Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017

DOCUMENTO: ΔΙΑΦΘΟΡΑ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ

Πέντε υποθέσεις που συνδέουν την εισαγγελέα Ελένη Ράικου με τον Θωμά Λιακουνάκο, τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τη Σταυρούλα Στουρνάρα και το σκάνδαλο Koriopolis, αφήνοντας «σημάδια» διαφθοράς αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento.  

Η εφημερίδα σε άρθρο της που επιγράφεται «Διαφθορά 5 αστέρων» δημοσιεύει καταρχάς ένα μήνυμα που είχε στείλει ο Θωμάς Λιακουνάκος σε μάρτυρα της υπόθεσης για τα εξοπλιστικά, στο οποίο ο κατηγορούμενος φαίνεται να δίνει οδηγίες , ενορχηστρώνοντας τις κινήσεις της εισαγγελίας. Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2014 ο Λιακουνάκος προετοιμάζει έναν μάρτυρα για επικείμενη κατάθεση στον εισαγγελέα. Η συνάντηση δεν γίνεται. Στις 10 Ιουνίου του 2014, ο Λιακουνάκος στέλνει ξανά sms στον Πήτερ Κόλεριτζ, τον άνθρωπο που διαχειριζόταν τις offshore μέσω των οποίων ο πρώτος κινούσε το χρήμα που φέρεται να χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες, και και τον ενημερώνει για μία επικείμενη συνάντηση με Έλληνα εισαγγελέα προκειμένου να «κλείσει» το θέμα, σαν να κλείνει ο ίδιος το ραντεβού.
Ποιο είναι το περίεργο; Ότι η Ελένη Ράικου παραγγέλνει την μετάβαση εισαγγελέα στο Παρίσι για τη συγκεκριμένη κατάθεση στις 12 Ιουνίου. Τι προκύπτει λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ; Ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος ή ήταν μάντης και γνώριζε τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ή ότι της υπέβαλε σε αυτή.

Η δεύτερη υπόθεση που αποκαλύπτει ο Κώστας Βαξεβάνης, συνδέεται επίσης με τον Κόλεριτζ. Πιο συγκεκριμένα μετά από συμφωνία του ελληνικού δημοσίου για αγορά οπλικών συστημάτων που προωθούσε ο Λιακουνάκος, η λιβεριανή offshore Interaction , που σύμφωνα με τη δικογραφία έκανε τις πληρωμές των δωροδοκιών Λιακουνάκου, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας με την ανακρίτρια Διαφθοράς Β. Μπράτη να ζητά από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στοιχεία. Ένα έγγραφο όμως «παραπέφτει», και αυτό είναι αυτό που ενοχοποιεί τον Θωμά Λιακουνάκο αφού τον ταυτοποιεί με την «αμαρτωλή» εταιρεία διακίνησης του μαύρου χρήματος. Γιατί το έγγραφο δεν εστάλη από την Ελένη Ράικου; Η κίνηση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Στη συνέχεια η εφημερίδα, γράφει για την αναφορά της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα για στοιχεία που δεν της εστάλησαν από την αρμόδια εισαγγελία και τα οποία αφορούσαν δικογραφίες με κεντρικά πρόσωπα τον Θωμά Λιακουνάκο αλλά και τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Πρόκειται για 2.500 έγγραφα που βρέθηκαν σε υπολογιστές κατά τις εφόδους που έγιναν σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση και από αυτά θα κρινόταν η στοιχειοθέτηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου. Τα έγγραφα κατασχέθηκαν από τον υπολογιστή του μάρτυρα Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Thales International Grece, που αποτελούσε διαχρονική προμηθεύτρια του ελληνικού δημοσίου και φρόντιζε για τον «εκσυγχρονισμό» των ελληνικών φρεγατών.

Οι «περίεργες» πρακτικές της Ελένης Ράικου δεν έχουν να κάνουν όμως μόνο με την υπόθεση των εξοπλιστικών, σύμφωνα με την Documento. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα, η Ράικου φέρεται να επενέβη και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορά τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου. Όταν η εισαγγελία διέταξε έρευνα για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις του Κέντρου με επικοινωνιακές εταιρείες, μία από τις υποθέσεις που βρέθηκαν στο προσκήνιο ήταν η επικοινωνιακή προώθηση του «μεταδοτικού» καρκίνου που είχε αναλάβει η εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Documento, η Ελένη Ράικου ακολουθώντας μία «ιδιάζουσα» πρακτική με πρόσχημα την έλλειψη του πρακτικού του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν διέταξε δίωξη της Σταυρούλας Νικολοπούλου, αφήνοντας την εμπλοκή της λιμνάζουσα στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας. Παρόμοια πρακτική ακολουθήθηκε και για τη λίστα των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που βρίσκονταν στο μισθολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος, ο Γιαγκος Λαμπίρης, συνήγορος του κατηγορούμενου για το «Κοριόπολις» Βασίλη Καρακούλια, υποστηρίζει ότι υπήρξαν παραλείψεις και μάλιστα σοβαρές από την Ελένη Ράικου και σε αυτή την υπόθεση. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα, η τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών πρέπει να κληθεί και να καταθέσει για το ποιος έκανε τις απομαγνητοφωνήσεις για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια κατόπιν εντολή ποιανού, αφήνοντας αιχμές για βαρύτατα αδικήματα.

LEFT.GR




ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: