Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2017

ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΗΤΤΑ Ο ΤΡΑΜΠ

Νέο χτύπημα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέστη καινούργια νομική ήττα, καθώς το Εφετείο απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για την επιστροφή του ξενοφοβικού διατάγματος και την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρας.


Το τριμελές συμβούλιο των δικαστών αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη, ώστε να υποστηρίξει τις ανησυχίες της, σχετικά με την απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι απαγορεύσεις από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, που υπογράφτηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Η απόφαση αυτή διατηρεί σε νομική και πρακτική ισχύ την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ για την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ. Δεν επιλύει τη νομική διαφορά, καθώς αποφαίνεται για την άρση ή μη του προσωρινού περιορισμού στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ, για τις απαγορεύσεις εισόδου στις ΗΠΑ.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, του Αμερικανού προέδρου ήταν οργισμένη, καθώς, μέσω Twitter, φρόντισε να επαναλάβει απειλές και κινδυνολογίες.

Έγραψε χαρακτηριστικά 

Παράλληλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει τελικά την υπόθεση, ενώ απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου προσφυγών, χαρακτηρίζοντας την ως «πολιτική απόφαση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που εκπροσώπησε νομικά την αμερικανική κυβέρνηση κατά την προφορική (τηλεφωνική) παρουσίαση των επιχειρημάτων στην ακρόαση της προσφυγής δήλωσε ότι μελετά την απόφαση εξετάζοντας τις νομικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του.

Την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ αμφισβήτησαν οι πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν και τη σύγχυση που προκλήθηκε στα αμερικανικά αεροδρόμια, αλλά και σε αεροδρόμια του εξωτερικού, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της εφαρμογής της. Οι δύο πολιτείες υποστήριξαν ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβίασε τις πρόνοιες του αμερικανικού Συντάγματος, αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, επιβάλλοντας διακρίσεις.

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δε μπορεί ν' αποφασίσει για το αν το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ επιβάλλει διάκριση κατά συγκεκριμένης θρησκείας, «μέχρι την πλήρη νομική επεξεργασία» της υπόθεσης, πρόσθεσε ότι οι πολιτείες παρουσίασαν αποδείξεις σχετικά με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου «σχετικά με την πρόθεσή του να εφαρμόσει περιορισμό έναντι των μουσουλμάνων».

Το δικαστήριο υποστήριξε επίσης, ότι η κυβέρνηση απέτυχε ν' αποδείξει ότι κάποιος πολίτης των επτά μουσουλμανικών χωρών έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε με τη σειρά της ότι τα δικαστήρια δεν έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο. Ωστόσο, οι δικαστές υποστήριξαν ότι “τα δικαστήρια λαμβάνουν συχνά πληροφόρηση σχετικά με απόρρητα στοιχεία μετά από σχετική εξουσιοδότηση. 

Οι τρεις δικαστές είπαν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο αμερικανικές πολιτείες ακόμη και η προσωρινή εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος θα μπορούσε να έχει συνέπειες.
http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: