Τρίτη, Μαρτίου 21, 2017

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΠΛΥΝΑΝ 20-80 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Μεγάλες βρετανικές τράπεζες βοήθησαν Ρώσους, να ξεπλύνουν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος.

Όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian, ο ρωσικός υποκοσμός που φέρεται να είχε ισχυρές διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση αλλά και με την KGB χρησιμοποίησαν τους βρετανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για το ξέπλυμα τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων, ποσό που ενδεχομένως μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 80 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις κι αυτό μόνο για το διάστημα 2010-2014.

Ανάμεσα στις 17 τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο,  εντοπίζει κανείς τις βρετανικές HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays και Coutts. Στις τράπεζες που συμμετείχαν στο δαιδαλώδες σύστημα ξεπλύματος είναι και ρωσική τράπεζα στην οποία πρόεδρος είναι ο Ιγκόρ Πούτιν, ξάδελφος του Ρώσου προέδρου. 


Αναφορικά με την τάξη του ποσού που κάθε τράπεζα ξέπλυνε, μόνο η HSBC φαίνεται να κατέχει σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα περισσότερα δρομολογήθηκαν μέσω της θυγατρικής της στο Χονγκ Κονγκ και άλλα 113 εκατομμύρια δολάρια η  κρατική RBS. Στο κύκλωμα εμπλέκονται και τράπεζες των ΗΠΑ όπως η Citibank και η Bank of America.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάισε η βρετανική εφημερίδα μέσω διαρροής του  OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), στις παράνομες ροές χρήματος φέρονται να εμπλέκονται περίπου 500 άτομα , μεταξύ των οποίων ολιγάρχες, Ρώσοι τραπεζίτες και άνθρωποι που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 70.000 τραπεζικές συναλλαγές, εκ των οποίων περίπου 1.900 έγιναν μέσω βρετανικών τραπεζών και 380 μέσω αμερικανικών.

Από μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι οι συναλλαγές χρησιμοποίησαν το offshore σύστημα για την απόκρυψη και μετακίνηση χρημάτων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να σημαίνουν συναγερμό στις αρμόδιες αρχές όταν εντοπίζουν ύποπτες συναλλαγές και να εμποδίζουν το ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά την αποκάλυψη για το ρόλο που διαδραμάτισαν, καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις.  
left.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: