι τα τηλεφωνήματα, μέιλ και εν γένει επικοινωνίες που υπέκλεπτε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ η γνωστή NSA το 2010. Και πού 'στε ακόμα...

700.000 δικτυακές συνομιλίες (Voice Over IP / VoIP) αποθήκευε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ η NSA το 2013, συμπεριλαμβανομένων των δικτυακών κλήσεων και των κλήσεων μέσω Skype.

Ούτως ειπείν, ο κοσμάκης πληρώνει τους φόρους του για να τον... παρακολουθούν.

Το μεγάλο «μπαμ» για τις παρακολουθήσεις και το μεγάλο σούσουρο έγινε όταν ο περιβόητος Edward Snowden, υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (ΝSA), έδωσε στην δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυπταν το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφάρμοζαν η NSA και η CIA αλλά και τις μεθόδους παρακολούθησης όλων μας από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο 29χρονος, διάνοια στα κομπιούτερ, που εργαζόταν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σόκαρε τους πάντες τον Ιούνιο του 2013 αποκαλύπτοντας την ομπρέλα παρακολούθησης της κυβέρνησης σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα. Με τις αποδείξεις που διέρρευσε για τα συμβάντα με την παρακολούθηση του Διαδικτύου και κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, από την NSA, η μαζική παρακολούθηση πλέον δεν ήταν κάτι για το οποίο από χρόνια προειδοποιούσαν κάποιοι «γραφικοί» - όπως ήθελαν πολλοί να τους αποκαλούν. Καθόλου τυχαίο που η CIA ζητάει την κεφαλή του επί πίνακι.
Αυτά που είπε αναστάτωσαν όλες τις κυβερνήσεις και άνοιξαν έναν δημόσιο διάλογο πάνω στους κινδύνους της παρακολούθησης και της παραβίασης της ιδιωτικής μας ζωής.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι παίζει...

Το 2013 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξόδεψαν πάνω από 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε 16 διαφορετικές υπηρεσίες κατασκοπείας· σχεδόν τα διπλά από όσα ξόδεψαν το 2001.

Τα μισά περίπου από αυτά δόθηκαν στην NSA και στην CIA.

Όπως θα δείτε και στο κάτωθι ινφογράφημα, στην NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (αγγλιστί, National Security Agency) των ΗΠΑ, την κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για την ασφάλεια (sic) των επικοινωνιών και έχει ως ρόλο να κατευθύνει, να συντονίζει και να θέτει σε εφαρμογή ειδικά σχέδια, με στόχο την προστασία των κυβερνητικών πληροφοριακών, προσπαθώντας παράλληλα να αντλήσει πληροφορίες από τα επικοινωνιακά συστήματα των άλλων χωρών, δόθηκαν 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σκεφτείτε μόνον πως στην CIA (Central Intelligence Agency, ελληνιστί, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) η οποία είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών δόθηκαν μόλις «λίγα» παραπάνω χρήματα (από την NSA) -συγκεκριμένα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Και έχετε υπ' όψιν σας πως πρόκειται για την σημαντικότερη υπηρεσία του είδους της στον κόσμο με το μεγαλύτερο υφιστάμενο δίκτυο συλλογής πληροφοριών, με βασική αποστολή της την συλλογή, ανάλυση και διακόμιση ξένων πληροφοριών βοηθώντας τον Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Για παράδειγμα, (η CIA) μπορεί να αναλάβει μυστικές συγκαλυμμένες αποστολές με την υπόδειξη του Προέδρου και σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στο οποίο και συμμετέχει ο εκάστοτε διευθυντής της CIA.

Την στιγμή που στο Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (αγγλιστί, National Reconnaissance Office / NRO) δόθηκαν ακόμα λιγότερα, συγκεκριμένα 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Και σκεφτείτε πως πρόκειται για μία από τις 16 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που θεωρείται [μαζί με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA), και την National Geospatial-Intelligence Agency (NGA, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που παρέχει στοιχεία Γεωεπισκόπησης)] μία από τις «πέντε μεγάλες» υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, με βασικό μέλημα να σχεδιάζει, να κατασκευάζει, να λειτουργεί κατασκοπευτικούς δορυφόρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, και να παρέχει δορυφορική παροχή πληροφοριών σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Και σε όλες (μαζί) τις άλλες Μυστικές Υπηρεσίες δόθηκαν 16,8 δισεκατομμύρια.

Το παραπανω γραφικό (ινφογράφημα) δείχνει το πώς η NSA είναι κυριολεκτικά τα αυτιά και τα μάτια του κόσμου και πόσα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό πηγαίνουν σε αυτήν την Μυστική Υπηρεσία.

Το 2013 οι ΗΠΑ ξόδεψαν πάνω από 52 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής, σε 16 διαφορετικές υπηρεσίες κατασκοπείας· περίπου τα διπλά από όσα ξόδεψαν το 2001.

Σχεδόν τα μισά από αυτά δόθηκαν στην NSA και στην CIA

- Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών [Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής]: $14,7 δισεκατομμύρια

- Yπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας [Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής]: $10,8 δισεκατομμύρια

- Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης [Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής]: $10,3 δισεκατομμύρια

- Άλλες: $16,8 δισεκατομμύρια

1.700.000.000 είναι ο αριθμός των τηλεφωνημάτων, μέιλ και άλλων επικοινωνιών που υπέκλεπτε κάθε μέρα η NSA το 2010.

700.000, ο αριθμός των δικτυακών συνομιλιών (Voice Over IP / VoIP) που η NSA αποθήκευε κάθε μέρα το 2013, συμπεριλαμβανομένων των δικτυακών κλήσεων και των κλήσεων μέσω Skype.

Ο κρατικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περισσοτέρων των 100 χωρών

Μέχρι το 2013, χοντρικά, η NSA προσέλαβε 40.000 υπαλλήλους – και πολύ περισσότερους εργολάβους – την στιγμή που η CIA υπολογίζεται ότι προσέλαβε 14.000. 

http://osarena.net/nsa-ta-aytia-kai-ta-matia-toy-kosmoy-infographic

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: