Σάββατο, Απριλίου 08, 2017

ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Δημ. Παπαδημητρίου, κατά τη συνάντησή του με τον ΔΣΑ, εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών – δανειοληπτών με κύριο γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής αυτών.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Βασίλη Αλεξανδρή.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα των καταχρηστικών πρακτικών των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών καθώς και δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών που τυχόν μετέρχονται εισπρακτικές πρακτικές. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών – δανειοληπτών με κύριο γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής αυτών.

Η ανωτέρω πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής συλλογικών καταγγελιών κατά δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών προς τους δικηγορικούς συλλόγους μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών, καθώς και η ενδεχόμενη απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης σχετικών καταγγελιών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε ότι το δικαίωμα της προσωπικότητας των δανειοληπτών είναι απαραβίαστο και πρέπει να προστατεύεται έναντι αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών από όπου και αν προέρχονται. Σε ό,τι αφορά το δικηγορικό σώμα, εξήγησε ότι έχει θέσει κανόνες αποτρεπτικούς τέτοιων συμπεριφορών για τους δικηγόρους, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, επιτρέπεται μόνον ένα τηλεφώνημα από δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία σε οφειλέτη. Κάθε σχετική παράβαση διώκεται πειθαρχικώς.

Ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε τη διαθεσιμότητα του δικηγορικού σώματος να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο που θα οδηγούσε στη βελτίωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Κατόπιν αυτών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μπορούν εργαστούν από κοινού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναζητήσουν όλους τους δυνατούς τρόπους επίλυσης του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.   
LEFT.GR

 ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: