Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017

Στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο ΔΟΛ με ο,τι αυτό συνεπάγεται

Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης πλειοδότησε κατά τον πλειστηριασμό για τον ΔΟΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφερε 22.892.600 ευρώ. 
Συνολικά κατατέθηκαν, τέσσερις προσφορές για τα ΜΜΕ του ΔΟΛ και 3 για τα ακίνητα. Για τα περιουσιακά στοιχεία και τις συμμετοχές στα ΜΜΕ, προσφορές κατέθεσαν εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ιβάν Σαββίδης (Dimera) με 11.926.000 ευρώ και η εταιρεία Vegeta με έδρα την Κύπρο με 21.000.000 ευρώ.      
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την προσφορά του, θα πάρει στην κατοχή του τα παρακάτω:
* To 22,11% των μετοχών του Mega
* Τις εφημερίδες «Βήμα» και «Τα Νέα».
* Τις ιστοσελίδες in.gr, vima.gr, και tanea.gr
* Τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM
* To 50% των μετοχών της εκτυπωτικής «Ιρις»
* Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής «Αργος».
Για τα ακίνητα του ΔΟΛ, πλειοδότησε η Alpha Bank με προσφορά, 3.780.000 ευρώ.
Στο ζήτημα που είχε προκύψει με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από την εταιρεία Dimera Media, συμφερόντων Σαββίδη, βρέθηκε λύση εγκαίρως ανοίγοντας τον δρόμο για να συμμετάσχει κανονικά στον δεύτερο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να καταθέσει εγγυητική μέσω τραπεζιτικής επιταγής, η οποία ισοδυναμεί με μετρητά (πληρωτέα από την τράπεζα επί τη εμφανίσει) και έτσι ξεπεράστηκε ο σκόπελος της Κύπρου, όπου εδρεύει η Dimera Media. 

...
Μπορεί ο μεγάλος ντόρος στο πλειστηριασμό του ΔΟΛ να αφορούσε τους τίτλους του ομίλου όμως παράλληλα διεξάγονταν διαδικασία και για τα ακίνητα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Πλειοδότης σε αυτό το σκέλος της δημοπρασίας ήταν η Alpha Bank η οποία κατέθεσε πρόσφορα 3,78 εκατ. ευρώ.
Στην ιδιωτική τράπεζα περνούν τα ακίνητα στην Χρήστου Λαδά 1 και 3 όπου φιλοξενούνταν οι εφημερίδες και οι υπόλοιπες εταιρείες του ΔΟΛ έως και το 2004, οπότε και μετακόμισε στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου.
Παράλληλα στην Αθήνα μεταβιβάζονται το πρώην ακίνητο που φιλοξενούσε τα "Ελληνικά Γράμματα", στην Ζωοδόχου Πηγής καθώς  και εξι όροφοι σε πολυκατοικία  στην οδό Δοϊράνης 104 στην Καλλιθέα. Στον νομό Αττικής ο ΔΟΛ κατείχε και δύο αγροτεμάχια στην Παιανία, το πρώτο στην Λεωφόρο Μαρκόπουλου, συνολικής έκτασης 8.887,041 τ.μ. το οποίο είχε αποκτηθεί το 2003 και ένα στην Λεωφόρο Λαυρίου 13.226 τ.μ. που είχε περιέλθει στον όμιλο το 2001.
Στην Θεσσαλονίκη ο ΔΟΛ διέθετε αγροτεμάχιο 7.350 τ.μ. στη Νά Ρεδαιστό του Δήμου Θέρμης ενώ στα Σφακιά στην κατοχή του είχε αγροτεμάχιο 16.758 τ.μ.. Στο εν λόγω κτήμα υπάρχουν 270 ελαιόδεντρα και 65 αμυγδαλιές. Κωστής Χριστοδούλου 
..
Του Νίκου Μποζιονέλου  
Δευτέρα 22 Μαΐου: ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά το 19,63% του Mega αγοράζοντας μετοχές από τον «Πήγασο», συμφερόντων Μπόμπολα.
Τετάρτη 31 Μαΐου: ως υπερθεματιστής του πλειστηριασμού για τον ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει δικό του το 22,11% του Mega.
Μέσα σε εννέα ημέρες οι εξελίξεις στο Mega ήταν ραγδαίες - από εκεί που το Mega υπολειτουργούσε, από το καλοκαίρι του 2016, πλέον υπάρχει αχτίδα φωτός για την επάνοδό του. Αν και ο δρόμος παραμένει μακρύς…
Σενάρια θέλουν τον Σαββίδη, που είχε από καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του «Πήγασου», να επανέρχεται με στόχο και τον όμιλο αλλά και το υπόλοιπο 12,1% των μετοχών της πλευράς Μπόμπολα στο Mega. Κι αν όντως συμβεί αυτό και υπερβεί όριο του 33% και θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει δημόσια προσφορά μέσω χρηματιστηρίου για το σύνολο των μετοχών.
Κύριος μέτοχος του καναλιού παραμένει βέβαια η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία μέσω συνολικά 13 (offshore και μη) εταιρειών ελέγχει περίπου 35% του Mega. Η ελβετική τράπεζα HSBC έχει το 4,88%, ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης κατέχει το 3,19% μέσω της Benbay Limited. Σήμερα, η μετοχή του Mega βρίσκεται τώρα στα 0,06 ευρώ (6 λεπτά) και η συνολική χρηματιστηριακή αξία του καναλιού είναι μόλις 6,05 εκατ. ευρώ.
Για να κατορθώσει το Mega να κάνει πράξη το… come back, υπάρχου ακόμη πολλά επεισόδια που πρέπει να παιχτούν. Η πλευρά Σαββίδη τις προάλλες γνωστοποίησε δημόσια την πρόθεσή της να βάλει 25 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πετώντας το μπαλάκι προς τους άλλους μετόχους, και την οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά και όποιον αποκτούσε (αν όχι ο ίδιος) το ποσοστό του ΔΟΛ. Συνεπώς αναμένεται στο προσεχές διάστημα να υπάρξει συνέλευση των μετόχων του καναλιού με θέμα την ΑΜΚ.
Αν η πλευρά Βαρδινογιάννη αποφασίσει να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου, θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος του καναλιού.
Με δεδομένο ότι έως το φθινόπωρο θα γίνει νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο χρόνος πιέζει το Mega και τους μετόχους τους ώστε να κατορθώσει το κανάλι να ρυθμίσει τα χρέη του προς τις πιστώτριες τράπεζες και να εγκριθεί ο φάκελός του. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό, το Mega δεν είχε μετάσχει καν μιας και είχε απορριφθεί η υποψηφιότητά του ελέω της ομιχλώδους οικονομικής του κατάστασης, κυρίως λόγω της διαρκούς άρνησης του Σταύρου Ψυχάρη να μετάσχει σε ΑΜΚ. Και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν το κύριο προαπαιτούμενο των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των χρεών του καναλιού.  
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: