Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2017

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΡΑΜΠ: «ΑΓΡΙΕΥΕΙ» ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά φροντίζει να διατηρεί η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, προεξάρχοντος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βλέμμα είναι, βέβαια, στραμμένο στην οικονομία και στην TTIP, ενώ ο νέος πρόεδρος κατηγορεί ευθέως τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους κύριους εμπορικούς εταίρους της, ανάμεσα στους οποίους και τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Πίτερ Ναβάρο πρόσθεσε ότι «είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο 'deutsche mark' που είναι ευρέως υποτιμημένο».


«Εμείς θέλουμε την ΕΚΤ ανεξάρτητη»

Αρχικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε επί του θέματος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του συμβούλου του Λευκού Οίκου.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

«Θα αναζητήσουμε νέους εταίρους»

Μήνυμα προς την Ουάσινγκτον έστειλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν μια πολιτική προστατευτισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί», σημείωσε ο πρόεδρος Eurogroup προσθέτοντας ότι «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου».

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταγράφονται εν μέσω του παγκόσμιου σάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο μετά τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία 12 χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος-κλειδί το λογικό για την ΕΕ θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

«Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (...και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

Κάλεσμα Τουσκ για ενότητα

Αντίδραση στον Ντόναλντ Τραμπ έρχεται και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε επιστολή στους 27 ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικές» κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», την αταξία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάνουν το μέλλον της Ευρώπης «απρόβλεπτο».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Ντ. Τουσκ.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της ΕΕ, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλεθει η φιλο-ευρωπαϊκή ελίτ, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».

Εξάλλου, σε μία προσπάθεια να τονώσει το πνεύμα ενότητας των 27, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα ότι μόνο «ενωμένοι» μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. «Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι», τονίζει ο ίδιος.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην επίσημη πρόσκληση που απέστειλε ο κ. Τουσκ, μαζί με το παραπάνω γράμμα στους 27 ηγέτες, αναφέρεται πως στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθεί το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο. Οι παραπάνω προκλήσεις και η διεθνής κατάσταση θα συζητηθούν «ελεύθερα» κατά τη διάρκεια του γεύματος.

«Ευκαιρία για την Ευρώπη»

Σε διαφορετικό τόνο ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε ότι ο προστατευτικός του Τραμπ απένατι στην ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίγξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επικαλούμενος την ευκαιρία που αποτελεί κατά τη γνώμη του η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαλέτα.

«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Γάλλος.

«Ο 'Τραμπισμός' μας υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. efsyn.gr


 ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: