Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2017

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Νέα κινητικότητα στο μέτωπο της αξιολόγησης μέσω Βρυξελλών: Η Αθήνα αφενός αναμένει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για "σαλαμοποίηση" της αξιολόγησης. Και αφετέρου ο πρόεδρος του Eurogroup (και "άνθρωπος" του Σόιμπλε) Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης δικής του πρωτοβουλίας για συνάντηση των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα, αλλά στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση Γιούνκερ που αναμένουν στην κυβέρνηση αφορά σε ένα σενάριο με στόχο να κλείσει η μισή αξιολόγηση, ώστε να λυθεί το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, αλλά οι δύσκολες αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές με το Ταμείο να παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος.
Στόχος της αναμενόμενης αυτής πρωτοβουλίας είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με την Αθήνα να διασφαλίζει εκταμίευση μέρους της δόσης που θα καλύψει τις ανάγκες πληρωμών του Απριλίου και του Ιουλίου. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ικανοποιήσει και το Βερολίνο, που ούτως ή άλλως συζητά με το Ταμείο το ενδεχόμενο να δηλώνει παρών στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι τελικές αποφάσεις (που εκ των πραγμάτων θα αφορούν χρέος και πρωτογενή) να ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Άλλες πληροφορίες εν τω μεταξύ ανέφεραν ότι ο κ.Ντάισελμπλουμ θα αναλάβει δική του πρωτοβουλία για συνάντηση των δανειστών και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης εντός της εβδομάδας ώστε στο πιο "ουδέτερο" έδαφος των Βρυξελλών να διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο συμφωνίας, για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από κυβερνητικής πλευράς δεν διέψευδαν τα περί πρωτοβουλίας Ντάισελμπλουμ, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν ρητά και χωρίς να δείχνουν ενθουσιασμό. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ειδικότερα ότι: "Όπως έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε εάν θα καρποφορήσουν". 
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: