Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Νέα γκάλοπ δημοσιεύτηκαν σήμερα και χθες για τις κρίσιμες  επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Στη Γερμανία επτά μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών Σταθεροποιείται στο 31%, ενώ οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκονται στο 34%.

Η δημοσκόπηση για το περιοδικό Stern και το RTL δείχνει ότι ποσοστό 39% των Γερμανών θα ψήφιζαν για την Μέρκελ στην υποθετική περίπτωση διεξαγωγής άμεσων εκλογών.

Το ποσοστό αυτό, είναι αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ εκείνο του Μάρτιν Σουλτς, μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36%.


Όμως, ο Σουλτς θα νικούσε την Μέρκελ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forschungsgruppe Wahlen που δημοσιοποίηθηκε την Παρασκευή και έθετε το ερώτημα για την περίπτωση ψηφοφορίας, η οποία θα έκρινε την άμεση προσωπική ηγεσία.    

Ισόπαλοι Βίλντερς και Ρούτε

Το Κόμμα για την Ελευθερία  του Γκέερτ Βίλντερς, που παίρνει θέσεις κατά του ισλάμ και ήταν μέχρι τώρα πρώτο στις δημοσκοπήσεις, έρχεται πλέον ισόπαλο με τον σχηματισμό του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τρεις εβδομάδες πριν τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα την εβδομάδα, το PVV θα κέρδιζε από 24 έως 28 έδρες, ενώ το VVD του Μαρκ Ρούτε θα συγκέντρωνε από 23 έως 27 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο αναφοράς Peilingwijzer που συγκεντρώνει έξι διαφορετικές έρευνες.

Η διαφορά αυτή καλύπτεται από το περιθώριο σφάλματος και δεν είναι συνεπώς «σημαντική», διευκρινίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σε ποσοστά, το VVD θα συγκέντρωνε από 15,2% έως 16,9% των ψήφων, ενώ το PVV από 15,8% έως 17,6% των ψήφων.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται στις 15 Μαρτίου στις κάλπες και η αναμέτρηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον Peilingwijzer, το VVD είναι σταθερό εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως το PVV έχασε τρεις έδρες μέσα σ' έναν μήνα.

Η υποχώρηση αυτή μπορεί να εξηγείται από τη στρατηγική των φιλελευθέρων να αποκλείσουν το PVV από οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα αυτοί που μπορεί να ψήφιζαν τον Βίλντερς να αναρωτιούνται αν είναι χρήσιμο να ψηφίσουν το αντισυστημικό αυτό κόμμα εφόσον πρόκειται να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Κηρύσσοντας την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας το Σάββατο σε προάστιο του Ρότερνταμ, ο Βίλντερς, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για υποκίνηση διακρίσεων έπειτα από δηλώσεις που είχε κάνει για τους Μαροκινούς, υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από «τον μαροκινό συρφετό».

Μια νίκη του Βίλντερς θα μπορούσε να προσφέρει δυναμική στους ακροδεξιούς ιδεολογικούς συμμάχους του στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο Φιγιόν ανέκτησε το προβάδισμα 

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έχασε έδαφος έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, κι ενδέχεται να μην περάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου όπου θα αντιμετώπιζε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Φιγιόν είναι πλέον ο επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών, όπως συνέβαινε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του, που περιέπλεξε την προεκλογική εκστρατεία του πριν από τέσσερις εβδομάδες. Άλλες πρόσφατες έρευνες τον φέρουν να βρίσκεται πολύ κοντά με τον Μακρόν σε ό,τι αφορά τις προθέσεις ψήφου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFMTV φέρει τη Λεπέν, την επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (FN), να περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας το 27-28% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου.

Κατά την ίδια έρευνα ωστόσο, είτε ο Φιγιόν ή ο Μακρόν θα εξασφαλίσουν τις ψήφους ο ένας του άλλου στον δεύτερο γύρο αλλά και μεγάλου μέρους των εκλογέων που δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά και θα κερδίσουν με άνεση τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο — ο Μακρόν με το 59% έναντι 41% της Λεπέν, ο Φιγιόν με το 56% έναντι ενός 44% για την πρόεδρο του κόμματος της γαλλικής άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Μακρόν, πρώην ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών και πρώην υπουργός Οικονομίας, θα συγκεντρώσει μόλις το 17-18% στον πρώτο γύρο, ενώ ο Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς και πρώην πρωθυπουργός, θα συγκεντρώσει το 20-21%.

Ο Φιγιόν θεωρείτο το φαβορί για να κερδίσει τα κλειδιά του Ελιζέ ως τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν τα ποσοστά του υπέστησαν ελεύθερη πτώση εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε το σκάνδαλο των αργομισθιών της συζύγου και των παιδιών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: