Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Στο εδώλιο ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Λίγες μόλις ημέρες μόνο μετά την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωση, ο τελευταίος κάθεται εκ νέου στο εδώλιο κατηγορούμενος αυτή τη φορά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη του Ανδρέα Γεωργίου είναι σε δεύτερο βαθμό, αφού ήδη του Τριμελές Πλημμελειοδικείο έχει αθωώσει ομόφωνα τον κατηγορούμενο, με την εισαγγελέα να υποστηρίζει πως κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν είχε προκύψει ότι υπήρχε σκοπός εκ μέρους του για ενίσχυση της εξουσίας του ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Της απαλλακτικής απόφασης ακολούθησε η έφεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται ότι για το χρονικό διάστημα Αύγουστος - Νοέμβριος 2010 παρέμεινε τόσο στη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε θέση στελέχους στο ΔΝΤ. Παράλληλα, αν και όφειλε, δεν προχώρησε στη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, παρά τη σχετική υποχρέωση από το νόμο κι όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009 χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών.
Όπως είναι γνωστό, πριν μερικές ημέρες, ο πρώην επικεφαλής απαλλάχθηκε για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωση για την αποκαλούμενη "τεχνητή διόγκωση" του ελλείμματος για το 2009. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1) καθώς η εισηγήτρια είχε την άποψη ότι ο Ανδρέας Γεωργίου θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη.

Αντωνία Ξυνού
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: