Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

ΟBAMACARE: ΌΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΤΟ «ΕΓΩ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

O Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος με την υπόσχεση να «καθαρίσει τον βάλτο» -όπως αποκαλούσε το κατεστημένο στο Καπιτώλιο και με τη διαρκή υπενθύμιση στον εκλογικό σώμα ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός. Τους έπεισε (τους εκλέκτορες, τουλάχιστον) και έγινε πρόεδρος. 

Όμως η πραγματικότητα ενίοτε δαγκώνει. Επί χρόνια τόσο ο ίδιος όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έριχναν το ανάθεμα στο Obamacare, το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης για τους μη προνομιούχους των ΗΠΑ.


Και όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, έχασε. Ακόμα και βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκαν να συμμορφωθούν -συνηθισμένο φαινόμενο βέβαια στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Τα κουκιά δεν έβγαιναν με κανένα τρόπο: οι Ρεπουμπλικάνοι είναι 237 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί 193. Όμως, πάνω από 30 Ρεπουμπλικάνοι δεν έδειχναν πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του Λευκού Οίκου και η ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ.

«Αυτή τη σφαίρα τη γλιτώσαμε» λέει χαρακτηριστικά μια κάτοικος της Νέας Υόρκης, που παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν στη χώρα από τις 20 Ιανουαρίου.

Το επιτελείο του Τραμπ ψάχνει να βρει τον ένοχο της αποτυχίας και οι περισσότεροι δείχνουν τον Πολ Ράιαν. Εκείνος πάλι δείχνει τον Λευκό Οίκο. Η ουσία είναι ότι ο Ράιαν παρουσίασε ένα σχέδιο που δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του κόμματός του.

Ο Τραμπ απάντησε ότι το Obamacare με κάποιο τρόπο «θα σκάσει». Μην ανησυχείτε, έγραψε σε Tweet ο πρόεδρος, θα έρθει ένα καλύτερο.

Από κοντά και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, που δήλωσε ότι δεν αλλάζουν οι προτεραιότητες σχετικά με το ζήτημα.

Αναμενόμενες οι δηλώσεις, αλλά η ουσία είναι αλλού. Το επιτελείο και ο νέος πρόεδρος συνειδητοποίησαν τη σκληρή πραγματικότητα: η πολιτική στην Ουάσινγκτον είναι ένα παιχνίδι υπομονής, παραχωρήσεων και ενός μίνιμουμ ή μάξιμουμ κομματικής πειθαρχίας ανάλογα με την περίσταση, αφού στο πίσω μέρος του κάθε βουλευτή υπάρχει η αγωνία της επανεκλογής.

Το διαπιστώνουν ασφαλώς όσοι παρακολουθούν τη σειρά House of Cards με τον Κέβιν Σπέισι και την Ρόμπιν Ράιτ.

Αυτό που έπαθε ο Τραμπ είναι η αλαζονεία της άγνοιας, λέει και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης σε Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζορτζ Έντουαρντς.

Τα γεγονότα πάντα λένε την αλήθεια: το Οbamacare χρειάστηκε χρόνια μελέτης και «εκπαίδευσης» της κοινής γνώμης μέχρι να γίνει νομοσχέδιο και να περάσει τη νομοθετική βάσανο.

Ήταν παρακινδυνευμένο για τον Τραμπ να πιστέψει ότι αυτό που χρειάστηκε χρόνια, θα μπορούσε να γκρεμιστεί σε λίγες εβδομάδες, χωρίς να έχει ακριβώς εξηγηθεί στην κοινή γνώμη γιατί πρέπει να γκρεμιστεί και τι θα έρθει στη θέση του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος το 2008 μετρώντας ήδη μερικά χρόνια στην τοπική Γερουσία. Ακόμα και εκείνος με την πολιτική του εμπειρία και το χάρισμά του δεν πέτυχε να περιορίσει την κομματική πόλωση στο Καπιτώλιο: αντίθετα, η κατάσταση έγινε χειρότερη. Δεν ήταν ασφαλώς ο μόνος πρόεδρος που απέτυχε σε αυτό.

Η αποτυχία να γκρεμιστεί το Obamacare είναι ασφαλώς βαρύ χτύπημα στο «εγώ» του Τραμπ, αλλά και στο κόμμα του. Η αποτυχία συνδέεται με τη λέξη «Ομπάμα». Και αυτό λέει πολλά.

Η κατεδάφιση του Obamacare θα ήταν το «πετράδι του στέμματος» στις 100 ημέρες του Τραμπ. Αυτός ο ανεπίσημος απολογισμός κάθε προέδρου και κάθε κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία.

Τι θα παρουσιάσει τώρα ο πρόεδρος στην κοινή γνώμη; Αυτό είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική έχει τους δικούς της κανόνες και η πραγματικότητα δαγκώνει.

Απόστολος Ρουμπάνης in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: