Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Για 13η μέρα βγήκαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας ζητώντας την παραίτηση της  ενός μήνα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Κλέφτες, παραιτηθείτε» και «αντιστεκόμαστε» ήταν τα κεντρικά συνθήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι.

Οι συγκεντρωμένοι με το φως από τα κινητά τους τηλέφωνα και χαρτιά σχημάτισαν μία τεράστια ρουμάνικη σημαία με τα χρώματα, μπλε, κίτρινο και κόκκινο. 


Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να ανακαλέσει το επίμαχο διάταγμα που χαλαρώνει τις διατάξεις κατά της κρατικής διαφθοράς.

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνών συνασπισμός πρέπει σε ψηφοφορία επιβεβαιώσουν την ανάκληση του διατάγματος. 

Στους δρόμους οι Ρουμάνοι κατά της κυβέρνησης
Πρόκειται για τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στη χώρα από το 1989 -μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου-, που έφεραν τη νίκη λόγω της ασφυκτικής πίεσης από την καθημερινή δυναμική παρουσία στους δρόμους όλης της χώρας.

Το διάταγμα αποποινικοποιούσε τα αδικήματα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας από πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, αν το ποσό για το οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είναι μικρότερο των 200.000 λέι (44.000 ευρώ). 

Ανάμεσα στους πολιτικούς πολιτικούς, που θα επωφελούνταν βρίσκεται ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Λίβιου Ντράγκνεα, ο οποίος όμως δεν είναι πρωθυπουργός, εξαιτίας δικαστικής υπόθεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Φλορίν Γιορντάκε παραιτήθηκε για να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης, αλλά υποστήριξε ότι δεν είχε κάνει τίποτα λάθος.



EFSYN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απολίτιστοι, τσ τσ τσ