Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κακές συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, διαπιστώνονται σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών. Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκαν το Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της «Softex» στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης τη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο, κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». Στη Νέα Καβάλα οι πρόσφυγες δήλωσαν στους ερευνητές πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Στη Ριτσώνα «οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση». Στο Ελληνικό εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού».

Στη Μόρια «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας». Σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια, η επικεφαλής της αποστολής είπε ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο "hot spot" του νησιού. Αυτές οι τρομερές συνθήκες σχετίζονται επίσης με την απόφαση των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στα ελληνικά νησιά». Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και να χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς.
Χτες το πρωί, στα νησιά βρίσκονταν εγκλωβισμένοι - αιτούντες άσυλο 9.987 άνθρωποι. Αν και μέχρι την 1η Φλεβάρη η Υπηρεσία Ασύλου είχε συνολικά καταγράψει 24.233 υποψήφιους για μετεγκατάσταση, τα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν προσφέρει μόλις 15.164 θέσεις.
Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ένατη έκθεση ...προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, η οποία αξιολογεί τις ενέργειες που έγιναν από τις 8/12/2016. Πρόκειται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που μέσα σε δύο χρόνια έχει «φιλοξενήσει» σε χώρες της ΕΕ 10.000 ανθρώπους, αντί για 160.000 που προβλέπονταν.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, τα κράτη - μέλη έδωσαν μέχρι σήμερα νόμιμες διόδους σε 13.968 άτομα. Οσον αφορά τη μετεγκατάσταση, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 3.813 μετεγκαταστάσεις και το Δεκέμβρη σημειώθηκε ο μέγιστος μηνιαίος αριθμός μέχρι σήμερα (1.926). Ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966.  http://www.rizospastis.gr


ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: