Κυριακή, Μαρτίου 12, 2017

ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ - ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήλθε αντιμέτωπο με το πρώτο του δικαστικό εμπόδιο όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να εμποδίσει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα της συζύγου και του παιδιού ενός Σύρου που έχει ήδη λάβει άσυλο στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστή Ουίλιαμ Κόνλεϊ του Μάντισον της Πολιτείας Ουισκόνσιν δεν ισχύει παρά μόνο για αυτή την οικογένεια Σύρων που απειλείται από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, όμως φέρει μεγάλο συμβολικό βάρος. Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο δικαστικό εμπόδιο στο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, το οποίο παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως απρόβλητο από τις προσφυγές στη δικαιοσύνη.



Ο ενάγων είναι ένας σουνίτης που έφυγε από τη Συρία το 2014 προκειμένου να γλιτώσει από τον «σχεδόν βέβαιο» θάνατο, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. Αφού βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση ασύλου για τη σύζυγο και την κόρη του που είχαν παραμείνει στο Χαλέπι.

Η διαδικασία έφτανε στο τέλος της όμως σταμάτησε από τα αντιμεταναστευτικά διατάγματα του Τραμπ, ο οποίος έθεσε τη Συρία στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο άνδρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, διατηρώντας την ανωνυμία του, και κατάφερε να πείσει τον δικαστή Κόνλεϊ ότι είναι απαραίτητο να ζητήσει την προσωρινή αναστολή του διατάγματος.

Ο ενάγων «παρουσίασε επιχειρήματα τα οποία έχουν πιθανότητες να επιβεβαιωθούν», επεσήμανε ο δικαστής. Κυρίως το γεγονός ότι «η οικογένειά του κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», αν παραμείνει στη Συρία.

Στο μεταξύ πολλές αμερικανικές Πολιτείες και ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος. Μεταξύ αυτών είναι η Χαβάη, το Μέριλαντ, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, η Μινεσότα, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Όρεγκον.

Πολλές κρίσιμες ακροαματικές διαδικασίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου.

Περισσότεροι από 130 ειδικοί τάσσονται κατά το νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Περισσότεροι από 130 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατήγγειλαν το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι πλήττει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας όσο και το προηγούμενο.

«Θα στείλει στους μουσουλμάνους, περιλαμβανομένων αυτών που είναι θύματα ή μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ένα μήνυμα το οποίο θα ενισχύσει την εκστρατεία προπαγάνδας (…) λέγοντας ψευδώς ότι οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με το ισλάμ», αναφέρουν σε επιστολή τους που απευθύνουν στον Τραμπ

«Αντίθετα, με το να δεχόμαστε τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και ταξιδιώτες αποκαλύπτουμε τα ψέματα των τρομοκρατών και αντιστεκόμαστε στο ψευδές τους όραμα», συνεχίζει η επιστολή.

Μεταξύ των 134 προσώπων που υπέγραψαν την επιστολή, ανάμεσά τους και κάποιοι που υπηρέτησαν κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώην διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς, ο πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ρίτσαρντ Κλαρκ και η πρώην υφυπουργός Άμυνας Μισέλ Φλόρνοϊ.

Πολλοί από τους υπογράφοντες έχουν υπηρετήσει Δημοκρατικούς προέδρους, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η πρώην σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας Μάθιου Όλσεν.

«Απαγορεύσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο διάταγμα πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια και επιπλέον την αξιοπρέπεια της μεγάλης μας χώρας», εκτιμούν στην επιστολή τους, απηχώντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων πολλές αμερικανικές Πολιτείες που έχουν προσφύγει κατά του νέου αλλά και του προηγούμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Το διάταγμα «αποδυναμώνει την ικανότητα αυτής της χώρας να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής μας ασφάλειας καθώς δεν στηρίζει τη σταθερότητα των εταίρων μας που προσπαθούν να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», τονίζεται στην επιστολή.

Η ίδια επιστολή εστάλη και σε αρκετούς υπουργούς, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα υιοθετήθηκε στις 6 Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 16 του ίδιου μήνα. Απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όλους τους πρόσφυγες για διάστημα 120 ημερών και αναστέλει την παροχή αδειών εισόδου για διάστημα 90 ημερών για τους πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.

Το διάταγμα αυτό αποτελεί μια διορθωμένη εκδοχή του πρώτου διατάγματος της 27ης Ιανουάριου, το οποίο είχε προκαλέσει σοκ και οργή στην παγκόσμια κοινότητα και η ισχύς του οποίους ανασταλεί στις 3 Φεβρουάριου έπειτα από απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ   LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: