Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017

Ενας «υγιής» ανάπηρος αργοσβήνει στη φυλακή

Προσπάθησαν να του φορτώσουν ληστείες που δεν είχε κάνει, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε. Χαρακτηρίστηκε ως «ο ληστής με το κοστούμι» και «ο Ρομπέν των Τραπεζών» που, ναι μεν έκανε ληστείες μόνο σε τράπεζες, αλλά δεν χρησιμοποιούσε το όπλο παρά μόνο για εκφοβισμό, ενώ συμπεριφερόταν ευγενικά στους πελάτες και τους υπαλλήλους.


Ο ίδιος κρατείται στις φυλακές με ποινή που ανέρχεται σε 41 χρόνια κάθειρξη (δηλαδή εκτιτέα 25 χρόνια). Ο Σπύρος Ζολώτας βρίσκεται κατά διαστήματα στις φυλακές εδώ και πολλά έτη (η τελευταία καταδίκη ξεκινάει από το 2013) και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, έχει πλέον συμπληρώσει κατά πολύ -μαζί με 515 ημέρες εργασίας- το προβλεπόμενο από τον Νόμο διάστημα προκειμένου να μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα αποφυλάκισης με όρους, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας του.

Σύμφωνα και με παλαιότερη γνωμάτευση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας, είχε πιστοποιημένα 67% αναπηρία (ενώ βρισκόταν εκτός φυλακών), πάσχει από σάρκωμα Κaposi (μορφή καρκίνου του δέρματος αντιμετωπιζόμενη με χημειοθεραπείες), έχει σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και διαταραχή προσωπικότητας με συναισθηματική αστάθεια.

Στην αίτησή του ο συνήγορος του κρατούμενου επικαλείται τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου και ζητάει όχι φυσικά απαλλαγή από την ποινή, αλλά υπό όρους απόλυση ώστε να εμποδιστεί η περαιτέρω κατάρρευση της υγείας του.

Πριν από περίπου δύο χρόνια ο Σπ. Ζολώτας εξετάστηκε και από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), πιστοποιήθηκε η αναπηρία του κατά 67%, όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά λόγω καθυστερήσεων δεν εξέτασε την πρώτη του αίτηση μέσα στο χρονικό περιθώριο ισχύος του πιστοποιητικού του ΚΕΠΑ.

Με ειδικούς γιατρούς

Κατόπιν αυτού και εφόσον ο Νόμος δίνει δικαίωμα στον καταδικασμένο να επιλέξει είτε μια νέα εξέταση από το ΚΕΠΑ είτε πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς γιατρούς που διορίζει ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπό την επιμέλεια του οποίου διεξάγεται η πραγματογνωμοσύνη, ο Σπ. Ζολώτας επέλεξε την πραγματογνωμοσύνη και ο αρμόδιος εισαγγελέας όρισε την εξέταση από συγκεκριμένους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας (κρατούνταν τότε στις φυλακές της πόλης).

Οι ιατρικές γνωματεύσεις επιβεβαίωσαν την κατά 50% αναπηρία του λόγω σαρκώματος Κaposi, διαγνωσθέντος και του προβλήματος της σπονδυλικής στήλης, ενώ επιβεβαιώθηκε και η αναπηρία του επίσης σε ποσοστό 50% λόγω ψυχικών διαταραχών.

Στη διάθεση της «Εφημερίδας των Συντακτών» υπάρχουν όλα τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα και πιστοποιητικά που τεκμηριώνουν τις ασθένειες του καταδικασμένου -που βρίσκεται τώρα στις φυλακές Κορυδαλλού- προκειμένου να υποβάλλεται σε αναγκαίες χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Συγγρός.

Ο υπολογισμός των πολλαπλών νόσων αναπηρίας προκύπτει εύλογα από τον Νόμο (σχετική υπουργική απόφαση) που είναι αναρτημένος μάλιστα και στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο νόμιμος τρόπος υπολογισμού του συνολικού ποσοστού αναπηρίας λόγω πολλαπλών παθήσεων που εφαρμόζουν και τα ΚΕΠΑ.

Εν τούτοις, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας, που εξέτασε αρχικά την αίτηση του κρατούμενου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εφόσον δεν υπήρχε στη δικογραφία έγγραφο που να πιστοποιεί το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του, από τις «επί μέρους αναπηρίες» που διαπιστώθηκαν (50%+50%), δεν πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση.

Κατά του παραπάνω βουλεύματος ο Ζολώτας άσκησε έφεση και ενόψει συζητήσεως στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας έγινε πρόταση ξανά με απορριπτικό σκεπτικό, παρότι ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του αναγνωρίζει ότι ο Νόμος προβλέπει ότι όταν ένας κρατούμενος έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% και εντός των φυλακών δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα να βλάπτεται περαιτέρω η υγεία του, τότε έχει δικαίωμα αποφυλάκισης, ενώ το ίδιο ισχύει χωρίς άλλες προϋποθέσεις όταν η αναπηρία φτάνει το 67% και πάνω.

Εντούτοις η εισαγγελική πρόταση απορρίπτει το αίτημα αποφυλάκισης και ζητάει εκ νέου εξέταση από το ΚΕΠΑ, ενώ δέχεται παράλληλα τις πραγματογνωμοσύνες. Με δύο λόγια, το εισαγγελικό σκεπτικό αρνείται να προχωρήσει στην πρόσθεση των ποσοστών όπως ορίζει ο πίνακας των πολλαπλών νόσων αναπηρίας.

Η... ακατόρθωτη πρόσθεση

Το αποτέλεσμα είναι ότι, εφόσον δεν προκύπτει το συνολικό ποσοστό από έγγραφο της δικογραφίας, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελούσε και αποτελεί καθήκον της εισαγγελίας, και πάλι προτείνεται η απόρριψη του αιτήματος.

Μάλιστα η εισαγγελική πρόταση στην ουσία ζητά νέα εξέταση του κρατουμένου από το ΚΕΠΑ, ακυρώνοντας στην πράξη τις νόμιμα, όπως και ο ίδιος δέχεται, διεξαχθείσες πραγματογνωμοσύνες που ο νόμος θεωρεί ισοδύναμες με τις εξετάσεις του ΚΕΠΑ. Τώρα αναμένεται να αποφασιστεί αν τελικά θα γίνει και η αυτοπρόσωπη εξέταση του καταδικασμένου μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου, όπως έχει ζητήσει ο ίδιος και εισηγείται ο εισαγγελέας.

Ομως, με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο κρατούμενος, η βεβαρημένη κατάστασή του, ιδιαίτερα η ψυχική, έχει καταρρακωθεί και είναι οριακή, με ό,τι σημαίνει αυτό. Είναι πολύ πιθανό ο άνθρωπος αυτός, μέχρι να κριθεί πόσο κάνει το 50 συν 50, να συνεχίσει να αργοσβήνει στις φυλακές, βλέποντας να ισχύουν οι Νόμοι για άλλους αρρώστους κρατούμενους αλλά όχι για τον ίδιο.

 Αντα Ψαρρά 
http://www.efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τον Βαραβάν, και πώς φτάσαμε ως εδώ.