Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αυξημένη προσέλευση των Ολλανδών στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα της αύξησης του λαϊκισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.

Λίγα λεπτά πριν τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατ. εκλογέων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48%, ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%.

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 22:00 το βράδυ.


Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 28 κόμματα, από τα οποία τα 14 φαίνεται να εξασφαλίζουν την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, πέντε από αυτά δίνουν μάχη για την πρώτη και τη δεύτερη θέση, με κάποιες από τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στην πρώτη θέση το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς -το οποίο υποχώρησε στη συνέχεια.

Η προσφυγική κρίση και η έννοια της ταυτότητας ήταν ζητήματα που κυριάρχησαν στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, καθώς η Ολλανδία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Ο Βίλντερς ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Χάγη και είπε σε δημοσιογράφους: «Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών σήμερα, το τζίνι δεν μπορεί να μπει πάλι στο μπουκάλι».

Αν και σε άρθρο της που αναφέρεται στο πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μέσα στις επόμενες 48 ώρες, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι ο Βίλντερς και το κόμμα του PVV επωφελούνται από την ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία, η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η διπλωματική διαμάχη ενίσχυσε στην πραγματικότητα τον νυν πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

«Ποια θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη διαφήμιση για έναν πολιτικό μερικές ημέρες πριν τις εκλογές;» αναρωτήθηκε ο Αντρέ Κρόουελ, πολιτικός αναλυτής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Ο Ρούτε μπόρεσε να δείξει ότι μπορούσε να απελάσει Τούρκους και να πει στον Βίλντερς: "Εσύ κάθεσαι απλά εκεί, τουιτάροντας". Αυτό του χάρισε τις εκλογές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 86% των ψηφοφόρων στηρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο 50χρονος πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα με την Τουρκία

Ακόμη και στην περίπτωση που ένας νικητής Βίλντερς δεν θα έχει στο τέλος καμία περίπτωση κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ΕΕ όλοι φοβούνται το αποτέλεσμα ντόμινο, αναφέρει η Welt. 

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα που προηγούνται συγκεντρώνουν μόλις το 40%, ενώ στις εκλογές πριν από μόλις τέσσερα χρόνια εξασφάλιζαν το 60%. Μια νέα κυβέρνηση για να σχηματιστεί θα χρειαστεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων.

To μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θέλει να λάβει μέρος σε συζητήσεις με το κόμμα του Βίλντερς, ακόμα και αν αυτό τερματίσει πρώτο.

«Ο Βίλντερς δεν θα παίξει κανένα ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης» σημειώνει ο Αντρέ Κρόουελ. «Αλλά έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία και υπ' αυτή την έννοια έχει ήδη κερδίσει, καθώς τα δύο μεγάλα δεξιά κόμματα έχουν υιοθετήσει τις πολιτικές του». 
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: