Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017

Ο ΤΡΑΜΠ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρχίζει από τη Δευτέρα μια επίσκεψη τριών ημερών στις ΗΠΑ, την πρώτη επίσκεψή του επί διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει φανεί πολύ επικριτικός έναντι της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οι πιέσεις της νέας διοίκησης που αναγκάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες σε αναδίπλωση και τα σχέδια των Αμερικανών για περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες σε μια εποχή που οι διεθνείς ισορροπίες κλυδωνίζονται. Ποια η σύνδεση με τις εκκλήσεις από το εσωτερικό των Βρυξελλών για τη δημιουργία αυτόνομου ευρωπαϊκού στρατού.


Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντήσει την Τρίτη τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Ματίς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει μεθαύριο Τετάρτη, σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του διεθνούς συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το NATO.
Βολές κατά Βερολίνου
Η επίσκεψη έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα "καρφιά" του Αμερικανού προέδρου προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πως η Γερμανία χρωστά στην ατλαντική συμμαχία. "Η Γερμανία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι αναγκαίο να λαμβάνουν περισσότερο για την ισχυρή, πολυδάπανη άμυνα που προσφέρουν στο Βερολίνο" ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ που επέλεξε αυτή τη φορά να κάνει λόγο για μια δυνατή, πολυδάπανη συμμαχία.
Η Γερμανία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι αναγκαίο να λαμβάνουν περισσότερο για την ισχυρή, πολυδάπανη άμυνα που προσφέρουν στο Βερολίνο

Η ίδια αυτή συμμαχία, το ΝΑΤΟ, υπήρξε για τον πρόεδρο "απαρχαιωμένη", όπως είχε χαρακτηριστικά εκτιμήσει, προκαλώντας τριγμούς μεταξύ των συμμάχων πως η ανάληψη των καθηκόντων από τον πολυεκατομμυριούχο, ίσως να σήμαινε και το τέλος του ΝΑΤΟ.
Περισσότερα χρήματα...
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της nytimes, από την 21 Ιανουαρίου και έπειτα, όταν δηλαδή ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, οι αναφορές του στην "απόσυρση" του ΝΑΤΟ έχουν αντικατασταθεί από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον οργανισμό, αλλά και έντονη κριτική απέναντι στα μέλη του, που δεν κατορθώνουν να φτάσουν το συνιστώμενο όριο δαπανών, επί του ΑΕΠ. Η καγκελάριος ωστόσο δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ως το 2024, κάτι που υπό μια έννοια αποτελεί νίκη για τις θέσεις Τραμπ.
Πριν από ένα μήνα άλλωστε, ο Ματίς, νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είχε καλέσει και εκείνος με τη σειρά του τους συμμάχους να ξοδέψουν περισσότερα. Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά, η ένταση με την οποία η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, εξαρτάται από τις υπόλοιπες χώρες και την αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους. "Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να νοιάζονται περισσότερα για το μέλλον και την ασφάλεια των δικών σας παιδιών από εσάς" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να νοιάζονται περισσότερα για το μέλλον και την ασφάλεια των δικών σας παιδιών από εσάς

Στην ομιλία του ενώπιον των υπουργών Αμύνης των κρατών μελών της ατλαντικής συμμαχίας, ο τόνισε πως "αν δεν θέλετε να δείτε την Αμερική να περιορίζει την αφοσίωσή της σε αυτή τη συμμαχία, πρέπει κάθε μία από τις πρωτεύουσες των χωρών σας να δείξει την υποστήριξη στην κοινή άμυνα". 
Οι ΗΠΑ δαπανούν 3,61% του ΑΠΕ σε στρατιωτικές δαπάνες, περισσότερα από κάθε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το όριο που έχει τεθεί από τα κεντρικά της συμμαχία στο 2%, περνούν μόλις τέσσερις ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφτεί τα κεντρικά του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών κρατών, που ανήκουν στην ατλαντική συμμαχία.
Πώς... κουμπώνει το αίτημα ευρωπαϊκού στρατού
"Ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ", δήλωνε ο Γιουνκέρ στην εφημερίδα Welt am Sonntag από το 2015 ακόμη και πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ. "Ενας τέτοιος στρατός θα μας βοηθούσε επίσης να συγκροτήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο" συμπλήρωνε, συνδέοντας το έλλειμμα ασφάλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ, δεδομένου πως δεν ανήκουν όλες οι χώρες της Ένωσης στην ατλαντική συμμαχία.
Πριν από λίγες μέρες άλλωστε, στα πλαίσια της συζήτησης περί μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που άνοιξαν Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας. «Ο πυρήνας των χωρών που κινήθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κοινή άμυνα -δηλαδή Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία- πρέπει να επεξεργασθεί ενισχυμένες συνεργασίες οι οποίες να πράξουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η περαιτέρω επένδυση των χωρών αυτών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα παρακινήσει θετικά και τις υπόλοιπες», υπογράμμιζε η Πινότι.
Αλλά και οι σφοδρότεροι επικριτές ενωσιακών πολιτικών, όπως η συμφωνία για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν, δήλωνε το περασμένο καλοκαίρι πως η ασφάλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη. "Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα της ασφάλειας ως προτεραιότητα και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό"  ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Λευτέρης Σαββίδης 
http://news247.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: