Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017

ΓΣΕΕ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ «ΜΑΝΩΛΑΔΕΣ» ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, για την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας αποτελεί γροθιά στο στομάχι της ελληνικής Δικαιοσύνης (οι δικαστές στην Πάτρα είναι σαφές ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων) αλλά και των κάθε λογής πολιτικών (τύπου Αδ. Γεωργιάδη) για τους οποίους το να βρέχει σκάγια είναι κάτι φυσιολογικό…

Ομως το θέμα της Μανωλάδας αποτελεί παρωνυχίδα σε σχέση με το τι συμβαίνει πραγματικά στην ελληνική αγορά εργασίας. Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση σύγχρονης δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα».


Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εργατικής Συνομοσπονδίας, η παραβατικότητα στην εργασία στον αγροτικό τομέα είναι ανέλεγκτη και οι εργασιακές «Μανωλάδες» και η αδήλωτη εργασία εξακολουθούν να επικρατούν σε όλη τη χώρα, καθώς παραμένουν αόρατες οι συνθήκες δουλείας και οι κίνδυνοι ακόμα και για τη ζωή των εργατών γης.

Η άποψη αυτή των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία:

►Περίπου 500.000 μετανάστες διαμένουν στη χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής σε ισχύ, εφόσον την τελευταία 5ετία λόγω των συνεπειών της ύφεσης και της κρίσης έχει απονομιμοποιηθεί το καθεστώς διαμονής τουλάχιστον 200.000 μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών.

►Τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, υπερβαίνουν σε ορισμένες περιοχές το 60%. Η μέθοδος της ασφάλισης της μισθωτής εργασίας στην αγροτική οικονομία με «εργόσημο», εφόσον δεν συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα και κυρίως αντικίνητρα προς την εργοδοτική πλευρά, έχει αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση κατά 50% την τελευταία πενταετία ακόμη και του εξαιρετικά μικρού αριθμού των ασφαλισμένων εργατών γης στον ΟΓΑ.  http://www.efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: