Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2017

«ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Δριμυλή συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, εξετάζοντας την πρώτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις που περιέχονται στο βούλευμα για την εγκληματική οργάνωση. 

Ως μέλος της συλλογικότητας του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Συνεργείο» που δέχθηκε επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα Χρυσαυγιτών το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2013, ο μάρτυρας κατέθεσε για όσα είδε και υπέστη, με δεκάδες χτυπήματα στο σώμα του, κατά τη διάρκεια της «καταδρομικής εφόδου» των χρυσαυγιτών όπως την αποκάλεσε.


Αυτή τη φορά δεκάδες αλληλέγγυοι και αντιφασίστες από την Ηλιούπολη ήρθαν να συμπαρασταθούν στο μάρτυρα, ενώ παρούσα στο ακροατήριο ήταν, όπως κάθε μέρα, και η Μάγδα Φύσσα.

Ο μάρτυρας, οικοδόμος, κάτοικος της Ηλιούπολης και εκμισθωτής του χώρου που στεγαζόταν το «Συνεργείο», περιέγραψε τις δράσεις της συλλογικότητας και τους λόγους που στοχοποιήθηκε από τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Το στέκι, που λειτουργούσε Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος από το 2012, με ανοιχτές  εκδηλώσεις και συζητήσεις, απέκτησε νομική υπόσταση στις αρχές του 2013 ως «πολιτιστικός σύλλογος - μη κερδοσκοπικό σωματείο», διοργανώνοντας δωρεάν μαθήματα για παιδιά - μουσικής, ξένων γλωσσών - προβολές ταινιών, συναυλίες, εργαστήρια, ενώ στις δράσεις του συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι της γειτονιάς.

Ο κ. Δριμυλής έδωσε το ιδεολογικό στίγμα του «Συνεργείου», όπως περιγράφεται στην ιδρυτική του διακήρυξη: «Από τις συνελεύσεις μας δεν αποκλείεται κανένας, παρά μόνο αυτοί που θέτουν ως ιδεολογική προϋπόθεση τον αποκλεισμό των άλλων: Φασίστες, ρατσιστές, σεξιστές, θρησκευτικοί φονταμενταλιστές».

Όπως είπε, το Συνεργείο είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν  με επίθεση με μολότοφ το Μάρτιο του 2013: «  Τον Ιούλιο του 2012 που άρχισαν να φτιάχνονται αντιφασιστικά μέτωπα σε όλη την Αθήνα, είχε φτιαχτεί και στην Ηλιούπολη, και συμμετείχε ενεργά το Συνεργείο.

»Ήταν γνωστό στην Ηλιούπολη ότι το Συνεργείο ήταν αντιφασιστικός χώρος. Στην ανακοίνωσή μας για την επίθεση αναφερθήκαμε σε ακροδεξιούς κύκλους. Δεν μπορούσαμε να αναφερθούμε ευθέως στη Χ.Α., αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι παρά ακροδεξιοί, που θα επιτίθενταν σε αντιφασιστικό χώρο.

»Το Μάρτιο επιχείρησαν να κάνουν μοτοπορεία λίγα μηχανάκια, περίπου 10 μηχανές με παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ. Είχαμε πολύ κόσμο εκείνη τη μέρα, και είχε περίπου 100 άτομα. Φαινόταν ως απειλητική κίνηση, είχαν αποσπάσει κάποια κοντάρια. (...)  Από τις εκλογές του '12 και μετά υπήρχε μια εντεινόμενη προσπάθεια σε όλη την Αθήνα να υπάρχει η Χ.Α. στο δρόμο. Καλλιεργούσε τον τρόμο. Γεμίζανε τα σχολεία με συνθήματα της Χ.Α. Τοτε φαινότανε ο΄τι περνούσανε μπροστά από το Συνεργείο ως επίδειξη δύναμης».

Φτάνοντας στα γεγονότα της επίθεσης ο μάρτυρας κατέθεσε τα εξής:

«Πήγα νωρίς στο χώρο γιατί είχε μαθήματα αγγλικών που ξεκινούσαν από τις 5.00 το απόγευμα. Καθάρισα. Ηρθε η δασκάλα που έκανε Αγγλικά. Ηταν το τμήμα αρχαρίων, 8 με 9 παιδιά, από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ως τις πρώτες τάξεις του Λυκείου. 19.20 δέχτηκα τηλεφώνημα από προσωπικό φίλο που συμμετείχε στο αντιφασιστικό μέτωπο Ηλιούπολης, που διατηρεί επαγγελματικό χώρο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, ενάμιση χιλιόμετρο από το Συνεργείο. 

Πέντε λεπτά πριν την επίθεση με ειδοποίησε ότι μόλις είχε περάσει μοτοπορεία με περίπου 50 μηχανές περίπου 100 άτομα, που κατευθύνονται στο κέντρο της Ηλιούπολης. Μου είπε ότι κρατάνε ξύλα στα χέρια - τις σημαίες τυλιγμένες. Οτι φωνάζανε συνθήματα καθ'όλη τη διάρκεια της πορείας -  Αίμα - Τιμή- Χρυσή Αυγή. Και πολλοί από αυτούς κρατάνε ξύλα. Του είπα κλείσε γιατί θεώρησα ότι μπορεί να κατευθύνονται στο Συνεργείο.

Πρόεδρος: Τι σκεφτήκατε τότε;

Μάρτυρας: Σκέφτηκα να διακόψω το μάθημα. Τότε η Χ.Α. ακολουθούσε μια επιθετική τακτική. Είχε επιτεθεί και σε άλλα στέκια. Είχε προηγηθεί η επίθεση με μολότοφ... Επειδή εκείνη την ώρα ήταν μαθητές, μόνο και μόνο να πέρναγε η πορεια απ'έξω, σκορπώντας την τρομοκρατία, θεώρησα ότι πρέπει οι μαθητές να πάνε σπίτι τους. Διέκοψα το μάθημα χωρίς να εξηγήσω γιατί, με ήρεμο τρόπο. 

Η δασκάλα ρώτησε, ήταν μια μεγαλη κυρία γύρω στα 60. Δεν πρόλαβαν να φύγουν όλα τα παιδιά, γιατί μέσα στα επόμενα 4 λεπτά είχε φτάσει η μοτοπορεία. Κάποια παιδιά τα είχα βγάλει στην πόρτα εγώ. Οι υπόλοιποι ακόμα μάζευαν τα πράγματά τους. Τα μισά πρόλαβαν και φύγανε. Τα άλλα μισά κατά τη διάρκεια της επίθεσης κρύφτηκαν μαζί με την καθηγήτρια στην τουαλέτα.

Πριν δούμε την μοτοπορεία την ακούσαμε. Ακούσαμε το σύνθημα «Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή», μαρσαρίσματα, κορναρίσματα. Εκείνη τη στιγμή ήμασταν στην είσοδο με τέσσρα παιδιά. Υπήρξε ένα πάγωμα. Δεν ήταν εύκολη στιγμή. Στις πρώτες 4-5 μηχανές μόλις εμφανίστηκαν, άρχισαν να κατεβαίνουν οι συνεπιβάτες που κρατούσαν τις σημαίες - ξύλα. Είπα στα παιδιά "Τρέχτε". Τα παιδιά τρέξανε...Ενώ κατεβαίνουν οι πρώτοι, συνεχίζουν και περικυκλώνουν όλο το χώρο, από μπροστά και από το πλάι. Δεν σταμάτησε η μοτοπορεία, κατεβαίνανε καινούργιοι. Σταματάνε μόνο αφού έχουν κυκλώσει όλο το χώρο.

Πρόεδρος: Τι έκαναν αυτοί που κατεβαίνουν;

Μάρτυρας: Κινούνται προς την είσοδο, αρχίζουν να χτυπάνε εμένα με τα ξύλα, που είμαι 3 μέτρα από την είσοδο. Συνεχώς καταφθάνουν καινούργιοι, δεν είναι μόνο οι πέντε.Πρέπει να με χτυπούσαν κάποια στιγμή και 10 άτομα.

Πρόεδρος: Εχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καλυμμένα πρόσωπα;

Μάρτυρας: Πολλοί φοράνε μπλούζες με τα διακριτικά της Χ.Α. Αλλοι φοράνε στολές παραλλαγής. Είναι ένα απειλητικό μαυροντυμένο πράγμα (...) Η επίθεση διήρκεσε δύο λεπτά. Οπισθοχώρησα σε κάποιο σημείο, στην πίσω μεριά του Συνεργείου σκονταψα και έπεσα και εκείνη τη στιγμή που ήμουν πεσμένος με χτύπησαν στο πόδι.

Τα παιδιά πρόλαβαν και φύγανε. Μόνο ένα παιδί, τον Αγγελο πρόλαβαν να τον χτυπήσουν. Μπήκαν και μέσα στο χώρο, αλλά εγώ δεν τους είχα δει γιατί προσπαθούσα να προφυλαχθώ.  Την ολοκληρωτική εικόνα καταστροφής του χώρου την αντίκρυσα μόνο όταν σηκώθηκα. Τότε βγήκανε από την τουαλέτα η δασκάλα και τα παιδιά. Ο χώρος ήταν διαλυμένος. Σαν σκηνή από σαλούν φαρ ουέστ. Δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο. Η δασκάλα και τα παιδιά δεν έπαθαν κάτι, γιατί νομίζω δεν τους αντιληφθήκανε.

Πρόεδρος: Εσάς πού σας χτύπησαν;

Μάρτυρας: Σε όλο το σώμα. Δεν είχα χτυπήματα στο κεφάλι, εκτός από ένα ξώφαλτσο. Είχα χτυπήματα με ξύλα. Στο γόνατο κατάλαβα ότι με χτυπούσαν με σιδερένιο αντικείμενο. 

Πρόεδρος: Υπήρξε κάποιος διάλογος;

Μάρτυρας: Οχι με το καλημέρα άρχισαν να σπανε. 

Πρόεδρος: Στόχος ήσασταν εσείς ή ο χώρος

Μάρτυρας: Προφανώς ο χώρος. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Εσπασαν τα πάντα

Πρόεδρος: Ποιό ήταν το κίνητρό τους;

Μάρτυρας: Ηθελαν να τα καταστρέψουν όλα εξαιτίας της αντιφασιστικής  δράσης του Συνεργείου.. Το αντιφασιστικό μέτωπο της Ηλιούπολης έκανε  πολλές από τις συνεδριάσεις του στο χώρο του Συνεργείου ή στο κυλικείο του Δήμου. 

Πρόεδρος: Γιατί η Χρυσή Αυγή έχει στοχοποιήσει το χώρο του Συνεργείου;

Μάρτυρας: Η πολιτική της γραμμή και πρακτική ήταν να επιτιθεται σε αυτούς τους χώρους. Αντιφασιστικούς χώρους, που έχουν ένα τέτοιο περιεχόμενο.

Ο κ. Δριμυλής αναφέρθηκε στο ρόλο της αστυνομίας, ειδικά για τις δύο μηχανές των ΔΙΑΣ που ακολουθούσαν την μοτοπορεία των Χρυσαυγιτών από την αρχή, χωρίς να αποτρέψουν την επίθεση και ούτε καν κράτησαν τους αριθμούς των πινακίδων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν καταλάβαμε αν η παρουσία της αστυνομίας ήταν αποτρεπτική ή συνοδευτική».

Επίσης, είπε ότι από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι και περίοικοι της περιοχής αναγνώρισαν ως επικεφαλής δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ι.  Λαγο και τον Χ. Μίχο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέα ο μάρτυρας είπε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη επίθεση, εκτελώντας εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής: 

Εισαγγελέας: Λέτε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη με στοχο το Συνεργείο. Τι εννοείτε οργανωμένη;

Μάρτυρας: Αυτό προκύπτει από τη δομή του χτυπήματος. Δεν υπήρξε κάποια πρόκληση. Με το που εμφανίστηκαν οι μηχανές άρχισαν να κατεβαίνουν οι πρώτοι επιβάτες. Δεν ήταν κάτι αυθόρμητο, ήταν προσχεδιασμένο.

Εισαγγελέας: Δηλαδή είχαν εντολές;

Μάρτυρας: Ναι, θεωρώ ότι ακολουθούσαν εντολές

Εισαγγελέας: Δηλαδή ο ηγέτης της Χ.Α. είπε "βγείτε, χτυπήστε;|

Μάρτυρας: Αυτό προκύπτει από τη δομή της Χ.Α. που είναι ένα προσωποπαγές κόμμα. 

Αυτό όμως βγαίνει και από τα γεγονοτα μετά το Συνεργείο. Ο κ. Μίχος φαίνεται στη μηχανή σε φωτογραφίες. Μαθαινουμε και ότι ήταν το αυτοκίνητο του κ. Λαγού. Δεν νομίζουμε ότι υπήρξε μία επίπληξη. Επανεκλεγήκανε ως βουλευτές σε επόμενη αναμέτρηση.

Εισαγγελέας: Δηλαδή δεν καταδικάστηκε η ενέργεια;

Μάρτυρας: Οχι μόνο δεν καταδικάστηκε, αλλά υπήρξε και επιβράβευση.
(.....)

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Μιλήσατε για καταδρομική ενέργεια. Τι εννοείτε; Αυτός είναι στρατιωτικός όρος.

Μάρτυρας: Αυτό ακριβώς εννοώ. Δεν ήταν μια μοτοπορεία απλή, που θα προκαλούσαν ένταση και θα δημιουργούσαν κάποιο επεισόδιο μετά. Αυτό θα έπαιρνε χρόνο. 

Ηταν στρατιωτικά οργανωμένη από τα πριν για να γίνει τόσο γρήγορα. Η αστυνομία που ήταν ήδη παρούσα θα το αντιλαμβανόταν, αν δεν ήταν συνοδευτική Ηταν μια καταδρομική ενέργεια - ερχόμαστε χτυπάμε φεύγουμε

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Γιατί να μην κρύψουν τις πινακίδες των μηχανών;

Μάρτυρας: Θέλανε να το δείξουν ότι ειναι αυτοί. Δεν θεωρουσαν ότι κάνουν κάτι αξιόποινο.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Είπατε ότι ο Μίχος και ο Λαγός καθοδηγούσαν

Μάρτυρας: Θεώρησα ότι λόγω της βουλευτικής τους ιδιοτητας επικεφαλής της πορείας ήταν αυτοί΄.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι η ηγετική παρουσία σταματάει στο Μίχο και το Λαγο;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι έχει λάβει γνώση όλη η ηγεσία. Η Χ.Α. ειναι ένα προσωποπαγές κόμμα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Για κάθε ενέργεια δεν μπορεί να μην έχει γνώση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ο κ.Μιχαλολιάκος. 

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Κάτι πιο συγκεκριμένο;

Μάρτυρας: Ο Λαγός σε ομιλία του (σ.σ. στα τοπικά γραφεία της Χ.Α. στον Αλιμο) έχει τα έντυπα του Συνεργίου και άλλου χώρου και λέει "εδώ πρέπει να κατακτήσουμε τα Νότια"

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Είπατε ότι στράφηαν εναντίον σας  επειδή έχετε αντιφασιστική δραστηριότητα. Γιατί;

Μάρτυρας: Η Χ.Α. λένε ότι ειναι ελληνες εθνικιστές και κανονικά δεν θα έπρεπε να την πειράζει η αντιφασιστική δραστηριότητα. Ομως από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο ελληνες εθνικιστές. Η πρώτη μου μνήμη για τη Χρυσή Αυγή ήταν όταν ήμουν μαθητής, το 1989, θυμάμαι συνθήματα "Ρούντολφ Ες αθάνατος - Χρυσή Αυγή". Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή ειναι συγκαλυμμένα μια νεοναζιστική οργάνωση και γι'αυτό το λόγο αντιδρά έτσι στα αντιφασιστικά κινήματα στις γειτονιές

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Παραπονο από την αστυνομία έχετε για το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Βεβαίως και έχουμε. Υπάρχουν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ που παρακολουθούν όλη την πορεία από τον Αλιμο ως την Ηλιούπουλη. Δεν είναι μια πεντάλεπτη μοτοπορεία. Γίνεται επίθεση μπροστά στα μάτια τους Ξυλοκοπείται ένας πολίτης. Σπάζεται ένας χώρος...Θα μπορούσαν να έχουν κάνει το αυτονόητο. Αυτό που έκαναν οι πολίτες. Να καταγράψουν τους αριθμούς πινακίδων.

Με το άκουσμα του ονόματος του αδελφού του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο συνήγορος του αρχηγού της Χ.Α. Τάκης Μιχαλόλιας, αντέδρασε εκνευρισμένος ζητώντας επιμονα το λόγο από την πρόεδρο, λέγοντας ότι «πάνε να ενοχοποιήσουν το Μιχαλολιάκο, σε κάθε επίθεση πετάγεται σαν χαλβάς ο Μιχαλολιάκος». Ο Μιχαλόλιας αμφισβήτησε ευθέως τη αντικειμενικότητα του αναπληρωτή εισαγγελέα, λέγοντας ότι αποκαλεί την Χ.Α. εγκληματική οργάνωση, χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο.   http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: