Τρίτη, Μαΐου 30, 2017

Η Goldman Sachs πάει Βενεζουέλα

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ο,τι και η Goldman Sachs στη Βενεζουέλα. Το γνωστό «βαμπίρ που πίνει το αίμα των λαών» μύρισε κέρδος και όρμησε. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αγόρασε την περασμένη εβδομάδα κοψοχρονιά από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ομόλογα αξίας 2,8 δισ. δολαρίων, ποντάροντας ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θα πέσει πολύ σύντομα και η αξία των ομολόγων θα διπλασιαστεί.


Η Goldman πλήρωσε 31 σεντς στο δολάριο ή περίπου 865 εκατ. δολάρια για ομόλογα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας Petróleos de Venezuela τα οποία εκδόθηκαν το 2014 και ωριμάζουν το 2022. Η αγορά έγινε με έκπτωση 31% επί της τιμής στην οποία διαπραγματεύονται σήμερα οι τίτλοι.

Αποτελεί φιλί της ζωής για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία έχει ξεμείνει από ρευστό και αγωνίζεται να σταθεί όρθια απέναντι στον πόλεμο που της έχουν κηρύξει επιχειρηματικά λόμπι, συντηρητική αντιπολίτευση και λοιπές «δυνάμεις της αγοράς» από το εξωτερικό που δεν χώνεψαν ποτέ τους το κοινωνικό μοντέλο των Τσάβες - Μαδούρο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Goldman Sachs κάνει αυτή τη δουλειά βάζοντας τις ιδεολογίες της στην άκρη προς χάριν της κονόμας. Το 2014 η αμερικανική τράπεζα προσφέρθηκε να αγοράσει οφειλές ύψους 4 δισ. δολαρίων που χρωστούσε στη Βενεζουέλα η Δομινικανή Δημοκρατία και οι οποίες ωρίμαζαν μετά από 20 χρόνια. Η Goldman αγόρασε το χρέος από το Καράκας μόλις στο 41% της αξίας του προσδοκώντας σε κέρδος 2,4 δισ. δολαρίων.

Μπάμπης Μιχάλης
http://www.efsyn.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: