Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΦΑΛΑΙΝΩΝ

Παρά το διεθνές μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία που ισχύει από το 1986, και παρά τις αντιδράσεις άλλων χωρών, οι φαλαινοθήρες της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας γυαλίζουν αυτές τις μέρες τα καμάκια τους.

Ο φαλαινοθηρικός στόλος της Νορβηγίας, η οποία ουδέποτε αποδέχτηκε το μορατόριουμ, σαλπάρουν αυτή την εβδομάδα για το κυνήγι 999 ρυγχοφαλαινών, των οποίων το κρέας θα πουληθεί ως εκλεκτός μεζές.


Ο στόλος της Ιαπωνίας μόλις επέστρεψε από τον Νότιο Ωκεανό, όπου σκότωσε 333 ρυγχοφάλαινες, και ετοιμάζεται τώρα να αναχωρήσει για το κυνήγι απειλούμενων αρκτοφαλαινών στον βόρειο Ειρηνικό.

Η Ιαπωνία επισήμως εφαρμόζει το μορατόριουμ που έχει επιβληθεί από την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), εκμεταλλεύεται όμως ένα παραθυράκι της απαγόρευσης που επιτρέπει το κυνήγι φαλαινών για «ερευνητικούς σκοπούς».

Στην πράξη, το κρέας των φαλαινών καταλήγει σε ιαπωνικά εστιατόρια, και η Ιαπωνία καταδικάστηκε για την πρακτική της το 2014 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Ωστόσο η «θανατηφόρος δειγματοληψία» φαλαινών ξανάρχισε τα επόμενα χρόνια με «νέο πλαίσιο».

Η δικαιολογία της Ιαπωνίας ότι το ετήσιο κυνήγι έχει επιστημονικούς σκοπούς καταρρίπτεται και από την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε επιτροπή της IWC, ζητώντας διακοπή του «ερευνητικού» κυνηγιού μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.

Εκτός από τη Νορβηγία, η μόνη άλλη χώρα που δεν δεσμεύεται από το μορατόριουμ είναι η Ισλανδία.

Βαγγέλης Πρατικάκης  . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: