Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2017

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Χωρίς την παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συζήτηση για την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις για την «πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Σε σχετικό ερώτημα για την απουσία του κ. Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΕΚ Τζαούμ Ντουκ Γκιγιό εξήγησε ότι αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα και πρόσθεσε : «Το Κοινοβούλιο τον έχει επανειλημμένα προσκαλέσει και ξέρω ότι έχει ενημερωθεί. Υποθέτω ότι η απουσία του συνδέεται με δραστηριότητες εσωτερικής φύσεως (στη χώρα του), δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις, θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει σχετικά» είπε και υπογράμμισε: «Το σίγουρο είναι ότι η διάσκεψη των προέδρων (των πολιτικών ομάδων) επιθυμούσε να είναι παρών και επέμεινε για τη συμμετοχή του». Ο κ. Γκιγιό εξέφρασε την ελπίδα ότι εφ'όσον δεν μπορεί στην τρέχουσα Σύνοδο ο κ. Ντάισελμπλουμ, ίσως μπορέσει να παραβρεθεί σε αυτήν του Μαρτίου.


Δ. Παπαδημούλης:  «Το Eurogroup της 20/2 πρέπει και μπορεί να βγάλει, μια δίκαιη συμφωνία – Αρκετά με αυτό το άθλιο πινγκ πονγκ στην πλάτη των Ελλήνων»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:

«Όπως μας είπε ο κ. Ντομπρόβσκις και όπως έχουν πει και ο κ. Γιούνκερ και κ. Ντάισενμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και υπερκαλύπτει τους στόχους που είχε αναλάβει με τη συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ήταν τετραπλάσιο από το συμφωνημένο. Και για το 2016 έχουμε μικρή μεν, αλλά ανάπτυξη – αντί για ύφεση όπως προβλεπόταν. Το ΔΝΤ έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις του και η ανάπτυξη για το 2017 και το 2018 είναι της τάξης του 3%.

Το ερώτημα λοιπόν, είναι: θα βοηθήσετε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βγουν επιτέλους στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να συνεχίσουν να μειώνουν ταχύτερα την ανεργία; Ή θα αφήσετε το χρόνο να κυλάει, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς είτε του κ. Σόιμπλε είτε του ΔΝΤ, που παράγουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση;

Όσοι μιλάνε για Grexit αυτή την ώρα κάνουν ζημιά στην Ευρωζώνη επιδιώκοντας όχι Grexit αλλά Τσίπρας-Exit. O κ. Σόιμπλε πρέπει να πάψει να παίζει με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων. Του το φωνάζουν πια και μέσα στη Γερμανία, όχι μόνο η Αριστερά, οι πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και η κα Μέρκελ πάει να του βάλει φρένο.

Και το ΔΝΤ πρέπει να δεχθεί επιτέλους τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat. Και να πάψει να ζητάει παράλογα και ακραία πράγματα, όπως το να μην επαναφερθεί στην Ελλάδα το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι κομμάτι των Ευρωπαϊκών κανόνων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πρέπει να βγάλει και μπορεί να βγάλει, λευκό καπνό. Με μια δίκαιη συμφωνία. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Φτάνει πια αυτό το άθλιο πινγκ-πονγκ στις πλάτες των Ελλήνων που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες και τις μεγαλύτεες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, από όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους, είναι ώρα και οι δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους».



Η ευρωομάδα της Αριστεράς στηρίζει την Ελλάδα - Οι δηλώσεις Παπαδημούλη πριν τη συζήτηση

Τη στήριξη της ευρωομάδας της Αριστεράς προς τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της συζήτησης.
Αφού παρουσίασε τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και δικαιούται να ζητά να μην τορπιλίζει κανείς την προσπάθειά του να βγει από την κρίση.

«Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεί την Ελλάδα και τους Έλληνες από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, μεταξύ των οποίων είναι και η επάνοδος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σήμερα δεν ισχύουν στην Ελλάδα, επειδή της επιβλήθηκε μέσω του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου η κατάργησή τους. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει στηρίξει τον ελληνικό λαό σε αυτή της την προσπάθεια, ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μονομερή λιτότητα που είναι αδιέξοδη, ζητώντας να υπάρξει μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους χωρίς επιβάρυνση κανενός Ευρωπαίου φορολογούμενου ούτε με ένα ευρώ» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης:

«Ποιο είναι το ζητούμενο των πιστωτών; Θέλουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση και να περάσει στην ανάπτυξη; Ή θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην ευρωζώνη;» αναρωτήθηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «ο κ. Σόιμπλε πρέπει να σταματήσει να παίζει με τα σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων» και «η κ. Μέρκελ που λέει ότι θέλει την Ευρωζώνη ενιαία και που θέλει τη στήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων, οφείλει να ζητήσει να τα κάνει πράξη και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών».



«Είναι συμφέρον όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για την Ευρωζώνη να μην τροφοδοτηθεί αστάθεια και οπισθοδρόμηση στο νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ που φυλάσσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα και βρίσκεται με κοινά σύνορα με την Τουρκία, τη φλεγόμενη και ασταθή Τουρκία του κ. Ερντογάν», προσέθεσε.



Σε ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Αν το ΔΝΤ θέλει να βοηθάει τους πιο αδύνατους, όπως λέει το καταστατικό του, πρέπει να πιέσει τον Γολιάθ και όχι τον Δαυίδ. Που σημαίνει ότι πρέπει να πιέσει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Να πιέσει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για χαμηλότερα ρεαλιστικότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος του 2018, γιατί όλοι οι οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο θεωρούν αδύνατον να μπορεί μια χώρα, ακόμα και η Γερμανία να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια διετία όπως ζήτησε ο κ. Σόιμπλε. Και εν πάση περιπτώσει επειδή η βασική διαφωνία βρίσκεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους, του ύψους και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος ας μη φορτώνουν την αδιαλλαξία τους και το άθροισμά της στις πλάτες των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ας συναντηθούν στα μισά του δρόμου σε έναν λογικό συμβιβασμό μεταξύ τους. Είναι θέμα κοινής λογικής και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν όρια αντοχής κοινωνικά στην Ελλάδα και είναι εγκληματικό να προσπαθούν ορισμένοι σε μια στιγμή που πάμε να βγούμε από την κρίση -αυτό δείχνουν οι αριθμοί- να ξανασπρώξουν την πέτρα στη ρίζα του βουνού επιβεβαιώνοντας το μύθο του Σισύφου».  left.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: