Τετάρτη, Απριλίου 05, 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS

Στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνει το Βερολίνο για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news) μέσω των social media, το γερμανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους μέχρι και 50 εκατ. ευρώ σε κοινωνικά δίκτυα που αποτυγχάνουν να διαγράψουν fake news.


Η εκστρατεία αυτή,  η οποία υποστηρίχθηκε ενεργά σήμερα από τη συγκυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στοχοποιεί ιδιαίτερα τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook, που είναι πιθανώς συκοφαντικές και δυσφημιστικές. Δεν θα εισαγάγει ποινικές κυρώσεις ενάντια στις φάρσες ή στις επινοημένες ειδήσεις.
Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την ασφαλέστερη λειτουργία του Διαδικτύου, όπως η απαγόρευση υλικού παιδικής πορνογραφίας αλλά και εικόνων ή ρητορικής που προωθεί το λεκτικό μίσος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας είχε τονίσει πρόσφατα σε δηλώσεις του πως τα κοινωνικά δίκτυα δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τις προκλήσεις και τις συκοφαντίες που αναρτούν οι χρήστες τους. «Πολύ μικρό μέρος εγκληματικού περιεχομένου διαγράφεται, και δεν διαγράφεται αρκετά γρήγορα», υποστήριξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και παραμένει το γεγονός ότι τα δίκτυα δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τις καταγγελίες των ίδιων των χρηστών τους» πρόσθεσε.
Ο νόμος αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των γερμανικών πολιτικών κύκλων, σχετικά με την πιθανή επιρροή που θα μπορούσαν να έχουν οι ψευδείς ειδήσεις και το λεκτικό μίσος στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι το λεκτικό μίσος έχει εξαπλωθεί ραγδαία στο γερμανόφωνο κομμάτι του διαδικτύου από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, οπότε η κα. Μέρκελ άνοιξε τα γερμανικά σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέφευγαν τον εμφύλιο πόλεμο και την οικονομική εξαθλίωση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: