Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2017

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ένας σημαντικός κύκλος της συνεχιζόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται σήμερα, με τον σχολιασμό των συσχετιζόμενων υποθέσεων που εξετάζονται στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία του βουλεύματος και είτε έχουν τελεσιδικήσει με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για τους χρυσαυγίτες δράστες (π.χ. επίθεση στην «Αντίπνοια» - μαχαίρωμα 16χρονου μαθητή Φοίβου Δεμερτζίδη) είτε εκκρεμούν αφού κινδύνευσαν να «θαφτούν» στα συρτάρια (επίθεση στο κοινωνικό χώρο Συνεργείο) είτε δεν έφτασαν καν στο ακροατήριο, όπως ο εμπρησμός τζαμιού το 2010 από τη χρυσαυγίτικη ομάδα κρούσης στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί δεκάδες μετανάστες από το Μπανγκλαντές.


Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι από όλους τους μάρτυρες προκύπτει ότι τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής που εξετάζονται δεν ήταν προσωποπαγή, ούτε μεμονωμένα - αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες δεν γνώριζαν καν τα θύματα, ούτε είχαν προσωπικές διαφορές μαζί τους.

Αντίθετα πρόκειται για προσχεδιασμένες, απρόκλητες επιθέσεις, που οργανώθηκαν, καθοδηγήθηκαν και εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής - που κηρύσσει έμπρακτα το φυλετικό μίσος και τη βία κατά των «διαφορετικών»: μελαμψών, ξένων, μεταναστών, όσων έχουν άλλη θρησκεία, όσων θεωρούνται ιδεολογικοί εχθροί και πολιτικοί αντίπαλοι.

Σκοπός των επιθέσεων, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και κατέληξαν σε βαρύτατους τραυματισμούς, ήταν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων, με τα θύματα να στοχοποιούνται επειδή αντιπροσωπεύουν όσα η ναζιστική ιδεολογία κατατάσσει στους εχθρούς της.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επιθέσεις εκτελέστηκαν με παρόμοιο τρόπο, από τάγματα εφόδου, ομάδες που αποτελούνται κυρίως από άνδρες, με ομοιόμορφη εμφάνιση, έχουν στρατιωτική δομή και ιεραρχία, χτυπάνε συντονισμένα και αιφνιδιαστικά, συνήθως νύχτα, δηλώνουν την πολιτική ταυτότητα των μελών τους («Είμαστε Χρυσή Αυγή», μπλουζάκια με τον μαίανδρο της Χ.Α) και αποχωρούν, συνήθως με αίσθηση ακαταδίωκτου και ατιμωρησίας.

Τα κοινά στοιχεία των επιθέσεων επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, υπενθυμίζοντας πώς ορίζει το βούλευμα την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης: ομάδα άνω των τριών ατόμων, επίτευξη κοινών στόχων, συγκλίνουσα δράση, υποταγή ατομικής βούλησης στη συλλογική.

Όπως είπε ο συνήγορος, οι καταθέσεις των μαρτύρων αναδεικνύουν ότι οι επιθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ίδιο το ναζιστικό κόμμα της Χ.Α.

Άλλα κοινά στοιχεία των επιθέσεων, όπως προκύπτουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων, είναι η αριθμητική υπεροχή των δραστών - περισσότεροι εναντίον λιγότερων, η έγκριση των εγκληματικών δράσεων από την ηγεσία της Χ.Α (όπως π.χ. προκύπτει από τα συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Λαγό για το χτύπημα στο Συνεργείο), αλλά και η προσωπική συμμετοχή ηγετικών στελεχών στις επιθέσεις (π.χ. Λαγός - Μίχος στο Συνεργείο).

«Τα εγκλήματα δεν είναι προσωποπαγή», είπε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου. «Σκοπός είναι η τρομοκράτηση των αλλοδαπών και των αλλόθρησκων. Η πρόταση της Χ.Α. για το μεταναστευτικό ήταν "να τους δέρνουμε, να φοβηθούν και να φύγουν". Και κάποιοι έφυγαν. Όπως κατέθεσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, μέχρι το 2011 έσπαγαν μαγαζιά. Μετά βγήκαν τα μαχαίρια. Το κίνητρο δεν ήταν οι κάτοικοι που ενοχλούνταν από τα μαγαζιά, αλλιώς δεν θα έσπαγαν την Τανζανική Κοινότητα ή τα βίντεο κλαμπ. Αυτή ήταν η προεκλογική καμπάνια της Χ.Α. το 2010 (λίγες μέρες πριν από τον εμπρησμό του τζαμιού στον Αγ. Παντελεήμονα) "να καθαρίσουμε την Αθήνα από τους μετανάστες"».

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής θύμισαν ότι ο καταδικασμένος δράστης της επίθεσης στην Αντίπνοια, Σιατούνης, που μαχαίρωσε τον δάσκαλο ισπανικών με δολοφονική πρόθεση, ήταν ήδη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α. και «ανταμείφθηκε» για το έγκλημά του με το να είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης, ενώ στη δίκη τον υπερασπίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. Κασιδιάρης και Λαγός.

Όσο για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον 16χρονο μαθητή Φοίβο Δεμερτζίδη τον Ιανουάριο του 2013, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής τόνισαν ότι αν και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά -αφού εκτελέστηκε από δύο άτομα και όχι από πολυμελές τάγμα εφόδου- εντάσσεται στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης όπως περιγράφεται στο βούλευμα.

Όχι μόνο επειδή ο δράστης και η κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία είναι οργανωμένα μέλη της Χ.Α. (με κάρτα μέλους του Μετώπου Νεολαίας, όπως έχει αποδειχθεί από τις καταθέσεις των μαρτύρων), αλλά και επειδή τα ίδια τα χτυπήματα της εγκληματικής οργάνωσης εκτελούνται και από μικρότερες ομάδες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, εκτός από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, «καταγράφονται και συχνές βίαιες δράσεις ιδιαίτερης βαρύτητας από μέλη της Χ.Α. σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ατόμων που ενεργούσαν είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπούς) είτε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους, πάντοτε όμως έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) ότι ενεργούν ως γνήσιοι χρυσαυγίτες στο πλαίσιο του αγώνα τους για την επικράτηση του "εθνικισμού" με την εξόντωση των εχθρών του».

Οι συνήγοροι σχολίασαν τις καταθέσεις των γονέων του Φοίβου και της διευθύντριας του σχολείου, που αντακλούν το κλίμα φόβου που υπήρχε στην κοινωνία την εποχή της επίθεσης (λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν), όπου -όπως είπαν χαρακτηριστικά- «αν μίλαγες εναντίον της Χ.Α. γινόσουν στόχος». Και ο Φοίβος έγινε στόχος επειδή θέλησε να συμβουλεύσει φιλικά τη συμμαθήτριά του να απομακρυνθεί από τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

• Η δίκη συνεχίζεται με το σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών. 

Αφροδίτη Τζιαντζή
http://www.efsyn.gr/  

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: