Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2017

ΤΙ ΕΙΔΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Η επίσκεψη μελών της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλού μπορεί να διαπίστωσε κάποιες μικρές βελτιώσεις στη ζωή των εγκλείστων στο ψυχιατρείο, αλλά σημειώνει σειρά μέτρων που πρέπει να γίνουν κυρίως σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και θεραπεία προκειμένου να πάψει ο χώρος αυτός να αποτελεί μια αποθήκη ψυχών.

Παρά την ακατανόητη αντίδραση μερίδας σωφρονιστικών, η ένταξη του ψυχιατρείου στο ΕΣΥ, όσο και αν «ξεβολεύει» τα γνωστά κατεστημένα, είναι μία εξαιρετικά παρήγορη προοπτική για τον εξανθρωπισμό της μονάδας.


Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας λέει τα εξής:

«Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επισκέφθηκε πρόσφατα τη φυλακή- ψυχιατρείο, ένα ίδρυμα όπου η ίδια η ομάδα της διοίκησης διαφωνεί για τα χαρακτηριστικά του: αν είναι πρώτιστα φυλακή ή ψυχιατρείο. Η απάντηση ενυπάρχει στα στοιχεία του μόνιμου προσωπικού: 27 φύλακες, 1 ψυχίατρος, 3 νοσηλευτές, για έναν πληθυσμό περίπου 250 ασθενών, που δεν χαρακτηρίζεται για την επιθετικότητά του ή την τάση απόδρασης. Περίπου οι μισοί είναι αλλοδαποί, αλλά δεν υπάρχει κανένας διερμηνέας, παρότι αποτελεί κοινό τόπο ότι στη διάγνωση και θεραπεία ψυχικών παθήσεων η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο.

»Είναι φανερό ότι αυτό δεν απασχολεί τους αρμόδιους, αφού δεν πρόκειται για ψυχιατρείο, αλλά για φυλακή ψυχικά ασθενών. Και αν η επανένταξη δεν αποτελεί έργο των φυλακών, η θεραπεία πολύ περισσότερο. Οι κρατούμενοι ασθενείς της φυλακής-ψυχιατρείου παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή από τον μέσο κρατούμενο, δεδομένου ότι πολλοί δεν ασκούν ένδικα μέσα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της πάθησής τους και της συχνής έλλειψης οικογενειακού-υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Καθημερινότητα

»Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στην κατάσταση της υγείας των ασθενών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους επιβιώνουν αποτραβηγμένοι σιωπηλά ή χαμένοι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ούτε καν προαυλίζονται στο υποτυπώδες προαύλιο. Η διαβρωτική αδράνεια της φυλακής υποσκάπτει κάθε δυνατότητα, κάθε ελπίδα.

»Παραμένουν κυρίως στους θαλάμους και στα κελιά τους, 250 άνθρωποι σε χώρους που προβλέπονται για 160. Παραδόξως υπάρχει έντονη διαφοροποίηση των συνθηκών διαμονής, με σαφώς καλύτερες εκείνες του τελευταίου ορόφου. Είναι προφανές ότι η ανισότητα των όρων εγκλεισμού θα πρέπει να εκλείψει και να μετέχουν των βελτιωμένων συνθηκών καθαριότητας και υγιεινής όλοι οι κρατούμενοι.

»Οι άνισες συνθήκες διαβίωσης διαμορφώνουν όρους προνομιακής και μειονεκτικής μεταχείρισης με συνεπακόλουθες εμπλοκές στις σχέσεις των κρατουμένων μεταξύ τους, αλλά και στις σχέσεις τους με το προσωπικό.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

»Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκέστατες. Αυτή την περίοδο στο ΨΚΚ εργάζονται 1 ψυχίατρος και 3 νοσηλευτές σε μόνιμη βάση, ενώ κάποιες ανάγκες καλύπτονται με 7 εξωτερικούς ψυχιάτρους-επισκέπτες. Οι δε ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλάδου φύλαξης!

»Επισημαίνεται ότι στο ψυχιατρείο δεν υπάρχει ψυχίατρος στη βραδινή βάρδια. Είναι γεγονός ότι υπάρχει απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα με τις ιδιαιτερότητές του. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης κινήτρων για την πλήρωση μόνιμων θέσεων ιατρικού καθώς και καταρτισμένου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (ένταξη σε ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ, μοριοδότηση, κλπ.).

»Οι προβλεπόμενες 2 θέσεις εργοθεραπευτών δεν επαρκούν για τόσους ασθενείς. Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη δεν είναι κάτι σύνηθες. Αντίθετα είναι συνήθης η χρήση “μπλε κελιών”, κελιών με απόλυτη αισθητηριακή απομόνωση. Πρόκειται για “τυφλά” κουτιά-κελιά, βαμμένα μπλε από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, όπου ο κρατούμενος ασθενής ρίχνεται γυμνός έως και 20 ημέρες, ως μέτρο αντιμετώπισης ψυχοδιεγερτικών διαταραχών -μια απάνθρωπη μεταχείριση, ένα βασανιστήριο ικανό να τρελάνει κάθε άνθρωπο.

»Δίνει βήμα μόνο στην καταστολή πάση θυσία (κυριολεκτικά), αντί στην πρόληψη των αιτίων που δύνανται να οδηγούν τους ασθενείς σε διεγερτικές καταστάσεις. Είναι άμεση προτεραιότητα κοινωνικές ομάδες και επιστημονικές κοινότητες να επέμβουν για να σταματήσει αυτή η ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση, αυτό το βασανιστήριο που συντελείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, υποστηρικτικών δομών

»Η κοινωνική λειτουργός σημείωσε τη θετική ανταπόκριση των ασθενών στις λίγες δραστηριότητες και την ανάγκη για αύξησή τους. Επίσης τη θετική επίδραση κάποιων ελάχιστων σημείων επαφής έγκλειστων και κοινωνίας μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι, όσων η κατάσταση το επιτρέπει, ζητούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και αναφέρονται με απόγνωση στο γεγονός ότι μετά από 8, 12, 15 χρόνια εγκλεισμού θα βρεθούν στην κοινωνία χωρίς καμία δυνατότητα εργασίας.

»Ζητούν με αγωνία ανθρώπινα επισκεπτήρια -όχι μέσα από τζάμια και τηλέφωνα- ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης στήριξης και επικοινωνίας. Ζητούν διευκόλυνση της σύνδεσης με οικείους με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ίντερνετ, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

»Με δεδομένα την παντελή έλλειψη μέριμνας των ασθενών μετά την έκτιση της ποινής τους, καθώς και την εγκατάλειψη πολλών με αποτέλεσμα να παραμένουν «αζήτητοι» στο ΨΚΚ, υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης μιας ανοιχτής δομής, εξωτερικής του ψυχιατρείου, για την αποϊδρυματοποίηση και την υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξής τους. Τα διαθέσιμα, αναξιοποίητα πλέον, κτίρια (μετά και τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων) μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως δομές αυτού του τύπου.

Τι έχει άλλαξει στο ΨΚΚ

»- Κατά την ημέρα της επίσκεψης διαπιστώθηκε καθαριότητα γενικώς και επαρκής θέρμανση.

»- Οι χώροι είχαν πρόσφατα βαφτεί.

»- Η τραγική ειρωνεία είναι ότι και τα «μπλε κελιά» έχουν αρχίσει να βάφονται σε χρώμα μπεζ, ενώ το όνειδος παραμένει ατόφιο. Τα κελιά της απόλυτης αποδόμησης και εκμηδένισης της ανθρώπινης ιδιότητας δεν χρειάζονται αλλαγή χρώματος, το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσουν τώρα.

»Παρά τις υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες παροχές υγείας, υπάρχουν φωνές στη διοίκηση του ΨΚΚ που αντιτίθενται στην υπαγωγή του στο ΕΣΥ. Είναι θετικό ότι παρά τις εσωτερικές αντιστάσεις, άνοιξε και ολοκληρώθηκε το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υπαγωγή του ΨΚΚ στο ΕΣΥ και ελπίζουμε να προχωρήσει.

»Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θεωρεί αναγκαίο -προκειμένου να θεσπιστούν προδιαγραφές νοσοκομειακής μονάδας στο ΨΚΚ- να υπαχθεί, να συνδεθεί και να λειτουργήσει υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του ΕΣΥ.

»Είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη ακραίων, ιδιαζουσών πρακτικών, όπως η εμπλοκή του φυλακτικού προσωπικού στο θεραπευτικό έργο των νοσηλευτών και το βασανιστήριο των μπλε (και πρόσφατα) μπεζ κελιών.

»Επισημαίνεται τέλος ότι το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης έχει το δικό του θεμελιώδες μερίδιο ευθύνης σ’ αυτή τη φυλακή εκμηδένισης ανθρώπων ασθενών με το να απορρίπτει αιτήματα αποφυλάκισης δικαιούχων με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω, αλλά και με το να δικάζει με πλήρη καταλογισμό ψυχικά ασθενείς.

Ως εκ τούτου είναι καταφανές ότι ο κοινωνικός έλεγχος σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας είναι επιτακτική ανάγκη».
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
12-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: