Τετάρτη, Μαΐου 03, 2017

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Η συμφωνία με τους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ωφελήσει αν καθυστερήσει περαιτέρω η εφαρμογή της και αν την επόμενη μέρα συνεχισθεί η πρακτική των επιφυλάξεων π.χ. καθ' οδόν προς την τρίτη αξιολόγηση που ακολουθεί».
Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, «η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες», ενώ σήμερα «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2017». Την ίδια ώρα, οι παραπάνω επισημάνσεις αξιοποιούνται στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής με διαδοχικά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που κλειδώνουν σε αυτή τη φάση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».
Σε αυτό το φόντο, το Γραφείο Προϋπολογισμού, στην τριμηνιαία έκθεση, μεταξύ άλλων, εστιάζει και στα παρακάτω:

-- Αναφέρεται σε «εκκρεμότητες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και επαναφέρει στο προσκήνιο πρόσφατες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, «αναδεικνύουν υπαρκτά προβλήματα του Ασφαλιστικού που επιβεβαιώνονται από έγκυρες αναλύσεις». Μεταξύ αυτών ότι «το σύστημα δεν είναι βιώσιμο μακροχρόνια, τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από το 2015 και μετά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, άλλες μειώσεις συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, το σύστημα χαρακτηρίζεται από ανισότητες» κ.ο.κ.
--«Η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη», καθώς όπως λένε, «αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε super markets και σε υποδομές (λόγω ιδιωτικοποιήσεων), αλλά γενικά υποθέτουμε ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας (...) και η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών (βλ. συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα), καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές».
Οπως και άλλα αστικά επιτελεία προαναγγέλλουν και νέες «παρεμβάσεις», επισημαίνοντας ότι «οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς μπορεί στο μέλλον λόγω δημογραφικής εξέλιξης να απαιτούνται ολοένα μεγαλύτερες μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό».
-- Σχετικά με το υπερ-πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, επισημαίνεται πως «δεν φαίνεται να μπορεί να άρει την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία», καθώς οι αβεβαιότητες δεν σχετίζονται τόσο με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «όσο με την κατάσταση της "πραγματικής οικονομίας" και τους πιθανούς κινδύνους σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κ.τ.λ.».
-- Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», την χαρακτηρίζουν ως ένα θετικό πρώτο βήμα, ωστόσο, όπως λένε, «ισοδυναμεί με παράταση της λιτότητας που θα πιέζει την οικονομία προς τα κάτω καθώς συνεπάγεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις». Στο «διά ταύτα», τονίζουν ότι «δεν αίρεται μια πηγή της αβεβαιότητας που αφορά κυρίως στους φόρους», καθώς «η συμφωνία δεν συμβάλλει θετικά στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος».
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «το χειρότερο όμως είναι ότι, κατά γενικό κανόνα, το οικονομικό κλίμα δεν αντιστρέφεται εύκολα», καθώς «μετά από μια σειρά θεσμικών αλλαγών ακόμα και σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, απαιτούνται χρόνια για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να αναθερμανθούν οι μη ευκαιριακές επενδυτικές δραστηριότητες».
Σχετικά και απόλυτα, οι εν λόγω επισημάνσεις αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων, που στοχεύουν στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Παράλληλα, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η έκθεση «βλέπει» εμπόδια και στην προοπτική εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα εξελίξεων ήταν ότι παραμένει απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».
http://www.rizospastis.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνη λύση και σωτηρία γι' αυτή τη χώρα αποτελεί η καταγγελία επίσημα και με σχέδιο των μνημονίων, αλλιώς τίποτε δεν πρόκειται ν' αλλάξει και θα λέμε όλο τα ίδια και τα ίδια! Εναπόκειται πια ξεκάθαρα στο λαό μας αν θέλει να ζήσει με το κεφάλι σκυφτό ως ευρωραγιάς ή αν θα επιλέξει την ανάκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας για μια ακόμα φορά στην ιστορία όπως έκανε πάντοτε στις δύσκολες στιγμές...

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε, νομίζεις ότι βρήκες την λύση; Υπάρχουν μερικές χιλιάδες ακόμη. Βλέπεις κανέναν να ενδιαφέρεται για την σωτηρία του ή των άλλων;