Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2017

#VOULI: ΆΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ - O ΛΟΓΟΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και τωνΜΜΕ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν συνολικά 420 εκατομμύρια ευρώ κι όμως, διαπλοκή «βλέπουν» μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και το... κτίριο της Κουμουνδούρου - «Είστε κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής», το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για τον Κήρυκα Χανίων


Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα των απαντήσεων για τη λεηλασία 40 χρόνων - «Ουρά» του ΔΝΤ και κληρονόμος της διαπλοκής ο Μητσοτάκης (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την κορύφωση της μαραθώνιας συζήτησης στην Ολομέλεια,  υπογράμμισε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είπε πως από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι ΜΜΕ χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως είπε, «δόθηκαν με "αέρα" όταν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν». «Έχετε το θράσος να λέτε ότι το δάνειο που πήραμε για να πληρώσουμε τα δικά σας τα σπασμένα φέσωσαν τη χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν «φάει» από τις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε δε στις υποθέσεις της Siemens, των εξοπλιστικών και της Novartis (διαβάστε αναλυτικά). 

Την ίδια στιγμή, σε μία ακόμα επιχείρηση αποπροσανατολισμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τον Κήρυκα Χανίων για τον οποίο δεν είχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ επί 11 χρόνια αλλά και για τα δανεικα κι αγύριστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ η διαπλοκή» αλλά «κουβέντα» για τα δανεικά κι αγύριστα

Στο αναμενόμενο μήκος κύματος κινήθηκε, κατά τ' άλλα, η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και οι αρχηγοί των 2 κομμάτων επέμειναν στη γραμμή  «καμία διαπλοκή, καμία παρατυπία» και αποφέυγουν να απαντήσουν στις επίμονες εκκλήσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για το πότε θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους (ρίχνοντας ταυτόχρονα τη γνωστή λάσπη για την Αυγή και το κτίριο της Κουμουνδούρου), ενώ τις εντυπώσεις προσπάθησε να κλέψει ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης με το επεισόδιο που προκάλεσε. Η ΝΔ επιδιώκει να μεταφέρει το πλάνο στον ΣΥΡΙΖΑ που «επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και να εκφοβίσει τους τραπεζίτες» ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε «απόπειρα στοχοποίησής του» στο πόρισμα της Επιτροπής. Χαρακτηριστικότερη της προσπάθειας αποπροσανατολισμού, η απόπειρα Βορίδη να εμπλέξει τον πρωθυπουργό: «Μόνο ένα όνομα υπάρχει. Θα έρθει σε λίγο να καθίσει εδώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο οποίος εζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το ζήτησε εγγράφως»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά το μεγαλύτερο διάστημα της λειτουργίας της,  Σ. Φάμελλος επέκρινε προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, διατύπωσε σοβαρότατες καταγγελίες για τον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και αιχμές για τα καθυστερημένα πορίσματα της ΤτΕ που συντάχθηκαν, όπως είπε, αφού οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μια την άλλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις, μεταξύ των οποίων και 211 εκατομμύρια που δανείστηκε η ΝΔ ως «δανεικά και αγύριστα», αλλά και το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, για το οποίο για 11 χρόνια δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ (διαβάστε αναλυτικά).

Αντ. Μπαλωμενάκης: Όσοι κατονομάζονται θα κληθούν για εξηγήσεις από τη δικαιοσύνη, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί

«Δεκάδες περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών που εμπεριέχονται τεκμηριωμένα στο πόρισμα, αποτελούν μέρος της τοιχογραφίας του συστήματος της διαπλοκής. Αποδεικνύουν ακράδαντα τις σχέσεις εξάρτησης της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας, την υπόγεια διακλάδωση που συνέδεε τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις τράπεζες» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση νωρίς το μεσημέρι (αναλυτικότερα στο liveblog που ακολουθεί).

«Η απόφαση για συγκρότηση της Εξεταστικής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στη δέσμευση της να ερευνήσει και να πατάξει την διαπλοκή. Το ξερίζωμα της διαπλοκής για το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και παραμένει βασικό πρόταγμα», ανέφερε επίσης ο Αντ. Μπαλωμενάκης και άσκησε σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους τεράστιες ευθύνες για «σκανδαλώδεις δανεισμούς», υπογραμμίζοντας ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, συνδέονταν με υπόγειες διακλαδώσεις με τις τράπεζες και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ τους απέδωσε «καθεστωτικού τύπου αντίληψη, που τους οδήγησαν και σε συμπεριφορές ποινικά κολάσιμες».

«Το επιχείρημα τους ότι δεν ανιχνεύτηκαν πολιτικές ευθύνες, όπως ισχυρίζονται, το λένε με ανακούφιση για να υποβαθμίσουν το εγχείρημα της διαπλοκής. Σκόπιμα καλλιεργήθηκε η σύγχυση. Πολιτικές ευθύνες και προέκυψαν και τεκμηριώθηκαν, υπάρχουν στο πόρισμα και συμπλέκονται με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων που υπέγραψαν τα δάνεια και φρόντισαν να μην υπάρχουν αποδείξεις», επεσήμανε ο ίδιος. Ο Αντ. Μπαλωμενάκης, μίλησε ακόμα για ποινικές ευθύνες όσων κατονομάζονται στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, οι οποίοι, όπως είπε, ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο της ΑΤΕ με τους διορισμένους προέδρους που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. «Όσοι κατονομάζονται θα κληθούν για εξηγήσεις από τη δικαιοσύνη, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί».

LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: