Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ποιος μπορεί να ταξιδεύει στις ΗΠΑ και ποιος όχι, με επίκεντρο τους πολίτες έξι χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, υπεγράφη τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα, το οποίο ακυρώθηκε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ σε δύο βαθμούς, το νέο εξαιρεί τους πολίτες του Ιράκ, ενώ απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο σε πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Υεμένης, της Λιβύης, του Σουδάν και της Σομαλίας οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα. Διατηρείται επίσης η απαγόρευση υποδοχής προσφύγων για 120 ημέρες. 


Η έναρξη εφαρμογής του διατάγματος ορίζεται στις 16 Μαρτίου, για την αποφυγή «αναταράξεων» στην ταξιδιωτική κίνηση. Όσοι πολίτες των έξι χωρών διαμένουν στις ΗΠΑ νόμιμα, με άδεια εργασίας (πράσινη κάρτα) ή έχουν βίζα σε ισχύ δεν επηρεάζονται από το διάταγμα. Σε κοινές δηλώσεις τους μετά την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) Τζεφ Σέσιονς και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται από το FBI για πιθανές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Ο κ. Κέλι υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα των περιορισμών, σημειώνοντας ότι πολλές φορές οι εχθροί των ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες που παρέχει το αμερικανικό κράτος, στρέφοντάς τες εναντίον του.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία του αντιμεταναστευτικού διατάγματος (πηγή: AFP)

   Ποιες χώρες αφορά η απαγόρευση;

   Οι ΗΠΑ απαγορεύουν για τρεις μήνες την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών: Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Η απαγόρευση έχει ως στόχο "να επιτρέψει την κατάλληλη εξέταση και την εφαρμογή κανόνων που θα εμποδίσουν τη διείσδυση" τρομοκρατών ή εγκληματιών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

   Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.

   Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Ωστόσο, το διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι ήδη προγραμματισμένη. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2017.

   Γιατί εξαιρέθηκε το Ιράκ;

   Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή "η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση" και για να "ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ", εξηγεί το υπουργείο.

   Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.

   Γιατί αυτές οι έξι χώρες;

   Απορρίπτοντας τις κατηγορίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος στοχεύει συγκεκριμένα τους μουσουλμάνους με το διάταγμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι με την απαγόρευση "προστατεύονται οι ΗΠΑ απέναντι στις χώρες που έχουν εκτεθεί στην τρομοκρατία και διασφαλίζεται μια πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης" των αιτημάτων για μετανάστευση.

   Το διάταγμα είναι "μέτρο ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

   Οι τρεις από τις έξι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που "στηρίζουν την τρομοκρατία" (Ιράν, Συρία, Σουδάν) ενώ για τις άλλες τρεις η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστήριζε ότι "συνιστούν κίνδυνο". Για να δικαιολογήσει το διάταγμα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι 300 πρόσωπα που μπήκαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται σήμερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι "ύποπτοι" προέρχονται από αυτές τις έξι χώρες.

   Τι θα γίνει με όσους έχουν θεώρηση εισόδου;

   Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. "Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό", διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.

   Οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.

   Πράσινες κάρτες και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα

   Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν λάβει πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών. Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτά τα πρόσωπα. Επίσης και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από την δεύτερη χώρα προέλευσής τους.
https://left.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: