Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2017

ΔΗΘΕΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ...ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΜΑΓΚΑΛΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ.
Μετά τα τραγικά συμβάντα στον καταυλισμό της Μόρια, η κρατική μηχανή -έστω και με καθυστέρηση- ανέλαβε δράση με στόχο κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης να μη μένει σε σκηνή.

Εκτός από τη μεταφορά προσφύγων στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», αλλά και στο Καρά Τεπέ, άρχισαν εργασίες στη Μόρια ώστε να αλλάξει εικόνα με ουσιαστικό τρόπο ο καταυλισμός και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όσων θα διαμένουν σ' αυτόν.

Από το βράδυ της Δευτέρας μεταφέρθηκαν μερικές δεκάδες μεταναστών, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος Λέσβου.


Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπει να μετεγκατασταθούν άμεσα, στον Καρά Τεπέ, συνολικά 300 άτομα μέλη ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που σήμερα ζουν στη Μόρια.

Οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στον καταυλισμό της Μόριας θα καλυφθούν από άνδρες που μέχρι σήμερα στεγάζονταν (σ.σ. και πάλι στη Μόρια) σε καλοκαιρινές σκηνές.

Από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που, από χθες το απόγευμα, είναι στη Μυτιλήνη, απευθύνεται έκκληση «στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες. Όλοι αυτοί μπορούν να μετεγκατασταθούν σήμερα κιόλας στον Καρά Τεπέ η σε ξενοδοχεία, ώστε σε κοντέινερ στη Μόρια να εγκατασταθούν άνδρες μόνοι που δεν γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία.

Πάντως, η κ. Καραγγελή, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημείωσε ότι χθες το βράδυ 350 άτομα, άνδρες στο σύνολο τους που έμεναν σε σκηνές, έμειναν σε κοντέινερ και οι σκηνές τους μαζεύτηκαν.

Επίσης, με ολονύκτιες εργασίες συνεργεία του Οργανισμού IRC προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να στηθούν κοντέινερ και η εικόνα στον καταυλισμό της Μόριας να αλλάξει ριζικά.

Στο βορειοδυτικό τμήμα ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου τμήματος από δανέζικα «καταφύγια» (life shelters), θερμαινόμενες κατασκευές που στήθηκαν σε ένα τμήμα που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους πιστεύονταν πως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο λόγο εκτός από στήσιμο σκηνών.

Εκεί θα στεγαστούν άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.

«Σκοπός μας είναι, στο τέλος της εβδομάδας στη Μόρια να μην υπάρχει ούτε ένας μετανάστης άνδρας από τους 250 περίπου που υπάρχουν σήμερα, να μη στεγάζεται σε ατομική σκηνή» σημείωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή. «Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε» τόνισε.

Τέλος, σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιαστεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί άμεσα, θα τοποθετηθούν θερμαινόμενες σκηνές ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η αποσυμφόρηση και η ανάπλαση του καταυλισμού της Μόριας.

Σύμφωνα με την Ανθή Καραγγελή, στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού «θα χτιστούν άμεσα τα απαραίτητα αναλήμματα και θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι».

Να σημειωθεί τη Μυτιλήνη και τη Σάμο επισκέφθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας πήγε στη Μυτιλήνη και ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας στη Σάμο.



  efsyn.gr


 ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: