Δευτέρα, Απριλίου 10, 2017

ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΕΡΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν στις δημοτικές εκλογές, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες ένας σκληροπυρηνικός υποψήφιος να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος στο προσεχές συνέδριό του.

Με πάνω από το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, η δημόσια τηλεόραση YLE προέβλεψε πως το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε 8,8% των ψήφων, έναντι 12,3% στις τοπικές εκλογές του 2012.


Η πτώση του ποσοστού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της φινλανδικής Βουλής θα αυξήσει την υποστήριξη προς τον Γιούσι Χάλα-άχο, η βασική εξαγγελία του οποίου είναι η αποχώρηση της Φινλανδίας από την Eυρωζώνη και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την YLE, το συντηρητικό κόμμα NCP του υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 20,7% των ψήφων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες με το 19,4% και την τρίτη το κόμμα του Κέντρου υπό τον πρωθυπουργό Γιούχα Σιπίλα με το 17,5%.

Το κόμμα των Φινλανδών -μέχρι πρότινος γνωστό ως το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών- τα τελευταία χρόνια είχε μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του, γεγονός που οδήγησε στην είσοδό του στην κυβέρνηση, εξοργίζοντας όμως μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του.

O κυβερνητικός συνασπισμός έχει 124 από τις 200 έδρες της Βουλής. Το κόμμα του πρωθυπουργού Σιπίλα έχει 49 έδρες, το Κόμμα των Φινλανδών 37 και το NCP του υπουργού Οικονομικών επίσης 37 έδρες.

Ο Χάλα-άχο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολέμιος της μετανάστευσης, θεωρείται ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για την ηγεσία. Ο αντίπαλός του είναι ο βουλευτής Σάμπο Τέρχο.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: