Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

«ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΙ...

Σε μέτρα που ουσιαστικά απαγορεύουν την οργανωμένη διανομή φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή του γαλλικού Καλαί, απέναντι από τη Βρετανία, προχώρησε η δήμαρχος της πόλης, Νατάσα Μπουσάρ. 

Η δήμαρχος υποστηρίζει ότι σκοπός του μέτρου είναι να αποτραπεί «επανεμφάνιση» του καταυλισμού, αλλά οι οργανώσεις αλληλεγγύης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους και μιλούν για γενικότερη απόπειρα να «καταστούν αόρατοι» οι αποκλεισμένοι στο Καλαί.


Με απόφαση της δημοτικής αρχής, ημερομηνίας 2ας Μαρτίου, στην περιοχή γύρω από την πρώην «ζούγκλα» απαγορεύεται η «τακτική, επίμονη και παρατεταμένη παρουσία» προσώπων και ομάδων. 

Η απαγόρευση μπορεί φαινομενικά να μην εμποδίζει τη διανομή φαγητού αλλά ουσιαστικά την καθιστά αδύνατη, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων η Liberation ή ο βρετανικός Guardian. 

Είναι προφανές ότι για να δώσουν φαγητό, οι οργανώσεις πρέπει έστω και βιαστικά να στήνουν σημεία διανομής για παραπάνω από μερικά λεπτά -κάτι που πρακτικά παραβιάζει τη δημοτική απόφαση.  

Το ότι αυτός ήταν ο σκοπός της απαγόρευσης δεν το είχε κρύψει ούτε η ίδια η δήμαρχος την Τετάρτη: Είχε διαφωνήσει με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπρούνο Λε Μερ (που είχε επισκεφτεί το Καλαί) όταν εκείνος αντιτάχθηκε σε απαγόρευση διανομής φαγητού, με την δήμαρχο να εκφράζεται υπέρ της απαγόρευσης «έστω κι αν είναι δύσκολο να το πούμε, σε ανθρώπινο επίπεδο». 

Οργανώσεις αλληλεγγύης, όπως η Utopia 56, ή φιλανθρωπικές οργανώσεις με μεγάλη ιστορία όπως η Secours Catholique, επικρίνουν την απόφαση και δηλώνουν πως θα αναζητήσουν τρόπους να παρακάμψουν τη δημοτική οδηγία. 

Ενδεικτικά, η διεύθυνση της οργάνωσης Auberge des Migrants προειδοποίησε πως ειδικά οι ανήλικοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα: «Οι ενήλικες πάντα θα βρουν τρόπο να αγοράσουν φαγητό από μαγαζιά, αλλά για τους ανήλικους αυτό είναι αδύνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στη Liberation, το μέλος της Secours Catholique Βενσάν ντε Κονίκ είπε: «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε νηστικούς. Είναι αδύνατον να πεις στα παιδιά, "λυπάμαι, δεν μπορώ πια να σας δώσω φαγητό επειδή υπάρχει δημοτική απαγόρευση"».  . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: