Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Πέρασε από τη γερμανική Βουλή ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, «όχι» ψήφισε η Μέρκελ

Οι πολιτικές ενώσεις που ισχύουν σήμερα έγιναν πλέον γάμος με δικαίωμα υιοθεσίας. Ο λόγος για τη Γερμανία και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Βουλή με 393 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές.

Στη Βουλή των 630 εδρών, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU και CSU) έχουν 310 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 193, η Αριστερά 64 και οι Πράσινοι 63 έδρες.

Η Μέρκελ ψήφισε «όχι», εξηγώντας ότι για την ίδια ο γάμος είναι η ένωση ετερόφυλου ζευγαριού. Η ίδια ουσιαστικά έμεινε σταθερή στη θέση που είχε εκφράσει το 2012.


Το CDU και το CSU είχαν αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το έναυσμα για την αλλαγή το έδωσαν οι Πράσινοι, οι οποίοι στο πρόσφατο συνέδριό τους αποφάσισαν ότι ο «γάμος για όλους» αποτελεί απαρέγκλιτο όρο για την συμμετοχή τους σε κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. 

Ακολούθησαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι είναι εκτός Βουλής, αλλά με σοβαρές πιθανότητες να επανέλθουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Για να ακολουθήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς.

Και τα τρία κόμματα, με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά η Μέρκελ, δήλωναν κατηγορηματικά, ότι δεν θα το κάνουν, αν εκείνη δεν έκανε στροφή στο θέμα. Και εκείνη πήρε το μήνυμα.

Oι γάμοι έχουν αναγνωριστεί στην Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός της Βορείου Ιρλανδίας) και Ιρλανδία.

Στην Ιταλία και την Αυστρία ισχύουν οι πολιτικές ενώσεις και στην Ελλάδα το Σύμφωνο Συμβίωσης.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: