Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2017

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η καρατόμηση του Γιώργου Κασαπίδη από την ομάδα των γαλάζιων τομεαρχών μέσα στο τριήμερο της Αποκριάς αποτελούσε ένα ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλούς αποδέκτες στο εσωκομματικό πεδίο - και δεν περιοριζόταν στα παρατράγουδα που είχαν προηγηθεί με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Κοζάνης. 

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ ερμηνεύουν την κίνηση ως επίδειξη πυγμής από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας ενόψει και του νέου σκηνικού που μπορεί να διαμορφώσει μια συμφωνία της κυβέρνησης με ευρωπαίους εταίρους και δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Η στρατηγική που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση και πρωτίστως το εκλογικό αίτημα που αποτελεί μόνιμη επωδό κάθε παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση από μεμονωμένες κινήσεις βουλευτών. 


Υπό αυτή την έννοια, ο Κασαπίδης είναι το δέντρο με την αποψίλωση του οποίου η Πειραιώς σπεύδει προκαταβολικά να αντιμετωπίσει ένα δάσος ζητημάτων που θα μπορούσαν να ανακύψουν από τυχόν καταστρατηγήσεις της επίσημης κομματικής γραμμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του Γιώργου Κασαπίδη στο οργανόγραμμα των γαλάζιων τομεαρχών ήταν ήδη μετέωρη λόγω της τραγελαφικής κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με την ερώτηση για το «τάμα του έθνους», αλλά στην καρατόμησή του οδήγησε η φέτα και όχι ο φαραωνικός ναός που επεδίωκε να ανεγερθεί στην Αθήνα, «προσηλυτίζοντας» άλλους 15 γαλάζιους βουλευτές από κοινού με βουλευτές που είναι πολέμιοι της ΝΔ (όπως ο Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ).

Ο Κασαπίδης είχε καταγραφεί από την Πειραιώς ως υποκινητής της κίνησης βουλευτών για το «τάμα του έθνους», αλλά η παρέμβαση Μητσοτάκη, ο οποίος ανάγκασε τους 16 βουλευτές της ΝΔ να αποσύρουν τις υπογραφές τους, είχε κριθεί ότι αρκούσε στην παρούσα φάση για να διαβιβαστούν στο εσωτερικό του κόμματος τα κατάλληλα μηνύματα. 

Η ομαδική αναδίπλωση, άλλωστε, ήταν πρωτοφανής και στιγμάτιζε τους 16 βουλευτές με εντολή του αρχηγού. 

Η αντίθεση Κασαπίδη στην κεντρική απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA), με βασικό επιχείρημα ότι ακύρωνε την προστασία της φέτας και την ελληνική προέλευσή της, ήταν ζήτημα που όχι μόνο προκάλεσε εκρήξεις στην Πειραιώς, αλλά κρίθηκε ότι η αποπομπή Κασαπίδη από τη λίστα των τομεαρχών ήταν πλέον επιβεβλημένη για την προστασία της εικόνα τους κόμματος. 

«Δεν μπορεί ο αρμόδιος τομεάρχης να αρνείται να ακολουθήσει τις αποφάσεις του κόμματος» τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν για να συνετιστεί, ο βουλευτής επέμεινε ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή την κύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας με τον Καναδά, επικρίνοντας μάλιστα και τους γαλάζιους ευρωβουλευτές που είχαν στηρίξει τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Στον Κασαπίδη καταλογίζεται προσπάθεια διαφοροποίησης για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου να ικανοποιήσει τους κτηνοτρόφους της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά στην πραγματικότητα η αντίδραση Μητσοτάκη είχε ως στόχο να βάλει φρένο και σε τυχόν διαφοροποιήσεις από άλλους γαλάζιους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και δεν βλέπουν με θετικό μάτι την επίμαχη συμφωνία. 

Μάλιστα, μια «παράσταση διαμαρτυρίας», η οποία καταγράφηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, από ομάδα γαλάζιων βουλευτών που ζητούσαν μια παρέμβαση για τη φέτα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Πειραιώς και δρομολόγησε την καρατόμηση Κασαπίδη. 

Επί της ουσίας, εξάλλου, η επίσημη θέση της ΝΔ είναι ότι η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν, καθώς το τυρί τύπου φέτα του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη, ενώ εκλείπουν οι δασμοί 8%-12% για μια σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων, τα οποία γίνονται ανταγωνιστικότερα σε μια προηγμένη αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Κομματικές πηγές πάντως, οι οποίες αντιλαμβάνονται τη σκληρή αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ηχηρή προειδοποίηση προς κάθε στέλεχος που αγνοεί την κομματική γραμμή, εκτιμούν ότι τα αντανακλαστικά της γαλάζιας ηγεσίας ενεργοποιήθηκαν επειδή δεν θεωρούνται, στην παρούσα συγκυρία, ως συμπτωματικές και άλλες κινήσεις, όπως η πρόσφατη διαμαρτυρία των ταξιτζήδων, προεξάρχοντος του Θύμιου Λυμπερόπουλου, έξω από την κομματική έδρα - με επιχείρημα ότι η ΝΔ συνηγορεί στην επέκταση της εφαρμογής uber στην ελληνική αγορά ταξί.

Διονύσης Νασόπουλος   http://news.in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: