Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Ο «οικογενειακός φίλος» του Λοβέρδου και διορισμένος στο Ντυνάν, Β. Στεργίου, καταθέτει στην Εξεταστική για την Υγεία

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα πως στην Επιτροπή έφτασε μηχανογραφημένος κατάλογος με τους προμηθευτές του Ντυνάν, αλλά και κατάλογος για τις αποζημιώσεις σε μέλη του Δ.Σ. από το 2006 έως το 2014. Επίσης, πληροφόρησε και για έγγραφα που έφτασαν από τους εργαζομένους του «Ντυνάν», οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μετά τον πλειστηριασμό.

Ο Βασίλης Στεργίου στο μικροσκόπιο - videos








Στην Επιτροπή αναμενόταν να καταθέσει σήμερα ο ξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη και  και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κοινωφελές Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ), Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, τελικά η εξέταση του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ μετατέθηκε όμως για επόμενη συνεδρίαση. 

Στη θέση του εξετάζεται ο δεύτερος μάρτυρας που είχε προγραμματιστεί να καταθέσει, Βασίλης Στεργίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης και Βασίλης Στεργίου, ήταν επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του νοσοκομείου που προχώρησε στον επίμαχο πλειστηριασμό του.

Ο Βασίλης Στεργίου ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» από το 2010 έως το 2012, δηλαδή κατά θητεία Λοβέρδου στο αρμόδιο υπουργείο.

Ο μάρτυρας εκτός από τις αξιολογικές κρίσεις που θα παραθέσει στην Επιτροπή αναφορικά με την κατάληξη του Ντυνάν, θα ερωτηθεί για την περιβόητη δικαστική διαμάχη που είχε ο Ανδρέας Μαρτίνης με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, καθώς σύμφωνα με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου ο Λοβέρδος μεσολάβησε για να προασπίσει τα συμφέροντα του  επιχειρηματία.Η εξέταση Στεργίου

Σε ερώτηση για το πως ο Βασίλης Στεργίου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, διορίστηκε στα 31 του στο ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, απάντησε πως δεν έγινε ούτε διαγωνισμός, ούτε συνέντευξη. Μάλιστα, είπε πως δεν γνώριζε τον κ. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν οικογενειακοί φίλοι και γι’ αυτό τον εμπιστεύτηκε ο υπουργός. 

Κατά την εξέταση του από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, ο Βασίλης Στεργίου χαρακτήρισε ένα sui generis νοσηλευτικό ίδρυμα το «Ντυνάν», αφού μπορεί να μην είχε μετόχους αλλά παράλληλα δεν λειτουργούσε και ως νοσοκομείο του ΕΣΥ. Όσον αφορά τους λόγους που το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού , απάντησε πως η πρώτη αιτία ήταν τα υπεράριθμα δωρεάν νοσήλια και η δεύτερη ότι υπήρχαν υπέρογκες αμοιβές στο στελεχιακό δυναμικό του ιδρύματος.

Ο Βασίλης Στεργίου προσέφερε απλόχερη στήριξη στον οικογενειακό του φίλο Ανδρέα Λοβέρδο, δηλώνοντας ότι τα πεπραγμένα του ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον μάρτυρα για την παρέμβαση που έχει καταγγείλει ο Ανδρέας Μαρτίνης από πλευράς του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου εκείνος να αποσύρει τα ένδικα μέσα που είχε καταθέσει κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, και ο Στεργίου απάντησε γενικόλογα πως το «Ερρίκος Ντυνάν» βρέθηκε στη μέση μιας σύγκρουσης απίστευτων συμφερόντων.

«Εν τέλει, διασφαλίσατε τα συμφέροντα του Ερρίκος Ντυνάν;» ρώτησε ο κ. Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν αποσύρθηκε κανένα μέσο αστικής φύσεως στη θητεία του κ. Λοβέρδου». Πρόσθεσε, επίσης, πως κατά τη θητεία Λοβέρδου δόθηκε εντολή να γίνουν ένδικα μέσα και υποστήριξε πως το Μάιο του 2012 έγινε η απόσυρση των ένδικων μέσων, εννοώντας πως οι νομικές διαδικασίες αποσύρθηκαν αφού μετά την αποχώρηση του Λοβέρδου από το υπουργείο. Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής πήρε το λόγο για να τονίσει πως υπήρχε προσυμφωνία με τον Μαρτίνη για να αποσύρει τα μέσα αυτά στο ακροατήριο, δηλαδή η συμφωνία αυτή έγινε κατά τη θητεία Λοβέρδου.

Οι υπερασπιστές

Ο Σπύρος Λάππας επέμεινε τότε για τον σκοπό της παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας με την Εύη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον αλλά και τον Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ να διακόπτουν τη συζήτηση ζητώντας από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να … μην διακόπτει τον μάρτυρα.

«Έχετε πολλούς συνηγόρους εδώ…» σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος στον μάρτυρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τόνους να ανεβαίνουν και στη συνεχεια όταν η Εύη Χριστοφιλοπούλου επιχείρησε να υπερασπιστεί ξανά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον  εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, που  της απάντησε «σας πονάει» και ότι «ούτε ο Τραμπ δεν θα ξεπούλαγε έτσι ένα νοσοκομείο». «Ήρθατε εδώ να στηρίξετε συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε στη συνέχεια ο εισηγητής των ΑΝΕΛ όταν η κ. Χριστοφιλοπούλου παρενέβει ξανά, ζητώντας μάλιστα διακοπή της συνεδρίασης. Σειρά πήρε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος σηκώθηκε και αυτός, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο για τα λεγόμενα του βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Τόσο η Έφη Χριστοφιλοπούλου, όσο και ο Γιώργος Γεωργαντάς κατά την εξέταση του μάρτυρα εστίασαν στις ευθύνες του Ανδρέα Μαρτίνη για το «Ερρίκος Ντυνάν» κι όχι στις πολιτικές ευθύνες, που διερευνά η Επιτροπή.

Στη Βουλή η δικογραφία για τους διορισμούς του Άδωνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, την Δευτέρα, ο Αντ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη και στοιχειοθετεί «δύο διακεκριμένα αδικήματα» του πρώην υπουργού Υγείας. Το πρώτο σχετίζεται με τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ (ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του). «Φέρονται να είναι από το στενό περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας και ανάμεσα στους 23 υπάρχει και ένας δημοσιογράφος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τις κακές γλώσσες να λένε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαφημιστική δαπάνη που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρία, στο μετοχολόγιο της οποίας υπάρχει εταιρία συμφερόντων του αντιπροέδρου της ΝΔ. Πρόκειται για ποσό ύψους 93.000 ευρώ, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να πρέπει να αποσαφηνίσει αν όντως συμμετείχε στην εταιρία και αν η εμπλοκή του ωφέλησε την ανάδοχο εταιρία.

Στην Εξεταστική κατέθεσε την Δευτέρα και ο «Γερούν γερά» Λυκούργος Λιαρόπουλος, που υπήρξε έμμισθος και καλοπληρωμένος σύμβουλος στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με αποστολή να συντάξει έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, με πρόταση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως η συνεργασία της εταιρίας του με το νοσοκομείο δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας. 
https://left.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: